https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-penize-z-eu-nepujdou-asi-pouzit-na-solary-na-brownfieldech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz moderní energetiky: Peníze z EU asi nepůjdou použít na soláry na brownfieldech Aktualizováno

24.11.2020 01:19 | PRAHA (ČTK)
Předkladatelé návrhu podle něj nezohlednili, že rekultivovaná území těžby spadají pod zemědělský půdní fond. Z podpory mají být také vyloučeny i nekvalitní plochy s travnatým porostem, které se nehodí pro zemědělskou produkci, upozornil svaz.
Předkladatelé návrhu podle něj nezohlednili, že rekultivovaná území těžby spadají pod zemědělský půdní fond. Z podpory mají být také vyloučeny i nekvalitní plochy s travnatým porostem, které se nehodí pro zemědělskou produkci, upozornil svaz.
Peníze z takzvaného Modernizačního fondu (MdF), ve kterém mají být pro českou energetiku z prodeje emisních povolenek k dispozici desítky miliard korun, nepůjdou zřejmě použít na stavbu solárních elektráren na brownfieldech a v průmyslově znečištěných lokalitách, například v bývalých uhelných povrchových dolech. ČTK to dnes sdělil Svaz moderní energetiky, který s tím nesouhlasí. Záměr podle něj vyplývá z návrhu ministerstva životního prostředí. Vyjádření ministerstva ČTK shání.
 

Svaz uvedl, že podobným přístupem se Česko připraví o nejlevnější a nejsnáze dostupná řešení na rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Předkladatelé návrhu podle něj nezohlednili, že rekultivovaná území těžby spadají pod zemědělský půdní fond. Z podpory mají být také vyloučeny i nekvalitní plochy s travnatým porostem, které se nehodí pro zemědělskou produkci, upozornil svaz.

Podobnou výtku směřovala ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) také Hospodářská komora, vyplývá z dopisu, který má ČTK k dispozici. Komora poukazuje, že obecný programový dokument počítá s využitím peněz z MdF pouze pro střešní fotovoltaiky. "Jsme přesvědčeni, že transformaci regionů po těžbě uhlí je třeba směřovat na využití bezemisních zdrojů energie a jednoznačně tak adresovat využití finančních prostředků Modernizačního fondu také do sanovaných území po těžbě či brownfieldů po průmyslové činnosti k výrobě elektrické energie bezemisním způsobem," píše v dopise prezident komory Vladimír Dlouhý.

"Vyloučení podpory projektů fotovoltaických elektráren na zemědělském půdním fondu, bez ohledu na kvalitu půdy a charakter porostu považujeme za systémově chybné. Na rozdíl od jiných staveb nevede výstavba fotovoltaické elektrárny ke znehodnocení půdy v lokalitě," řekl programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. "Nejde o to, že by měly solární elektrárny růst na orné půdě. Tam patří jen v případě, že současně neomezí zemědělskou produkci," dodal.

Svaz moderní energetiky spolu se Solární asociací dále upozornily, že vyloučení podpory pro nové solární parky, který by stály na půdách vedených v zemědělském půdním fondu, vylučuje také projekty uvažované na bývalých těžebních plochách nebo skládkách.

"Jde přitom o plochy, které nebude výhodné využívat v rámci zemědělských či lesnických aktivit. Absolutní vyloučení zástavby na půdách, které jsou formálně vedené jako zemědělský půdní fond, považujeme za přežitek. Zejména u půd nižší bonity nepředstavují fotovoltaické elektrárny ohrožení zemědělské půdy," řekl dnes předseda představenstva Solární asociace Jan Krčmář.

Zástupci obou svazů uvedli, že proto doporučuji úpravu programového rámce fondu, která by umožnila stavbu a provoz fotovoltaických elektráren také na méně úrodných plochách travního porostu. "Umístění fotovoltaických modulů na těchto plochách nezmění jejich charakter užívání. Nadále půjde o travní porosty. Lze je v kombinaci s fotovoltaikou využívat například jako pastevní pozemek nebo květnatou louku pro včely a motýly," dodaly.

Zástupci sektoru moderní energetiky naopak vítají, že návrh MdF zavádí podporu takzvané agrivoltaiky, tedy solárních panelů umístěných nad nebo mezi zemědělskými plochami s plodinami. Přesto podle nich i zde existují bariéry, které mohou způsobit, že žádný podobný zdroj elektřiny v ČR nakonec nevznikne.

"Problémem je zejména zákon o ochraně zemědělského půdního fondu, který kombinované využití zemědělské půdy vůbec nezná a jakoukoliv stavbu podmiňuje vyjmutím půdního bloku ze zemědělského půdního fondu," uvedl dnes analytik Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Madej.

Výtky k připravovanému Modernizačnímu fondu má také Komora obnovitelných zdrojů energie. Její zástupci minulý týden na tiskové konferenci uvedli a zkritizovali, že převážnou většinu z 150 až 200 miliard korun z fondu získají hlavně polostátní ČEZ, EPH podnikatele Daniela Křetínského, Sev.en podnikatele Pavla Tykače a další velké elektrárenské a teplárenské společnosti. Vyplývá to podle nich z podkladů MŽP, které mají k dispozici.

Svaz moderní energetiky dnes uvedl, že doporučuje stanovit, že příjemcem podpory nemusí být jen stávající držitel licence pro podnikání v energetických odvětvích, ale každý subjekt, který se po dokončení projektu podpořeného z fondu držitelem licence stane.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

24.11.2020 07:27
Tohle přece není jen blbost naší věrchušky, to musí být záměr, neboli sabotáž. Takhle dozmatkovat legislativu do praktické nefunkčnosti a protěžovat jen korporáty a oligarchii, to není nějaký omyl.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

24.11.2020 11:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Samozřejmě že to není neschopnost, ale naopak schopnost udělat naprosto cokoliv pro dosažení svého prospěchu.... případně prospěchu lidí na vládnoucí politiky napojené....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.11.2020 11:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Moment, podle toho, co níže cituji, by právě uvedená podpora byla využita na podporu drobných FVE na střechách. Kde máte ty korporáty a oligarchy?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.11.2020 11:48
Já bych si přece jen počkal na to vyjádření z Vršovic.

Nicméně v obecné rovině jde o to, jaký je objem těch prostředků. Nekonečný nebude a pak jde o priority. Třeba tady HK uvádí: " Komora poukazuje, že obecný programový dokument počítá s využitím peněz z MdF pouze pro střešní fotovoltaiky."

Je tedy otázka, co je více hodno podpory, zda dotování střešních FVE menšího rozsahu, nebo velkých FVE na brownfieldech ... pokud je na jedno či druhé a ne na oboje zároveň.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist