https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-tretina-deti-na-svete-ma-rizikovou-hladinu-olova-v-tele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třetina dětí na světě má rizikovou hladinu olova v těle

1.8.2020 11:49 | NEW YORK (ČTK)
Za hlavní příčinu olověné otravy studie označuje neodborné a neregulované recyklování olova z autobaterií, k němuž často dochází v rozvojovém světě.
Za hlavní příčinu olověné otravy studie označuje neodborné a neregulované recyklování olova z autobaterií, k němuž často dochází v rozvojovém světě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdraví třetiny dětí na světě ohrožuje vysoký obsah olova v krvi, tvrdí nová studie provedená Dětským fondem OSN (UNICEF) a organizací Pure Eearth. Problém je palčivý především v rozvojových zemích, ve kterých není dostatečně regulováno bezpečné nakládání s průmyslovým odpadem, píše o výzkumu deník The New York Times.
 

"Jednoznačný závěr našeho výzkumu je ten, že děti na celém světě čelí otravě olovem v masovém a dosud nevídaném rozsahu," varují autoři studie. Výzkumníci došli k závěru, že u třetiny dětí do 19 let dosahuje obsah olova v těle hladiny pět mikrogramů na decilitr krve nebo ji překračuje. Hodnotu pět mikrogramů přitom Světová zdravotnická organizace (WHO) i americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) považuje za hraniční.

Všudypřítomné olovo, které se vyskytuje například v emisích z hutí, autobateriích, starých odlupujících se nátěrech, starém vodovodním potrubí, na skládkách elektroodpadu, a dokonce v některých kosmetických přípravcích, představuje podle autorů výzkumu obrovské a podceňované riziko pro fyzický i mentální rozvoj celé generace dětí. Za hlavní příčinu olověné otravy studie označuje neodborné a neregulované recyklování olova z autobaterií, k němuž často dochází v rozvojovém světě.

Drtivá většina zasažených dětí žije v chudých zemích, "kde jsou olovu vystavovány nejrůznějšími způsoby," konstatuje studie. Většina dětí z USA a mnoha dalších vyspělých zemí má podle výzkumu hodnoty olova v krvi znatelně pod kritickou hodnotou, i když v některých oblastech byly naměřené hodnoty také "nebezpečně vysoké".

Expozice olovu je spojená se zhoršením IQ a schopnosti udržet pozornost. Autoři studie připomínají, že má vliv také na duševní zdraví a bývá dávána do souvislosti s nárůstem násilného a kriminálního chování. Největší riziko doživotních následků hrozí u dětí v prenatálním stádiu a do pěti let věku. Výzkumníci také tvrdí, že vystavení olovu zapříčiní celosvětově předčasnou smrt téměř jednoho milionu dospělých.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

1.8.2020 13:57
Oni to tam tak neberou a za smrtelnou hladinu olova považují 8 gramů a výše. Ale možná by pomohlo, kdyby se přestalo šílet s elektromobily a z ušetřeného lithia se vyráběly startovací baterie. Jako vedlejší efekt by taková baterka byla průměrně o 20 kg lehčí, což znamená (v osobní dopravě) snížení spotřeby o několik desetin procenta, což by při emisích 2500000000 tun CO2 (osobní automobilová doprava globálně) znamenalo úsporu řádu deseti miliónu tun emisí. Jasně že je to nereálné, jako všechny eko-fantazie, ale aspoň něco :-)
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

1.8.2020 16:37 Reaguje na
Nu naše generace, vyžila na olovnatém benzinu a alejovém ovoci. A to včetně Klause st. i Miloše Zemana a Ovčáčka. Nejde jen a pouze o elektromobilitu, dnešní člověk má možnost využívat cng/lpg medium. Jen nevím jak moc je toto medium využíváno v dopravě včetně té kamionové. Volvo LNG už jezdí v cizině, jak je tomu v ČR ??
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.8.2020 19:52
Výzkumníci zřejmě lžou. Jistě je v pořádku maximálně eliminovat přítomnost olova v životním prostředí, ale článek má charakter tém poplašné zprávy.
V historii používání olova lidmi, se lze dočíst i takovýchto zpáv : Octan olovnatý, Pb(CH3COO)2, je dobře rozpustný ve vodě a má sladkou chuť, proto "starověcí Římané ho používali jako sladidlo a vyráběli ho vařením vinného moštu v olověných nádobách. Vzniklý sirup se nazýval defrutum a byl koncentrován na výsledný sirup zvaný sapa.
Ve středověku na počátku novověku se v silných dávkách (řádově gramy) používal k léčbě pohlavních chorob a déletrvajících průjmů. To vedlo v řadě případů k chronickým otravám olovem u pacientů, ovšem často až po předchozím zlepšení a po tak dlouhé době, že si jej tehdejší lékaři a léčitelé nedokázali s těmito příznaky spojit. Ještě poměrně nedávno se používal k léčbě průjmu ve veterinární praxi u dobytka."
My, jako děti jsme si z olova odlévali na př. skautsé znaky z přezky od opasku a nepamatuji, že by někdo z mých vrstevníků, v důsledku toho, trpěl sníženým IQ, většina se uplatnila v životě docela dobře a mnozí vystudovali s červenými diplomy v dobách, kdy se studovaly převážně technické obory, dnes považované za velmi náročné na intelektuální schopnosti (a matematiku) a proto dnes nepříliš oblíbené.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.8.2020 08:12 Reaguje na Jiří Daneš
Octan olovnatý byl součástí prášku na výrobu octanu hlinitého (spolu se síranem hlinitodraselným) a používal se na všechny možné afekce spojené s bolestí a otokem, od včelího bodnutí až po podvrtnutá kotník.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.8.2020 11:00 Reaguje na Jiří Daneš
A Vy náhodou nelžete? Nebo jste prováděl nějakou odbornou studii o vlivu olova na intelekt?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist