https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-severokorejske-jaderne-testy-mohly-kontaminovat-podzemni-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Severokorejské jaderné testy mohly kontaminovat podzemní vodu

22.2.2023 01:31 | SOUL (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Desetitisíce lidí na Korejském poloostrově, v Číně, ale i v Japonsku mohou být vystaveny radioaktivnímu materiálu, který se rozšířil podzemní vodou ze severokorejského podzemního jaderného komplexu. Podle agentury Reuters to oznámila lidskoprávní organizace Transitional Justice Working Group (JWG), která provedla studii na základě veřejně dostupných dat a zpráv OSN. KLDR obvinění odmítla s tím, že následkem jaderných testů nedošlo k únikům žádného škodlivého materiálu.
 

Kontaminovaná voda se mohla rozšířit do oblastí, kde leží osm měst spoléhajících na podzemní zdroje pitné vody a kde žije více než milion Severokorejců, uvádí jihokorejská organizace JWG. Podle ní může voda představovat riziko i pro Jižní Koreu, Čínu a Japonsko kvůli pašování zemědělských a rybářských produktů ze Severu. Jihokorejský potravinářský úřad v roce 2015 odhalil devětkrát vyšší než standardní úroveň radioaktivních izotopů cesia v dovezených houbách, které se prodávaly jako čínské produkty, ale ve skutečnosti podle Reuters pocházely ze Severní Koreje.

JWG byla založena v roce 2014, spolupracuje se zdravotnickými i jadernými experty a zaměřuje se na výzkum z otevřených zdrojů. Finance získává z americké Národní nadace pro demokracii, neziskové korporace, kterou financuje americký Kongres, uvedla agentura Reuters.

Severokorejský režim oficiálně přiznal, že vlastní jaderné zbraně v únoru 2005 a od roku 2006 provedl šest jaderných testů, poslední a zatím nejsilnější v září 2017, kdy šlo o test vodíkové bomby. Všechny testy provedla armáda v hornaté izolované provincii Hamgjong pukto na severovýchodě země asi 100 kilometrů od hranic s Čínou a 200 kilometrů od hranic s Ruskem.

Jižní Korea, Japonsko a Spojené státy již několik měsíců varují, že KLDR se připravuje na provedení dalšího, sedmého jaderného testu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

22.2.2023 06:52
Severní Korea není tak vyspělá jako jiné země a i v jaderné oblasti je za nimi desetiletí pozadu. Na rozdíl od nich ale neprovádí atmosférické a pozemní testy, což je fajn.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.2.2023 07:35
Je zajímavé jak se vzdálily trajektorie režimů vycházející ze stejné ideologie komunismu.
V době korejské války si Čína a S. Korea mohly podat ruce. Dnes , po padesáti letech, je Čína ekonomická velmoc č.1 , kdežto Korea je skanzenem lidské bídy a potlačování lidských práv, doslova rodinná diktatura postavená na statisících mrtvých a uvězněných.

Tato otázka se mi jeví podstatně zajímavější než jakýsi diskutabilní únik radiace do vody.

Proč ? Domnívám se , že důvodem je to, že i v Číně zafungovala vnitrostranická demokracie, která nedovolila, aby veškerá moc byla stržena ve prospěch jediné osoby.
Naopak v Severní Korei tento mechanismus nebyl dostatečně vyvinutý a k moci se dostal zjevně vyšinutý jedinec, který založil rodinnou dynastii ovládající celý stát.
S dostatečným časovým odstupem potom vidíme obrovský rozdíl prakticky ve všech oblastech , zejména v kvalitě lidského žití.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2023 07:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Určitý vliv to určitě má, ale hlavní příčina je jinde. Čína se totálně vymastila na budování komunismu, opustila socialistickou ekonomiku a zavedla dost brutální grunderský kapitalismus, vemi silně stříknutý feudalismem. A v jejich všeobecné ovčí mentalitě to prostě funguje. Otázka zní, jak ještě dlouho.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist