https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-zakaz-izolacniho-plynu-s-fluoridem-ohrozi-spolehlivost-elektricke-site
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Zákaz izolačního plynu s fluoridem ohrozí spolehlivost elektrické sítě

3.3.2023 00:52 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zákaz využívání izolačního plynu s fluoridem sírovým (SF6), který navrhuje Evropská komise, by mohl ohrozit spolehlivost elektrické sítě. Dalším rizikem je také zvýšení nákladů, což by v cenách energií pocítili i koncoví odběratelé. Upozornil na to Český svaz zaměstnavatelů v energetice (ČSZE), podle něhož je na změny potřeba více času.
 

Fluorid sírový (SF6) se používá jako izolační plyn v elektrárnách a rozvodnách po celém světě desítky let. Evropská komise ho chce zakázat kvůli jeho nepříznivému podílu na vypouštění emisí do atmosféry.

"Pokud by byl návrh přijat v navrhované podobě a nebyl by dostatek času na technickou proveditelnost změn, mohlo by dojít ke snížení spolehlivosti elektrické sítě a zvýšení rizika nedostatečné nabídky jiných technologií na trhu a nákladů. To by mělo negativní dopady i na konečného zákazníka," uvedl svaz.

Podle evropské unie Eurelectric, která zastupuje největší evropské energetické společnosti i asociace, je sice nutné podpořit zavádění moderních technologií v nových projektech, ale zároveň by bylo vhodné umožnit provoz stávajících zařízení až do konce jejich životnosti. Současné technologie obsahující fluorid sírový se podle svazu běžně používají jako izolační plyn a jako zhášecí medium jsou součástí elektrických rozvoden a dalších elektrických zařízení, které využívají především distribuční a přenosové sítě.

„Zavázali jsme se používat zařízení bez fluoridu sírového pro nové instalace a nahradit zařízení ve stávajících instalacích řešeními bez fluoridu sírového, jakmile dosáhnou konce své provozní životnosti,“ apelují firmy a asociace na návrh Evropské komise. Společně vyzvali také k tomu, aby lhůty pro testování a nasazení alternativních technologií byly dostatečně dlouhé, aby mohly být bezpečně začleněny do běžného provozu a na trhu vznikla dostatečná nabídka alternativních zařízení.

"Energetická tranzice by neměla být omezena prosazováním technicky obtížně realizovatelných dílčích cílů, které navíc ve svém důsledku způsobují nadbytečné výdaje v energetickém sektoru,“ dodal ředitel ČSZE Richard Vidlička.

Současně evropští energetici také připomněli, že pro splnění energetické tranzice musí pokračovat rychlé a nepřetržité rozšiřování a posilování elektrických sítí. "Do roku 2030 EU potřebuje nainstalovat a připojit 750 GW větrné a solární kapacity. Aby se zajistilo včasné nasazení rozváděčů a dalšího nezbytného vybavení sítě, měly by být technologie dostupné na trhu v dostatečném počtu a s jistotou pro každou napěťovou úroveň,“ dodala Eurelectric.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

3.3.2023 09:56
To je škoda. Víte jaká je to legrace, nadechnout se SF6 a na někoho promluvit?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.3.2023 08:24
Jedni zelení jdou proti druhým zeleným.
Zákaz fluoridu sírového do napětí 200 - 400 kilovolt způsobí výrazné zvětšení a zhoršení parametrů silových přepínačů, odpojovačů a jističů. Zdraží tak náklady na elektrickou síť právě v době, kdy se v Evropě intenzívně budují OZE zdroje elektřiny, které už samy o sobě kvůli své neřiditelnosti a potřebě zálohování vyžadují křížové znásobení kapacity sítě mezi uzlovými body a tím už samy o sobě násobí náklady na distribuci elektřiny. Zákaz fluoridu sírového tak náklady na násobení kapacity distribuční sítě ještě zvýší.
Nad nějak 500 kilovolt je fluorid sírový pro přepínače, odpojovače a jističe nenahraditelný, protože při takových vysokých napětích se už vzduch při vypínání a odpojování elektrických vedení přestává chovat jako izolant a nezhasíná oblouk. A méně škodlivá náhrada za fluorid sírový zatím nebyla objevena.
Zákaz fluoridu sírového by tam mohl znemožnit stavět dálková posilovací a zásobovací elektrická vedení s napětím nad 500 kilovolt, která mají díky tomu tomu vysokému napětí nízké energetické ztráty.
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.3.2023 09:35 Reaguje na Radim Polášek
Nene, nebojte. Oni se zelení domluví. Vždyť k čemu budovat trasy 500kV, když lze zákonem nařídit, že si musíte vystačit s lokální výrobou elektrické energie?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.3.2023 09:50 Reaguje na Viktor Šedivý
Jedině tak. To potom ale budou muset doplnit přísnou ostrahou hranic, protože nejenže k nám už nebudou chtít imigranti, ale taky všichni mladí a schopnější se budou chtít stěhovat pryč někde, kde si lidí váží. Nehážou jim zelené klacky pod nohy a kde zelená chudoba a nedostatek není.
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.3.2023 11:50 Reaguje na Radim Polášek
No, když budete chtít hledat místo, kde zeleným pšenka nekvete, to se sakra projdete. Tenhle mor neřádí .. no, v Turecku, v Rusku - ale to nejsou nic moc alternativy, že? Aspoň zatím.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.3.2023 18:26 Reaguje na Viktor Šedivý
Bohužel. Člověk si moc nevybere. Když ne zelení, tak je tam jiná totalita a když ne totalita, tak je tam bída a hlad.
Odpovědět

vladimír šmídl

7.3.2023 22:20 Reaguje na Radim Polášek
Přesně ! Bída a hlad jsou jediné dvě věci, které zelení nikde nezakázali.Všechno vystihuje p. Radim Polášek v 08:24
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

9.3.2023 14:32 Reaguje na Radim Polášek
V článku se píše, že největší evropské energetické společnosti i asociace se už k náhradě FS6 u nových instalací zavázaly samy. Udělaly to proto, že alternativ je řada - např. zde https://dilo.com/blog/article/alternatives-to-sf6-gas-what-are-the-available-options.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

9.3.2023 14:33 Reaguje na Daniel Vondrouš
Samozřejmě SF6, pardon za překlep.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist