https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stuller-priprava-noveho-bloku-dukovan-ma-az-4-roky-zpozdeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příprava nového bloku Dukovan má až 4 roky zpoždění, uvedl zmocněnec pro jadernou energetiku Štuller

31.8.2016 10:31 | DUKOVANY (ČTK)
Elektrárna Dukovany má čtyři jaderné bloky, které byly zprovozňovány v letech 1985 až 1987. Celkem mají instalovaný výkon 2040 MW. ČEZ je chce udržet v provozu aspoň do roku 2035
Elektrárna Dukovany má čtyři jaderné bloky, které byly zprovozňovány v letech 1985 až 1987. Celkem mají instalovaný výkon 2040 MW. ČEZ je chce udržet v provozu aspoň do roku 2035
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Petr Adamek / Wikimedia Commons
Přípravy na stavbu nového jaderného bloku Dukovan mají zpoždění tři až čtyři roky, pokud by měl být hotov v roce 2035, kdy mají končit nynější dukovanské bloky. Na setkání se starosty a zástupci firem v Dukovanech to řekl Ján Štuller, který je od července vládním zmocněncem pro jadernou energetiku. Povolovací proces by mohly urychlit úpravy legislativy. Jednání s možnými dodavateli technologie začínají.
 

Osloveni podle Štullera byli dodavatelé v šesti zemích - ve Francii, Rusku, USA, Japonsku, Jižní Koreji a v Číně. "Všem těm zemím byly rozeslány požadavky na informace, které mají pomoci jednak ministerstvu průmyslu a obchodu, týmu, který pracuje se mnou, a pak vládě rozhodnout o tom, jaký investiční model si zvolit," řekl.

Odpovědi očekává česká strana do konce října. Celkem jde o deset projektů firem; některé jsou mezinárodní. "Například je tam společný projekt francouzsko-japonský," uvedl zmocněnec. Podle údajů od těchto firem by pak vláda měla zvažovat financování nového jaderného bloku. "To nemusí být jenom český stát, ČEZ nebo česká firma, to může být spojení několika investorů dohromady, kteří si pak rozdělí riziko," řekl.

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky počítá se stavbou nových bloků v Dukovanech i v Temelíně, definitivní rozhodnutí o konkrétním projektu ještě nepadlo. Podle Štullera jsou prioritou starší Dukovany. Cena bloku s instalovaným výkonem kolem 1000 megawattů (MW) se podle něj ve světě pohybuje od 3,5 do sedmi miliard eur. Dopad možné stavby až dvou bloků Dukovan na životní prostředí začínají na žádost firmy ČEZ zkoumat úřady.

Elektrárna Dukovany má čtyři jaderné bloky, které byly zprovozňovány v letech 1985 až 1987. Celkem mají instalovaný výkon 2040 MW. ČEZ je chce udržet v provozu aspoň do roku 2035. Aby v té době mohl v Dukovanech začít vyrábět elektřinu nový blok, mělo by pro něj být stavební povolení vydáno kolem roku 2025. To se podle Štullera nepodaří, pokud nedojde k některým úpravám legislativy. "Chceme zahájit diskusi na toto téma," řekl. Některé kroky by prý bylo možné dělat souběžně a u jiných by šlo odstranit částečnou duplicitu. Návrhy by měla připravit pracovní skupina při Stálém výboru pro jadernou energetiku.

Odborníci už také zkoumají, jak je na stavbu nového jaderného bloku připravena infrastruktura v Česku. Převoz mohutných dílů vážících i stovky tun, jako je reaktor a parogenerátory, by asi byl po vodě a po silnicích. Z toho vyplývá potřeba provést do té doby přes sto opatření na těchto cestách.

Pro pokračování jaderného programu v ČR je podle Štullera důležité také zajištění podmínek pro trvalé ukládání vyhořelého paliva z elektráren. Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) má pro stavbu úložiště v zemi vytipovaných sedm lokalit. Vedle toho zvažuje možnosti pro ukládání vyhořelého paliva poblíž elektráren Dukovany a Temelín. Finální lokalitu má SÚRAO vybrat rovněž do roku 2025.


reklama

 
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TN

Týna N

31.8.2016 21:55
S novými bloky bychom si měli pospíšit, jinak nás čeká pohroma. Mnoho lidí by po skončení provozu stávajících bloků ztratilo práci a my bychom přišli o stabilní zdroj elektřiny. Jaderná energetika je u nás nedoceněná, státy, které se snaží omezit emise uhlíků, ví, jak moc je důležitá. Chtělo by to začít méně mluvit o problematice a více činit k novým blokům. Vzhledem k časové tísni bych svěřila zakázku Rosatomu, konkurenční firmy čelí zpožděním a prodražováním jejich projektů, a to si u nás nemůžeme dovolit.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist