https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stridani-zimniho-a-letniho-casu-mozna-skonci-v-cr-az-za-tri-roky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Střídání zimního a letního času možná skončí v ČR až za tři roky

3.1.2019 00:20 (ČTK)
Střídání zimního a letního času možná skončí v České republice až za tři roky. / Ilustrační foto
Střídání zimního a letního času možná skončí v České republice až za tři roky. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Střídání zimního a letního času možná skončí v České republice až za tři roky. Vyplynulo to ze senátního projednávání návrhu unijní směrnice, která má ukončit sezónní změny času. Evropská komise by si přála směrnici prosadit už k počátku dubna příštího roku. Česko ale asi připojí k rakouskému návrhu odložit záležitost až na duben 2021.
 

"Rakouské předsednictví navrhlo posunutí tohoto zrušení až na rok 2021, což je věc, která by měla asi podporu ČR," řekl senátorům ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Rovněž senátoři označili snahu komise prosadit změnu už příští rok za nereálnou vzhledem k navazujícím změnám v národních pravidlech.

Senát vybídl rovněž vládu, aby usilovala o konsenzus se sousedními státy, jaký čas zavést - rozdíly by způsobovaly potíže především v přeshraniční hromadné dopravě. Návrh komise totiž nechává na členských státech, aby si samy zvolily, zda budou mít zimní či letní čas. Německo by prý preferovalo letní čas. Česká vláda ovšem koncem října podpořila zavedení zimního, tedy standardního středoevropského astronomického času.

Komise návrh předložila na základě unijní konzultace, které se zúčastnilo účastnilo 4,6 milionu obyvatel EU. Pro zrušení střídání času bylo 84 procent z nich. U střídání času by rády zůstaly pouze Portugalsko, Řecko a Británie.

Vědci, kteří se zabývají výzkumem biologických rytmů a jejich ovlivněním světlem, doporučují zavedení zimního času, oznámil Fyziologický ústav Akademie věd ČR. Zimní čas podle výzkumů zlepšuje kvalitu spánku, je zdravější pro lidské srdce a má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost, píše se ve zprávě. Prokázána je také jeho souvislost se snížením spotřeby alkoholu a tabáku i nižším výskytem nádorových onemocnění.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

3.1.2019 09:06
Další ukázka nesmyslnosti a škodlivosti senátu, protože nejlepší by bylo už letos vůbec letní čas nezavádět a zůstat na čase normálním.

Jinak ministry dopravy, kteří nejsou schopni zvládnout různé časy v sousedních zemích, je třeba vykopat z jejich postů a nahradit někým, kdo má intelektuálně na tom, aby se poučil např. v USA, Kanadě nebo v Rusku, kde dokonce vnitrostátní hromadná doprava běžně jezdí přes časová pásma, tedy lokality s různými časy, a její organizátoři to intelektuálně zvládají.
Odpovědět
mr

15.1.2019 14:35
Střídání času může být problémem leda pro duševně nevyrovnaná individua. A Němci zde projevují více rozumu, než naše slavná vláda. Kdo devede ocenit více světlo před tmou, určitě ví, nač narážím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist