https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-prumyslu-se-obava-navyseni-evropskeho-klimatickeho-cile
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz průmyslu se obává navýšení evropského klimatického cíle

9.12.2020 13:44 | PRAHA (ČTK)
Snížit emise oxidu uhličitého o původně plánovaných 40 procent do roku 2030 by podle svazu celou unii stálo 336 miliard eur (8,8 bilionu korun) ročně. Dohromady tak náklady Evropské unie na snížení emisí o 55 procent dosáhnou každý rok zhruba tří procent jejího HDP, uvedl SP ČR.
Snížit emise oxidu uhličitého o původně plánovaných 40 procent do roku 2030 by podle svazu celou unii stálo 336 miliard eur (8,8 bilionu korun) ročně. Dohromady tak náklady Evropské unie na snížení emisí o 55 procent dosáhnou každý rok zhruba tří procent jejího HDP, uvedl SP ČR.
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
Svaz průmyslu a dopravy (SP ČR) se obává navýšení evropského klimatického cíle, o kterém by ve čtvrtek a pátek měla rozhodovat Evropská rada. Konkrétně jde o zpřísnění cíle pro snížení emisí oxidu uhličitého na 55 či více procent v roce 2030 proti roku 1990. Zvýšení klimatických ambicí přinese nejen příležitosti, ale také větší rizika a náklady pro řadu odvětví, uvedl svaz.
 

"Řada sektorů nemá v současnosti komerčně dostupné technologie, aby ještě rychleji snižovala své emise. Náklady na zpřísnění cíle pro snížení emisí v roce 2030 ze 40 na 55 procent Evropská komise odhadla na nejméně 94 miliard eur (asi 2,5 bilionu korun) za rok pro celou Evropskou unii. Náklady pro Českou republiku budou ale s ohledem na strukturu jejího hospodářství s vysokým podílem průmyslu nepoměrně vyšší," řekl dnes první viceprezident svazu a generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Snížit emise oxidu uhličitého o původně plánovaných 40 procent do roku 2030 by podle svazu celou unii stálo 336 miliard eur (8,8 bilionu korun) ročně. Dohromady tak náklady Evropské unie na snížení emisí o 55 procent dosáhnou každý rok zhruba tří procent jejího HDP, uvedl SP ČR.

Svaz připomněl, že Česko požadovalo, aby Evropská komise zpracovala studii dopadů, která by podrobně prozkoumala možnosti jednotlivých členských států, technologické možnosti sektorů, jejich konkurenceschopnost, a vyčíslila investiční a provozní náklady transformace konkrétních odvětví.

"Podrobnou studii dopadů na členské státy ale Evropská komise nezpracovala. Navýšení klimatického cíle tak politici zřejmě schválí i bez veškerých potřebných analýz, důsledného zohlednění současné ekonomické situace a reálných možností jednotlivých odvětví," upozornil SP ČR. Svaz proto s několika základními požadavky požádal dopisem o pomoc premiéra Andreje Babiše (ANO).

"Je třeba, aby jednotlivé členské státy mohly samy určit individuální příspěvek k plnění cíle, který bude respektovat jejich možnosti a rozdílnou výchozí pozici. Klíčové také je, aby státy měly garantovanou technologickou neutralitu a mohly si zvolit vlastní energetický mix včetně například jaderné energie. Cíle v oblasti podílu obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti pak musí být závazné pouze na úrovni celé Evropské unie," řekl Beneš.

Evropská unie také podle svazu musí na postupnou cestu ke klimaticky neutrální ekonomice, kterou podporuje i SP ČR, zajistit dostatek peněz. Podobné názory a požadavky mají podle svazu i zaměstnavatelské a průmyslové asociace z okolních zemí. SP ČR s kolegy z Rakouska, Maďarska, Slovenska, Chorvatska a Slovinska vydal v této věci společné prohlášení, které je dostupné na webu svazu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

9.12.2020 18:25
"Podrobnou studii dopadů na členské státy ale Evropská komise nezpracovala. Navýšení klimatického cíle tak politici zřejmě schválí i bez veškerých potřebných analýz, důsledného zohlednění současné ekonomické situace a reálných možností jednotlivých odvětví," upozornil SP ČR..........

Tohle je prostě neuvěřitelné, banda šmejdů co si říkají politici počínaje Merkelovou, přes Macrona, Ruteho konče Babišem rozhodují o naší budoucnosti bez podkladů, jen tak. Xindl jeden, bez zodpovědnosti to se to vládne, co?
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

9.12.2020 20:02
Ano, proti zelenému šílenství je třeba se ozvat. Problematika jádra by se měla stát důležitým tématem předvolebních debat. Velmi vítám iniciativu http://realisticka.cz/ a byl bych rád, kdyby se v létě po zvládnutí pandemie uskutečnil i v Praze pochod Nuclear Pride.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2020 06:47 Reaguje na Karel Tejkal
To by byla přehlídka dobrých exotů... :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.12.2020 08:14 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Vzdělaní a zodpovědní lidé jsou v EU, bohužel, exotickými zjevy. U nás je situace výrazně lepší než na západ od bývalé železné opony, kde se tihle lidé už prakticky vůbec nevyskytují.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2020 09:29 Reaguje na Jan Šimůnek
To víš, že jo :D
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.12.2020 06:34
Je to politická, v podstatě ničím neodůvodněná věc, která není technicky na dostatečné úrovni ( nejsou ověřené, zavedené a technicky i ekonomicky trochu slušně životaschopné technologie), aby byla jako komplet coby takzvané navýšení klimatického cíle společností implementována.
Vzhleden k naší evropské technické úrovni asi nikdo kromě těch sociálně úplně dole a těch, u kterých se objeví souběh více nepříznivých okolností, kvůli tomu nebude umírat hladem či zimou z nedostatku potravin a energií. Ale většina obyvatel to zaplatí formou podstatného zvýšení svých výdajů a ponížením příjmů. Dlouhodobě to evropské státy zaplatí ústupem z předních globálních ekonomickopolitických pozic a tím zvýšeným nebezpečím ztráty ekonomicko politických svobod.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2020 06:52
Jsou věci, které není NUTNÉ řešit, ale jen se MŮŽE..... a pak je tu poškozování klimatu i celé této planety člověkem a to se prostě řešit MUSÍ.... a musí se to řešit tak, jak je to potřeba.... proto takové cíle.....

Ty prázdné, vyplašené a naivní debaty, které tu vedou takový jako Milan G, Tejkal nebo Polášek jsou zcela o ničem..... člověk by řekl, jen je nechte, ať si hrají.... ale toto téma je moc vážné na to, aby ho někdo takto hloupě degradoval.....

Odpovědět

Jan Šimůnek

10.12.2020 08:23 Reaguje na Lukáš Kašpárek
"Poškozování klimatu" je jen účelová lež, jejímž smyslem je prosadit nefunkční nebo alespoň nezralé technologie, které by za normálních podmínek neměly šanci.

Vemte si jen kompaktní zářivky, vydávající zdraví škodlivé modré světlo, obsahující toxickou rtuť a další problematické chemikálie. Kdyby nebylo naprosto nesmyslného zákazu klasických žárovek, tak by lidé spontánně přešli až na LED svítidla, která jsou výrazně úspornější a mají i méně dalších negativních vlastností (včetně možnosti výběru takových, které mají omezený výstup škodlivého modrého světla). Ovšem EUroúředníci se nechali podplatit od výrobců zartuťovaných shitů a zaneřádili rtutí celou EU.

A, mimochodem, úspora náhradou klasických žárovek v zimě je krajně problematická, protože o to teplo, které vydávají, se méně topí, a v létě malá (vzhledem k výrazně delší světlé fázi dne). Takže veškeré chválení zákazem žárovek vzniklých úspor nejsou nic jiného, než bezcenné lži. Typické pro EU.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

10.12.2020 08:26 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Začněte planetu řešit nejprve u sebe, proč by ji za vás měli řešit jiní? Přestante jezdit autem, topit, elektřinu užívejte jen když svítí slunce nebo fouká vítr, nekupujte potraviny v plastových obalech, staňte se veganem atp.
Co jste vlastně zač, že vám není hloupé hodnotit mé i druhých příspěvky jako vyplašené a naivní? Vystudoval jsem fyziku na MFF UK a ekonomii a management (Bc.) na UTB Zlín. Jaké je vaše vzdělání?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2020 10:29 Reaguje na Karel Tejkal
Já toho řeším dost a ještě mi toho dost k řešení zbývá.. já jsem jeden z těch co se zamýšlejí nad svým dopadem na ŽP a snaží se ho minimalizovat...

Jinak ve vašich očích bych byl asi nikdo.... podle toho jak se vyjadřujete, tak zřejmě vyznáváte dost jiné hodnoty než já.

A i díky tomu mi nic nebrání v tom, abych okomentoval vaše komentáře na ekolistu dle toho jak to vnímám a cítím.

Já si za slovem inteligence představím mnohem víc než jen papír z VŠ, kde je napsáno ING... mimo jiné i proto titul nemám... a můžu vám říct, že mi to v žádné sféře života nechybí....
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

10.12.2020 11:41 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Hloupý člověk neví, že je hloupý, a nedokáže se proto ze svých chyb poučit.
https://www.growjob.com/clanky-personal/mentalni-mor-vlastni-neobjektivita/
Až slavný grýndýl skončí ekonomickou a ekologickou katastrofou, budete z toho vinit ropáky, nikoli ekohujery iracionálně stanovené cíle a prostředky pro jejich dosažení.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.12.2020 17:37 Reaguje na Karel Tejkal
Poradím vám. Nereagujte na příspěvky někoho, kdo
se chce pouze hádat a přitom je zcela mimo. Tím
dotyčného naštvete více, než mu odpovídat. Já
už to u podobných "mudrců" praktikuji a ono je
to brzo přestane bavit, když jim nikdo nebude oponovat. Chvíli se vás budou snažit provokovat,
ale chce to zachovat klid a chladnou hlavu.
Mívali jsme v zaměstnání podobného "mudrce"
a mimo služební záležitosti už pak mluvil pouze
sám se sebou, až se časem uklidnil a začal
diskutovat relativně ( dle možnosti jeho IQ) rozumně.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.12.2020 08:12
Odchod z toho spolku, řízeného naprostými magory, je to nejlepší řešení. Včera bylo pozdě.
Odpovědět
va

vaber

10.12.2020 10:15
v mnoha procesech v přírodě funguje samoregulace ,silná zpětná vazba,
samoregulace CO2 produkovaného člověkem také nastane, pokud je opravdu CO2 zásadní příčina oteplování
teplota planety poroste, velká část pevniny se stane neobyvatelnou a dramaticky klesne počet obyvatel , ekonomika se zhroutí a produkce člověkem vypouštěného CO2 klesne i bez administrativních zásahů
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

10.12.2020 10:42 Reaguje na vaber
Takovejch Nostradámů tato planeta již zplodila něúrekom. Pokud nestrašíte, cítíte se blbě?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 13:07 Reaguje na vaber
Asi vám uniká pyramidový jev, který už není závislý na člověku. Permafrosty vyprodukují více uhlíku, než který je dnes ve vzduchu, k tomu metan a další dávku vodní páry, což je taky skleníkáč. Konec nikdo nezná, nedostižnou limitou je klima na Venuši, kde skleníkáč vytvořil teplotu +400°C. Kolik bude stačit nám?
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.12.2020 14:33 Reaguje na Pavel Hanzl
To by ovšem atmosféra Země musela mít podstatně vyšší hustotu a výšku. Je spočteno, že kdyby na Zemi byla atmosféra odpovídající té na Venuši, bylo by na ní těch cca 400 stupňů taky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist