https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/summit-jak-ven-z-chudoby-zrusit-dotace-poskytnout-leky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Summit: Jak ven z chudoby - zrušit dotace, poskytnout léky

28.8.2002 11:15 | PRAHA/JOHANNESBURG (EkoList)
Témata johannesburského Summitu Země se prolínají, proto na jednání nejsou přítomni jen odborníci z oblasti ekologie, ale i politici či obchodníci. Prezident Jihoafrické republiky Thabo Mbeki, který byl zvolen předsedou Světového summitu pro udržitelný rozvoj hlasováním delegátů téměř 200 států, klade ve svých projevech důraz na propast mezi bohatým Severem a chudým Jihem.
 

Podle Mbekiho je tato situace "globálním apartheidem" mezi bohatými a chudými, který je nutné odstranit. Sám Mbeki se však na konferenci dostavil obklopen kordóny policistů, hlídán ostřelovači na střechách a oddělen od potenciálních protestů obyvatel rozrůstajících se slumů.

Jedním z proklamovaných cílů konference je právě nalézt cestu, jak pomoci z chudoby milionům lidí a neohrožovat přitom životní prostředí. Z toho důvodu probíhají také jednání v oblasti obchodu a financí. John Ashe, předseda klíčových rozhovorů o obchodu a financích, řekl, že kompromisní výsledný text by měl poprvé zabudovat environmentální hlediska do obchodní politiky, a odmítl, že by text odrážel pouze přání rozvinutých zemí.

Podle Asheho je klíčovým návrhem textu pasáž "omezit nebo úplně zrušit dotace, jako životnímu prostředí škodlivé a obchod deformující". Dotace znemožňují farmářům z chudších zemí vyvážet do zemí, jako jsou USA nebo do EU. Zatímco jedni označují Asheho návrh za "dobrý základ k diskusi" (Catherine Day z Evropské komise) a "velmi pozitivní krok" (John Turner, asistent pro mezinárodní environmentální otázky ministra zahraničí USA), zástupci chudých zemí i ekologičtí aktivisté jsou kritičtí. "Tento návrh se rovná obchodní agendě bohatých zemí po odečtení některých důležitých environmentálních prvků," tvrdí David Waskow z hnutí Friends of the Earth (Přátelé Země).

Další, neméně ožehavá část Asheho návrhu, se dotýká příspěvků bohatých zemí těm chudším. Ačkoliv Organizace spojených národů určila za cíl už v roce 1970, aby rozvinuté země dávaly 0,7 procenta ze svého hrubého domácího produktu, tento cíl splnilo v roce 2000 pouze Dánsko, Nizozemí, Norsko a Švédsko. Rozvinutý svět dnes třetím zemím věnuje v průměru 0,22 procenta HDP ročně, oproti 0,33 procentům před deseti lety.

Faktu, že hned první den konference byly na programu otázky zdravotní péče, využili také aktivisté Pan-afrického hnutí za přístup k léčbě HIV/AIDS, aby vyvinuli nátlak na nadnárodní korporace, například na Coca-Colu, která je jedním z největších zaměstnavatelů v Africe, ale také na velké důlní společnosti. Chtějí dosáhnout, aby tyto společnosti poskytovaly léky proti HIV a lékařskou péči svým zaměstnancům po celé Africe, nikoli pouze v Jihoafrické republice, kde jsou k tomu nuceni zákonem.

Mezi klíčovými protestujícími hnutími je i "Akce za léčení Jižní Afriky", která slavila vítězství v sérii významných soudních procesů proti politice prezidenta Thabo Mbekiho. Spory vyvrcholily u ústavního soudu, který stanovil, že vláda Jihoafrické republiky musí dodávat léky těhotným ženám, aby se nepřenesl virus z HIV pozitivní matky na novorozence.

V Africe je virem HIV nakaženo přibližně 28 milionů obyvatel, v Jihoafrické republice každý devátý člověk. Většina je v produktivním věku.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist