https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-cesko-muze-do-roku-2030-zvysit-podil-obnovitelne-energie-na-33-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Česko může do roku 2030 zvýšit podíl obnovitelné energie na 33 procent Aktualizováno

12.4.2023 01:09 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko je schopné do roku 2030 zdvojnásobit podíl obnovitelné energie na spotřebě a zvýšit ho tak na 33 procent. Může k tomu přispět zejména sluneční a větrná energie a zvýšení energetické účinnosti. Vyplývá to ze studie, která vznikla ve spolupráci expertních týmů Fakta o klimatu a Frank Bold. Ministerstvo životního prostředí považuje potenciál rozvoje obnovitelných zdrojů energie (OZE), který studie uvádí, za reálný. V případě podílu OZE k roku 2030 se musí počítat nejen s výrobou z OZE, ale i s celkovou konečnou spotřebou, kde studie správně počítá i s potenciálem energetických úspor, sdělil ČTK ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
 

Tým analytiků a expertů Fakta o klimatu usiluje o věcnou a na ověřených datech založenou diskusi o klimatických změnách, expertní skupina Frank Bold poskytuje právní expertizy a také poradenství pro energetiku a zelené finance. "Z naší studie vyplývá, že dokážeme do roku 2030 získávat z obnovitelných zdrojů celou třetinu naší spotřeby. K tomu nám pomohou úspory a biomasa, ale především rozvoj obnovitelné energie ze slunce a větru. Fotovoltaika zažívá v posledním roce velký rozmach. Jak ale ukazují naše data, je potřeba podobně nastartovat i rozvoj energie větrné," uvedl Jan Krčál z Fakt o klimatu.

Krčál i další spoluautorka studie Laura Otýpková z Frank Bold poukázali na to, že invaze Ruska na Ukrajinu posílila tlak na transformaci evropské energetiky k ekologickým zdrojům a také snahy Evropské unie o snižování emisí skleníkových plynů. Legislativa v Česku už podle Otýpkové usnadnila pořízení solárních elektráren na střechy domů. "Čekají na nás ale další úkoly - vláda si musí stanovit ambiciózní cíl pro rozvoj obnovitelných zdrojů ve svých strategických dokumentech. K jeho naplnění budou potřeba další legislativní změny - otevření energetického trhu novým hráčům a zavedení chytrých řešení v měření i optimalizaci spotřeby a výroby," dodala.

Vláda podle Hladíka právě připravuje aktualizaci Národního energeticko-klimatického plánu, který by měl být hotový koncem června. Následně projdou aktualizací i další superstrategické materiály jako Státní energetická koncepce a Politika ochrany klimatu v ČR. "Mimo to probíhají práce na dalších opatřeních, která studie zmiňuje. Ministerstvo životního prostředí se právě zabývá mimo jiné mapováním "go to“ zón nebo zjednodušením povolování OZE a formulací podmínek pro energetické komunity v novele energetického zákona," uvedl ministr.

Hlavními překážkami pro rychlý rozvoj energie z větru a slunce v Česku je podle Otýpkové vedle legislativy také dostupnost přenosové a distribuční infrastruktury. Přitom právě solární a větrná energie by měla podle studie ke zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energie přispět nejvýrazněji. Podíl je nyní asi 17 procent, naprostá většina této energie pochází z různých forem biomasy. Energie ze slunce a větru může podle studie do roku 2030 zvýšit podíl obnovitelné energie v Česku o 6,2 procentního bodu.

Dalších 5,8 procentního bodu dokáže Česko získat zvýšením energetické účinnosti, tedy hlavně zateplováním, výrazně vyšším využitím tepelných čerpadel a rozvojem elektromobility, uvádí studie. Počítá také s tím, že dalším rozvojem využívání udržitelné biomasy, včetně cíleně pěstované biomasy, je možné podíl obnovitelné energie v Česku zvýšit do roku 2030 o čtyři procentní body.

Evropská unie by měla v roce 2030 podle březnové dohody členských států a Evropského parlamentu produkovat z obnovitelných zdrojů 42,5 procenta celkové spotřeby energie. Dohoda zvýšila předchozí závazek, který byl 32 procent. Závazek se týká unie jako celku, řada členských zemí včetně Česka má národní cíle výrazně níže.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

12.4.2023 07:02
Říkat, že zvýšení podílu , umožní zvýšení energetické účinnosti je oxymóron.
To může být jen tím, že se sníží spotřeba a hlavně z klasiky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 08:15 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nebo větším počtem instalací OZE.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.4.2023 08:45 Reaguje na Pavel Hanzl
?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

12.4.2023 09:38 Reaguje na Pavel Hanzl
I vy jste OZE. Fosilní budou akorát ty hadizny a gumizny, kterým Vás budou žehlit po hřbetě, až Vás místo traktoru zapřáhnou do pluhu - těšíte se????
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

13.4.2023 07:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
https://www.youtube.com/watch?v=uuiGbxOg0DE
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.4.2023 07:09
Jinak opakuji, náhrada fosilu vyžaduje nízkoemisní zdroje v rozsahu: 40 bloků jako Temelín, nebo 40 tisíc vrtulí, nebo 500km2 FV, nebo libovolnou kombinaci. A k tomu stavu rekonstrukce a posílení sítí, bateriová úložiště atd. Ani Fakta o klimatu, ani Frank Bold neřeší, kde na to vzít obrovské peníze, obrovské kapacity a zástupy odborníků. Taková změna je možná (bez kolapsu) asi za 100 let, jako budování fosilní energetiky probíhalo 200 let.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

12.4.2023 18:56 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jistě, to máte ode mne, napsal jsem na toto téma článek.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

13.4.2023 07:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
https://www.youtube.com/watch?v=uuiGbxOg0DE
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.4.2023 07:21
Schází mi to podstatné , kde kolik vrtulí a FV panelů , resp. jejich výkony ,
hodlají autoři studie umístit do české krajiny.
A také to, čím chtějí dublovat výkon OZE , tedy přerušovaných zdrojů energie.
Dale dopady na distribuční síť a její nutné úpravy, alespoň řádové vyčíslení nákladů a kdo je zaplatí.
Studie je potom snůškou zbožných přání nadšenců OZE a měla by projít pořádnou openenturou. Na což jak vidno už čas ani peníze nezbyly.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.4.2023 07:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zaplatí je vždy spotřebitel. K nárůstu z dřívějších asi 1 kč na kwh musí dojít asi 20-30x v cenách před inflací. Ale na tuto výstavbu nejsou žádní specialisté. Vzdělání genderového inženýra není na výstavbu energetiky hodné.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

13.4.2023 07:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
https://www.youtube.com/watch?v=uuiGbxOg0DE
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

12.4.2023 07:51
Studie je k tomu, aby se uklidnili lidi, že se něco dělá a zaměstnali lidi s vysokoškolským titulem.
Nic jiného to nepřinese.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 08:27
Ta situace prostě děsivá je, s touhle transformací energetiky se mělo celosvětově začít před 50. lety. Dnes by bylo v Číně třetina uhelných elektráren, Evropani by neměli vagóny plastových krámů nanic (jen jako odpad) a celově by se rozežranost Západu a mamon Východu držely v rozumných mezích. Oteplování by sice probíhalo, ale ne tak příšernou rychlostí. Jenže co by kdyby, prostě nestalo se.
Mám obavu, že dnes si můžeme prst v zádeli zalomit a houby to pomůže.
Odpovědět
DA

DAG

12.4.2023 08:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Toto je i můj názor.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 08:55 Reaguje na DAG
To ovšem neznamená, že se o to memáme pokusit. Bohužel, prakticky za skoro každou cenu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.4.2023 09:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Před padesáti léty se měl tedy zastavit vývoj v rozvojovém světě
a Západ by si vyráběl vše potřebné sám? Vy by jste chtěl zastavit
některým pokrok, aby se nemnožili, hladověli a žili jako ve
středověku? Nejste náhodou potomkem Adolfa, který chtěl totéž pro
"podřadné" rasy, aby měl jeho národ možnost se na jejich úkor mít
dobře? Přejme Asiatům a ostatním totéž co nám a nechtějme totéž,
jak oni před 50.roky žili. Myslíte si, že se Svět komplet bude
uskrovňovat? Jste naiva stejný jako zelený Brusel, který ožebračí
občany EU a zbytek světa se tomu směje. Jaképak OZE tu chcete bez
Číny instalovat a za kolik? Smiřme se s tím, že už převzal kormidlo někdo jiný a že nám zbývá místo u vesel. A buďme vděčni i za ta
vesla do doby, když nás nahradí motory ze zbytku světa.
Odpovědět
DA

DAG

12.4.2023 09:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak dalo by se polemizovat o časové ose. Já bych řekl spíše před dvaceti lety. Mít zde v podstatě hotovou další jadernou elektrárnu a rozpracovanou další. To by se nám odstavovaly uhelky.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

12.4.2023 09:40 Reaguje na Břetislav Machaček
To je hezké, že jsme jim to dopřáli, ale nyní nám jaksi chybí zdroje. Kdybyste se lépe učil místo hajlování se srpem a kladivem, tak byste věděl, že zásoby fosilních zdrojů jsou konečné......učilo se to ve vlastivědě páté třídy, do které už jste se nedostal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 11:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Melete nesmysly jak dycky. Rozvoj by nikdo nikomu nezakazoval, ale musel by jít čistou cestou. Přehrady a vodní elektrárny, přílivové, větřáky místo uhelek, rozvoj fve taky mohl probíhat daleko dřív, pokud by byla poptávka. Ve třetím světě by z koňských potahů přesedlávali rovnou na elektromobily. Něco se nahradit nedá (ocelářství, cement) ale tohle šílenství s desitkami tisíc letadel trvale ve vzduchu nutné skutečně není.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

12.4.2023 11:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Desítky tisíc letadel na jednotky miliard lidí je moc?
Odpovědět
MD

Milan Dostál

12.4.2023 14:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako jak, musel, na základě čeho? Kdo by to nařídil a kdo vymáhal, nějaký globální vůdce? Jako, že by se lidé společně dohodli na používání technologií, které ještě ani dnes ne zcela fungují?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 21:04 Reaguje na Milan Dostál
Bohužel, to je prostě ten kámen úrazu, lidí přišli na tu tragédii pozdě a navíc nejsou vůbec schopni ji efektivně řešit. Jsme prostě ještě na úrovni 0,72 dle Kardaševovy stupnice (má 7 levelů). Další vývoj asi už nebude, neplatný pokus.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.4.2023 09:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Globalizace tržní ekonomiky probíhá pro maximalizaci zisku , kdo to nepochopil zaspal dobu.
Západ si celou řadu výrobních činností přesunul do Asie a Afriky ,kde následně došlo k expanzi průmyslové činnosti založeného na FOSILNÍCH zdrojích.
Řečeno lidově, ať se zasere ŽP tam, a ne na západoevropském dvorku.
A teď se důsledkům divíte ???

" Svoboda je poznaná nutnost." V.I. Lenin :-)
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

13.4.2023 07:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
https://www.youtube.com/watch?v=uuiGbxOg0DE
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.4.2023 17:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Leninův názor na svobodu byl podobný, jako Stalinův, Hitlerův a dnes Putinův.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

12.4.2023 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Jediný plastový krám, který je v Evropě nanic, je zařízení, ze kterého sem píšete ty své zvratky.
Odpovědět
DA

DAG

12.4.2023 08:29
Znáte někdo ty experty z Faktů o klimatu? Jsou nestranní nebo ekologičtí fundamentalisté?
Odpovědět
va

vaber

12.4.2023 09:27
podíl obnovitelné energie je prý 17 procent a naprostá většina této energie pochází z různých forem biomasy,
jaký je podíl vodních elektráren, o tom ekologisté mlčí ,výroba el energie z vody je fuj, ale kácení lesů a spalování produkce z polí je ok,to prý je obnovitelné ,
ale na jak dlouho a za jakou cenu tu obnovitelnou biomasu máme,
to už ty prosté duše nezajímá, někdo jim nakukal,že tak je to správné a oni tomu věří
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.4.2023 08:37 Reaguje na vaber
Podíl vodní elektřiny je v každém grafu u každého státu. Problémem je, že té vody ubývá a hlavně na nejhustěji obydleném kontinentu světa je stavba každé další přehrady prostě problémem.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.4.2023 15:45
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-komentar-nelzeme-si-zelena-energetika-nebude-levna-a-potrebuje-velke-hrace-226208
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.4.2023 18:03
To je přímo hororová studie. Vzhledem k tomu, že na příkladu Německa víme, jaké důsledky zvyšování podílu OZE má na energetiku, by to pro nás byla úplná katastrofa. Vždyť už teď je v Německu 3x dražší elektřina než v USA a 7x dražší než v Číně. Jestli to takto půjde dál, tak se budeme muset pást, protože tady žádná firma nezůstane:
https://www.globalpetrolprices.com/electricity_prices/
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.4.2023 18:09 Reaguje na Richard Vacek
Ale zato budeme podle ekomagorů štastní ! :-)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.4.2023 19:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud klesneme až na úroveň lovců, tak odhadem celé Česko neuživí víc než 100 tisíc lovců roztroušených v tlupách, kde každá bude mít revír cca 100 km2.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.4.2023 07:12 Reaguje na Richard Vacek
Totěžko. V té době tu nebude co lovit.
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.4.2023 08:08 Reaguje na Richard Vacek
to tedy ještě ještě škrtněte nulu. 100.000 lidí by zvládla uživit západní a střední evropa dohromady (před neolitickou revolucí)
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

13.4.2023 07:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
https://www.youtube.com/watch?v=uuiGbxOg0DE
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist