https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumavsky-park-bude-mit-od-1-ledna-noveho-reditele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumavský park bude mít od 1. ledna nového ředitele

30.9.2003 16:48 | PRAHA (EkoList)
Scelení prvních, nejvzácnějších zón parku do větších celků a rozšířování území, na němž člověk nebude zasahovat, patří mezi hlavní cíle koncepce péče o Národní park Šumava, kterou dnes představilo Ministerstvo životního prostředí. Její plnění by mělo zajistit nové vedení parku. "Proto v následujících měsících proběhne výběrové řízení na ředitele," prohlásil ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Nový ředitel by se měl ujmout funkce 1. ledna 2004.
 

I. a II. zóna bude vyhlášena na přibližně třech čtvrtinách parku, bezzásahová území by se do roku 2008 měla rozkládat přibližně na třetině parku. Kolem každé obce a na hranicích parku by měla vzniknout "nárazníková zóna", která má bránit šíření kůrovce do hospodářských lesů a zároveň obcím poskytnout prostor pro hospodářský rozvoj. Dle slov ministra se obce mohou těšit i na finanční náhrady za omezené hospodaření kvůli parku.

S obcemi ležícími na území parku už ministerstvo o koncepci hovořilo. Podle náměstka ministra Ladislav Mika k záměrům ministerstva nemají zásadní připomínky. "Až do příštího léta se ale bude s obcemi konkrétní znění prodiskutovávat," řekl Ladislav Miko. Odmítl proto i jednoznačně říci, zda je vyhlášení koncepce zároveň tečkou za kácením v nejcennějších zónách Šumavy. "Kácet se ale určitě už nebude v rašeliništích a podmáčených smrčinách," upřesnil Miko.

Ministerstvo hodlá posílit odbornost vedení parku. Proto správa přijme víc odborníků vzdělaných v ochraně přírody. Do budoucna ministerstvo počítá i se širší spoluprací s vedením Národního parku Bavorský les, který se rozkládá na německé straně Šumavy. "V nové části Bavorského lesa jsou podmínky velmi podobné těm na naší straně, bylo by tedy dobré příbližit i způsob správy obou parků. Z přírodovědného hlediska jde na obou stranách hranice v podstatě o jedno území," vysvětlil Miko.

Za rozhodující obrat v debatě o ochraně přírody na Šumavě označilo koncepci Hnutí DUHA. Vojtěch Kotecký z DUHY EkoListu řekl, že by se nějaké drobné výtky našly, ale celkově novou koncepci hodnotí jednoznačně příznivě. Drobnou vadou je prý skutečnost, že dokument neuvádí zákaz holoseče na místech, která se v budoucnu stanou bezzásahovými.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist