https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-eu-australie-a-vyspele-zeme-g7-nadale-neprimo-dovazeji-ruskou-ropu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: EU, Austrálie a vyspělé země G7 nadále nepřímo dovážejí ruskou ropu

20.4.2023 01:01 | HELSINKY (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Západní země, které převážně zakázaly dovoz ropy z Ruska, za rok od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu dovezly ropné produkty za 42 miliard eur (985,8 miliardy Kč) ze zemí, které naopak dovoz ruské ropy zvýšily. Země EU, Austrálie a většina ekonomicky vyspělých zemí G7 tak nadále nepřímo dovážejí ruskou ropu. Ve své zprávě na to upozornilo finské Středisko pro výzkum energií a čistého vzduchu (CREA).
 

Finské středisko ve zprávě uvádí, že země, které nadále dovážejí ruskou ropu, následně prodávají ropné produkty zemím, které zavedly sankce na ruskou ropu s cílem omezit příjmy Ruska z vývozu fosilních paliv. Nicméně země, které zavedly sankce, sice snížily dovoz ropy přímo z Ruska, zároveň ale skokově zvýšily dovoz rafinovaných ropných produktů od největších dovozců ruské ropy.

Podle CREA funguje pět zemí jako pračka ruské ropy pro státy, které naopak dovoz ruské ropy omezují. Jde o Čínu, Indii, Turecko, Spojené arabské emiráty a Singapur. Za rok od začátku invaze se objem dovozu ruské ropy do těchto zemí ve srovnání s předchozími 12 měsíci z doby před invazí zvýšil o 140 procent. Celková hodnota jejich dovozu za 12 měsíců činila 74,8 miliardy eur a na celkovém ruském vývozu ropy měly podíl 70 procent.

Vývoz ropných produktů z těchto pěti zemí podle zjištění studie od ruské invaze výrazně stoupl a hlavní podíl na tom mají právě země, které zavedly cenový strop na ruskou ropu. Vývoz pětice zemí do států, které zavedly cenový strop, se z hlediska hodnoty zvýšil o 80 procent a z hlediska objemu o 26 procent, což představuje navíc deset milionů tun. Do zemí bez cenového stropu na ruskou ropu se přitom objem vývozu ropných produktů z této pětice zemí zvýšil pouze o dvě procenta, což znamená o 2,9 milionu tun.

Evropská unie, která prohlašuje, že její sankce fungují a že snižují příjmy Ruska z vývozu fosilních paliv, je největším dovozcem ropných produktů z pětice zemí, ve kterých se podle CREA pere ruské ropa. Za 12 měsíců od invaze dovoz z uvedených zemí do EU činil 17,7 miliardy eur. Dovoz těchto ropných produktů ruského původu je přitom v rozporu s duchem sankcí EU.

Po EU je druhým největším dovozcem "vypraných" ruských fosilních paliv Austrálie, která od invaze nakoupila produkty za osm miliard eur. Následují Spojené státy s nákupem za 6,6 miliardy eur, Británie s nákupem za pět miliard eur, dovoz do Japonska pak měl hodnotu 4,8 miliardy eur.

Ropné produkty, které tyto země dovážejí, jsou hlavně nafta, letecké palivo a topný olej.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

20.4.2023 07:58
Tak to snad každému reálně uvažujícímu člověku bylo jasné od počátku, pouze naivové si mysleli opak. Vždy platilo, platí a platit bude- obchod nade vše.
Odpovědět
DA

DAG

20.4.2023 08:17
Tak nahradit tolik ropy by bylo nemožné. Důležité je, že moskaly prodávají do Indie, Číny atd. s cenou pod 70 dolarů. To je totiž minimální cena, kterou potřebují na vyrovnaný rozpočet. Tudíž pro nás je cena přijatelná a rus krvácí. Tak doufejme, že ta cena nízko vydrží co nejdéle.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.4.2023 09:15
Austrálie, která má jen 25 mil. obyvatel nakoupila za cca polovinu částky než celá EU? To je na Australana 8x vyšší částka, než na Evropana. Vypadá to, že Austrálie ty sankce nebere tak vážně.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.4.2023 09:52
17,7 miliardy za rok? Tak to je slušný pokles. :D Ruský drban bude za chvíli žrát trávu. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.4.2023 10:19
To se dalo čekat, ale je to nějaký problém? Jaký cíl mají sankce? Oslabit ruskou ekonomiku, aby neměla doláče na válku. A příjem z ropy, což je pro ně to nejdůležitější, šly asi o 40% dolů, což je prakticky likvidační.
Kdyby mužika nedržel nad vodou žlutý komunista, už by bylo dávno po válce. Jeho se dá považovat přímo jako spolupachatele.
Odpovědět
pk

pepa knotek

20.4.2023 11:14
EU je snad nějaký ředitel zeměkoule, který bude určovat, kdo s čím a kým může obchodovat ? Koloniální nadvláda evropanů nad světem již patří minulosti.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.4.2023 16:37 Reaguje na pepa knotek
No jistě, vždyť se to dá sledovat už pomalu v přímém přenosu, akorát zabedněnci to ne a ne vidět. Za chvíli si s Američany vytře pr..i ten , koho by to před rokem ještě ani nenapadlo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist