https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-trideni-obalovych-odpadu-v-cr-je-v-ramci-eu-efektivni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Třídění obalových odpadů v ČR je v rámci EU efektivní

26.11.2015 01:43 | PRAHA (ČTK)
Celková míra recyklace obalů v Česku dosáhla loni míry 75 procent
Celková míra recyklace obalů v Česku dosáhla loni míry 75 procent
Český systém třídění obalových odpadů z domácností je v porovnání s jinými evropskými státy co do nákladů efektivnější. Tvrdí to studie neziskového Centra ekonomických a tržních analýz (CETA). Roční náklady recyklace obalových odpadů domácností vyjdou v ČR zhruba na pět eur na obyvatele.
 

"Ve srovnání sedmi evropských států - Rakouska, Belgie, ČR, Německa, Francie, Nizozemska a Velké Británie - se český systém jeví nákladově jako velmi efektivní. A to jak ze srovnání absolutního, tak s přihlédnutím k různým cenovým hladinám," řekl ČTK analytik Jonáš Rais.

Autoři srovnávali náklady z hlediska poplatků, které do systému platí producenti obalů. Běžní lidé na ně přispívají skrze ceny výrobků, které si kupují. V ČR tyto poplatky činí 100 procent nákladů systému. "Tyto náklady pokrývají pouze odpady domácností, kdybychom do toho započítali industriální odpady, bude to asi 5,5 euro," tvrdí.

Česko se podle Eurostatu řadí v recyklaci obalů v rámci evropské osmadvacítky na šesté místo; na prvním místě je Belgie, za ní - Irsko, Švédsko, Německo a Nizozemí. "Belgický systém z celkové míry recyklace je nejlepší, přitom náklady jsou jen o něco vyšší než v ČR. Naopak Rakousko má náklady podstatně vyšší než ČR. Rakousko je pro nás pro srovnání relevantnější, protože systém je nám geograficky i strukturálně bližší než Belgie," uvedl.

Celková míra recyklace obalů v Česku dosáhla loni míry 75 procent. V ČR připadá na obyvatele asi 96 kilogramů obalových odpadů, v Německu 212 kg a v Rakousku 150 kg. V celé Evropské unii se ročně generuje asi 2,5 miliardy tun odpadu, z toho 80 milionů tun odpadů obalových. Autoři studie uvedli, že v Německu jsou roční náklady recyklace obalových odpadů domácností 12 eur na osobu a v Rakousku až 19 eur.

V Česku existuje jediná autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, která zajišťuje celorepublikový systém zpětného odběru a recyklace odpadu z obalů. Její působení na trhu je ale kritizováno řadou odborníků, na závěry studie poukázali proto i někteří přítomní novináři z odborných médií. V Německu podobných firem od roku 2007 funguje deset. Již několik let je vyvíjen tlak na to, aby se tuzemský trh rozšířil i o další hráče. Analytici z CETA se ale hájí tím, že data zpracovali nezávisle. Na jaře plánují zveřejnit další část studie o fungování odpadového systému.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

26.11.2015 10:27
Pokud autor chtěl něco sdělit o konkurenčním prostředí v oblasti autorizovaných osob v obalovém hospodářství, tak to téma měl rozvinout a ne jen tendenčně nakousnout. Takže opět manipulace ze strany ČTK, nic nového pod sluncem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist