https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-cesku-muze-pomoct-k-energeticke-nezavislosti-komunalni-energetika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Česku může pomoct k energetické nezávislosti komunální energetika

29.4.2022 10:55 | PRAHA (ČTK)
Podstatou energetické komunity je, že dosavadní odběratelé energií, jako jsou například domácnosti nebo obce, se sami stávají výrobci a prodejci a energie poté sdílí mezi sebou. Přebytky mohou odprodat do sítě.
Podstatou energetické komunity je, že dosavadní odběratelé energií, jako jsou například domácnosti nebo obce, se sami stávají výrobci a prodejci a energie poté sdílí mezi sebou. Přebytky mohou odprodat do sítě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
České republice může k energetické nezávislosti a odklonu od dovozu ruských fosilních paliv pomoci mimo jiné komunální energetika. Ukázala to studie expertní skupiny EGÚ Brno, kterou si zadaly Centrum pro dopravu a energetiku, Hnutí Duha a společnost Fank Bold. Potenciál instalované kapacity komunitně spravovaných fotovoltaických elektráren činí podle studie přes čtyři gigawatty (GW), což je téměř dvakrát více než všechny dosavadní fotovoltaické zdroje v ČR.
 

Podstatou energetické komunity je, že dosavadní odběratelé energií, jako jsou například domácnosti nebo obce, se sami stávají výrobci a prodejci a energie poté sdílí mezi sebou. Přebytky mohou odprodat do sítě. V případě větru by při plném zapojení obcí mohl stávající výkon vzrůst až desetkrát. Jen z těchto dvou technologií by tak komunitní energetika mohla pokrýt osminu celkové současné spotřeby elektřiny v Česku, uvedly organizace. Rozjezd komunitní energetiky byl dosud v Česku i kvůli chybějící legislativě zabrzděn.

Mezi komunity, které mohou komunitní energetiku využívat, patří například obce či bytové domy. "Prohlubující se energetická krize bohužel jen tak neskončí, a lidé to budou čím dál silněji pociťovat na svých peněženkách. Pro mnoho z nich, především pro vlastníky domů a bytů, může zapojení do komunitních energetických projektů s důrazem na obnovitelné zdroje představovat účinnou kompenzaci těchto nákladů," uvedl spolupracovník Centra pro dopravu a energetiku Tomáš Jungwirth.

Pro rozvoj komunitní energetiky budou klíčové systémové změny, které je třeba prosadit co nejdříve. Jde například o nový energetický zákon a další právní předpisy, ale také o dotace - z evropských fondů budou pro komunitní energetiku k dispozici desítky miliard korun.

"Česko zaspalo a záměrně si nechalo v rámci rozvoje obnovitelných zdrojů energie ujet vlak. V případě komunitní energetiky však stále můžeme Západ dohnat. Poptávka ze strany obcí je značná a roste. Iniciativy se chápou i jednotlivci, spolky či místní akční skupiny. Aby bylo možné naplno využít domácí potenciál, je třeba odstranit legislativní překážky," uvedl energetický expert Hnutí Duha Tomáš Jagoš.

Podle obchodního ředitele energetické skupiny UCED a odborníka na novou energetiku Václava Skoblíka je systém již dobře rozběhnutý v západoevropských státech, včetně sousedního Německa či Rakouska. "V Česku jsme zatím trochu pozadu. Trend brzdí zejména absence detailní legislativní úpravy a v řadě případů i neochota veřejnosti k tvorbě společenských družstev," uvedl Skoblík.

Existuje podle něj i celá řada negativ. Například při aplikaci komunální energetiky v bytových domech je častou otázkou klíč, kterým se vyrobená elektřina dělí mezi jednotlivé bytové jednotky. Bytová jednotka s větší spotřebou elektřiny je výrazně zvýhodněna na úkor bytové jednotky se spotřebo malou, zatímco investice do výstavby fotovoltaické elektrárny je společná, obvykle hrazená z bytového fondu, dodal.

V Česku je nyní podle dat organizací 160 obcí, které mají vlastní obnovitelní zdroj energie (OZE). Z toho 130 obcí má obnovitelný zdroj pro elektřinu, 116 z nich má fotovoltaickou elektrárnu. První projekty podobné komunitní energetice v Česku již vznikají, organizace uvádějí například Brno, které provozuje autobusy na BioCNG, obec Mikolajice na Opavsku spaluje biomasu a má vlastní fotovoltaickou elektrárnu.

Například v Praze vzniká Pražské společenství obnovitelné energie, organizace má za cíl podporovat a rozvíjet komunitní energetiku na území hlavního města. V Praze se budou postupně budovat především fotovoltaické elektrárny, jimi vyráběná energie bude přednostně využívána při krytí energetických potřeb městských budov i pražských domácností.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

29.4.2022 11:57
Bohužel toto nijak neřeší spotřebu v zimě a vytápění objektů. Což je hlavní problém. Mít nadbytek elektřiny v létě v poledne - jak vidíme třeba v Německu, energetické nezávislosti moc nepomůže.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.4.2022 12:10
Jsem to dočetl sem ... "... ale také o dotace - z evropských fondů budou pro komunitní energetiku k dispozici desítky miliard korun." ... a okamžitě mne napadlo "Dotace! Už zase!".

Nic proti FVE, vůbec, a na barácích už tuplem ne, ale pokud kua neví co s penězma, tak kousek od nás směrem na východ by se kua hodlily a udělaly výrazně větší parádu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.4.2022 17:56
Komunální energetika - u mě černý kůň turnaje, bezva možnosti. Schází pouze maličkost - úprava energetického zákona, aby umožnil pravidla komunitní energetiky používat i v čr - Němci to dávno mají.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

2.5.2022 12:48
Ono většinou ty obnovitelné komunální zdroje parazitují na distribuční síti, protože jak jejich kapacita překročí určitou hranici, je třeba místní distribuční sítě rekonstruovat, aby se v případě přebytku elektřiny z těchto zdrojů umožnil obrácený tok energie, z místní sítě do energetických rozvodů vyššího napětí. Bez této rekonstrukce by při větším přebytku energie v místní distribuční sítu docházelo k přepětí a tím k ničení domácích spotřebičů místních uživatelů.
A teď kdo to bude platit? Když se to rozpočítá na spotřebitele elektřiny, tak je z toho zase inverzní Jánošík, kdy ti chudí budou platit víc za to, že jsou chudí a nemají na vlastní fotovoltaiku těm bohatým, co na pořízení vlastní fotovoltaiky mají. zatímco tioi bohatí si platby sníží vlastní vyrobenou elektřinou.
Jinak obecně na snížení nákladů na placení elektřiny snížením její spotřeby u domků a drobných uživatelů jsou OZE dobré, stejně jako jsou dobré v létním horku na pokrytí spotřeby klimatizací v obchodech, restauracích a jiných místních provozovnách. Ale pro provoz průmyslových hal to většinou stačit nebude.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist