https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-cesko-muze-ukoncit-vyrobu-elektriny-z-uhli-uz-v-roce-2030
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Česko může ukončit výrobu elektřiny z uhlí už v roce 2030 Aktualizováno

20.11.2020 17:07 | PRAHA (ČTK)
Chris Rosslowe, hlavní autor studie Ember uvedl, že odstavení uhelných elektráren v Česku je sice ambiciózní, ale realistický cíl.
Chris Rosslowe, hlavní autor studie Ember uvedl, že odstavení uhelných elektráren v Česku je sice ambiciózní, ale realistický cíl.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Česká republika může ukončit výrobu elektřiny z uhlí už v roce 2030. Vyplývá to z komparace studií, kterou připravil projekt Fakta o klimatu. Na on-line tiskové konferenci to uvedl zakladatel projektu Ondráš Přibyla. Součástí materiálu jsou podle něj i nová data britského think-tanku Ember, která potvrzují, že uhelnou výrobu energie a tepla mohou plně nahradit obnovitelné zdroje energie už za deset let.
 

Data z vybraných studií, které se zabývaly odklonem uhlí, podle Přibyly ukazují, že cíl Evropské unie dosáhnout do roku 2030 snížení takzvané uhlíkové stopy o 55 procent proti roku 1990, je možný i v České republice. Kromě dat Ember tvůrci porovnání vycházeli ze studií společností Energynautics a BloombergNEF. Brali také v potaz čísla z vládního energeticko-klimatického plánu ČR.

"Studie se v některých aspektech liší. Dohromady ale ukazují, že odklon od uhlí jako primárního zdroje elektřiny je možný, aniž bychom ohrozili stabilitu přenosové soustavy nebo dodávky elektřiny. Odstavení uhelných elektráren závisí hlavně na naší vůli ke změně, úpravách zákonů a nutných investicích," řekl dnes Přibyla.

Chris Rosslowe, hlavní autor studie Ember uvedl, že odstavení uhelných elektráren v Česku je sice ambiciózní, ale realistický cíl. "Uhlí může nahradit například zelená energie z větru a fotovoltaika. Pokud by se podařilo postupnými kroky do roku 2030 od uhlí ustoupit, mohlo by to do budoucna znamenat posílení české ekonomiky," dodal.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí zopakoval, že takzvaná uhelná komise, která bude dávat doporučení vládě, pracuje se scénáři konce využívání uhlí v ČR v letech 2033, 2038 a 2043. Podle zdrojů ČTK je stále nejpravděpodobnější stanovení konce využívání uhlí v Česku na rok 2038. Tento termín má být možné po několika letech případně revidovat, a to především v případě, že situace na trhu způsobí rychlejší přirozený ústup od tohoto zdroje, shodují se zdroje obeznámené s jednáními komise.

Konečný termín útlumu uhlí je stále velkým tématem také v Německu, kde byl letos v létě schválen zákon potvrzující postupný odklon od uhlí do roku 2038. Z dopisu zaslanému německému europoslanci Michaelovi Blossovi (za Zelené), na který upozornil evropský think-thank ENDS, zkoumá ale aktuálně tamní rozhodnutí Evropská komise. Důvodem má být možné podezření z porušení evropských pravidel volné soutěže, kterým mají být především kompenzace, které Německo určilo současným provozovatelům uhelných provozů.

"Postupné vyřazování uhlí v Německu nepomáhá ochraně klimatu, ve skutečnosti to zhoršuje, protože se jedná o pozlacení zisků uhelných společností. Zabrání tomu, aby Německo dosáhlo svých cílů v oblasti klimatu, a nalije miliardy do kapes uhelných společností. Česká republika by neměla dělat chyby, které jsme udělali v Německu, ale udělat to lépe a investovat do obnovitelných zdrojů místo do uhlí, jaderné energie a plynu," řekl dnes ČTK Bloss.

Skupina Fakta o klimatu je složena z programátorů, datových analytiků a doktorandů, kteří vedle svého zaměstnání zpracovávají data z vědeckých institucí a zpřístupňují je na webu faktaoklimatu.cz ve formě infografik a datových vizualizací. Zasazují se o to, aby data a fakta o klimatu a klimatické změně byla v českém prostoru dostupná a srozumitelně reprezentovaná v souvislostech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Va

Vašek

20.11.2020 17:33
Jestli je to tento pán,

https://nenasilnakomunikace.org/lide/ondras-pribyla/

pak by mě zajímala jeho kvalifikace pro problematiku energetiky.
Nic takového v jeho profilu nevidím.

Odpovědět
KT

Karel Tejkal

20.11.2020 18:05
Za uhlí nebude náhrada ani v roce 2040. A dokud nebude náhrada, budou elektřinu do továren i domácností stále dodávat uhelné elektrárny.
Znáte ten vtip o sedlákovi, který chtěl naučit svého koně nežrat? Povedlo se. Ale kůň pak bohužel chcípnul.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2020 18:53 Reaguje na Karel Tejkal
To čeká ropáky, normální země mohutně budují kapacity v OZE a polovina evropských zemí už uhlí zrušilo, ostatní to chystají brzo. My jsme už zase nejblbší a poslední.
Silně uhelná Británie je už prakticky bez uhlí úplně, i potácející Polsku jde do gigainvestic do OZE.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

20.11.2020 18:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Že jste vtip nepochopil, mě nepřekvapuje.
Odpovědět
MB

Mirek Bárta

21.11.2020 10:33 Reaguje na Karel Tejkal
Panem Hanzlem s vůbec nevzrušujte, jen provokuje. Ten mluví jednou proti uhlí, jindy proti jádru.

A zrovna Británie chce mít náhradu za zastaralé reaktory. Má sice dost větru a může stavět přílivové elektrárny, ale staví francouzské reaktory EPR v Hinkley Point C a bude v Somrsetu. Ale má smůlu v tom, že výstavbu reaktorů svěřili francouzské EDF - výstavba se neskutečně protahuje a prodražuje. Kdyby do toho třetinově nevstoupili Číňané, asi by byla stavba zastavena. Snad budou mít Britové větší štěstí v Bradwellu, kde chtějí stavět čínský reaktor HPR-1000. Pokud vím, zatím se na tom plánu nic nezměnilo, ale při současné protičínské hysterii člověk nikdy neví.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.11.2020 19:07 Reaguje na Pavel Hanzl
"Normální" země by šly z blackoutu do blackoutu, kdyby zde pořád ještě nebyly uhelné elektrárny. A kdyby tu nestálo i pár jaderek. OZE parodie jsou téměř naprosto k ničemu, protože proud z nich se nedá zálohovat. Přitom to zálohování se už řeší bezúspěšně víc než sto let.
Odpovědět
MB

Mirek Bárta

21.11.2020 10:21 Reaguje na Karel Tejkal
Naprostý souhlas. Za uhlí prostě nebude náhrada, dokud se nedostaví nové výkonné, spolehlivé, bezpečné a cenově přijatelné jaderné bloky. A pokud budou do toho moci kecat hysteričtí rusofobové a čučkaři, tak ty bloky hned tak mít nebudeme - k velké radosti antijaderných teroristů. A malé modulární reaktory je nenahradí, i kdyby koncem 30. let byly k dispozici.

Ale ani uhlí bych nezatracoval. Čína je naprostá světová jednička ve využívání jádra (teď staví 15 reaktorů najednou, 41 reaktorů je naplánovaných a dalších 168 reaktorů je navrženo) a OZE, přesto (myslím, že v loňském roce) uvedla do provozu moderní uhelnou elektrárnu. Záleží na tom, jak je její ekologický provoz zajištěn.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.11.2020 18:56
Soudruzi z projektu seženou liščí ocasy (z ciziny, protože zde už byly kvůli podobným zmetkům kožešinové farmy zlikvidovány) a ebonitové tyče (kde se shání ebonit opravdu nevím) a budou třít, třít a třít.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

21.11.2020 08:17 Reaguje na Jan Šimůnek
Oni už ty ohony třou a už jim z toho zřejmě hrabe .
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.11.2020 11:59 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
:-)
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

23.11.2020 09:55 Reaguje na Jan Šimůnek
:-D
Odpovědět
MM

Milan Milan

21.11.2020 09:42
Prolobovaná blbost. Uhlí je tady pomalu 300 let a přes všechny možné jiné zdroje paliv a zdrojů energií je pořád důležitou palivovou složkou. Jenom idiot se zbavuje levných a jednoduchých zdrojů. Mimochodem v současné době je údajně vzduch na územím česka nejčistčí za posledních xxx let, a to přesto, že zlořády ministra Brabce,tzv. lokální topeniště (nebo jenom boj s peněženkami občanů) jedou naplno. Čím to asi je????? Že by přece jen letadýlky a doprava? Nebýt covidu to je pan ministr se svými odborníky a poradci zřejmě slepý dosud.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.11.2020 10:27
Česká republika může uskutečnit let na Mars s lidskou posádkou už v roce 2030. Vyplývá to z komparace studií, kterou připravil projekt Fakta o vesmíru. Na on-line tiskové konferenci to uvedl zakladatel projektu Ondráš Přibyla.
Odpovědět
MB

Mirek Bárta

21.11.2020 10:50 Reaguje na Vladimír Hošek
A není to moc blízko, Antone Pavloviči Přibyle? Na Alfa Centauri nedoletěla ještě ani jedna raketa. Čeká se na Čechy.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

21.11.2020 21:32
Opět důkaz zeleného evropského alibismus. Zrušíte uhelné elektrárny a uhelné doly a nahradíme je plynovými. A plyn se bude získávat někde v Americe pumpováním obrovského množství chemikálií do břidlic. Tím získáme uhlovodíky které nikdy nebyly součástí atmosféry.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.11.2020 09:30
Navrhuji přestat spalovat uhlí už zítra. Zlikvidujme průmysl, seďme
doma ve spacácích, místo TV a PC koukejme na exkrementy ve skleněném
nočníku(stejný výsledek jako pořady v TV) a cestujme pouze pěšky.
Zbytek světa uhlí spálí za nás a bude se smát naši debilitě, se kterou
jsme se stáhli z trhu a vrátili o stovky let nazpět. No není to ještě
radikálnější řešení než rok 2030? Pochvala z EU nás určitě nemine!
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

23.11.2020 09:57
Asi začnu také produkovat nějaké studie. Je fuk, že budou nesmyslné a nereálně, ale když budou ukazovat na dostatečně světlé (pardon, zelené) zítřky, určitě budu mít kolosální úspěch.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

23.11.2020 10:51
Čím později, tím lépe. Tím méně zelení baroni a šmejdi vytahají peněž z kapes občanů.
A s odstavením uhlí se musí počkat na zprovoznění nových JE, pokrývat energii místo uhlí jen z OZE znamená obrovské tunely a zdražování elektřiny i tepla.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist