https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svazy-bez-aktivniho-pristupu-prijde-cr-o-evropske-penize-na-obnovitelne-zdroje-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svazy: Bez aktivního přístupu přijde ČR o evropské peníze na obnovitelné zdroje energie

21.5.2020 00:22 | PRAHA (ČTK)
Takzvané zelené zdroje energie dostávají v ČR ročně finanční podporu v řádech desítek miliard korun. / Ilustrační foto
Takzvané zelené zdroje energie dostávají v ČR ročně finanční podporu v řádech desítek miliard korun. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bez aktivního přístupu může Česko přijít o evropské peníze na podporu nových obnovitelných zdrojů energie (OZE). Na dnešní on-line tiskové konferenci se na tom shodli zástupci oborových asociací - Svazu moderní energetiky, Solární asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES). Uvedli, že právě podpora OZE, renovace budov nebo čisté mobility jsou hlavní body návrhu evropského "zeleného plánu" pro oživení ekonomiky po pandemii koronaviru. Evropská unie uvažuje o impulzu pro rozvoj zejména solárních a větrných elektráren ve výši téměř jednoho bilionu korun, podotkli.
 

"Evropa chce vsadit na růst obnovitelných zdrojů jako ekonomicky efektivního řešení pro dekarbonizaci energetiky. Krize spojená s covidem-19 potvrdila, že právě solární nebo větrné elektrárny umí zajistit dostatek energie bez negativního vlivu na životní prostředí. Podle dostupných dat Mezinárodní energetické agentury to jsou právě obnovitelné zdroje, které zvýšily svůj podíl i přes zastavení globální ekonomiky," řekl dnes programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Asociace uvedly, že zelený plán pro oživení EU zvažuje v následujících dvou letech podporu pro 7,5 gigawattu solárních a větrných projektů v rámci aukcí ve výši 25 miliard eur (680 miliard korun). Další impulz z EU pro rozvoj obnovitelných zdrojů v členských státech podle nich pak bude ve výši deset miliard eur (272 miliard korun) ve formě spolufinancování Evropskou investiční bankou (EIB). Kroky, které v oblasti zatím podniká česká vláda, jsou podle oborových svazů zatím jen polovičaté a vlažné, a část z nich dokonce ohrožuje existenci už realizovaných projektů OZE. Vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) ČTK shání.

Zmíněné asociace dlouhodobě kritizují například to, že MPO v nedávno vládou přijaté novele zákona nezařadilo do plánovaných energetických aukcí velké solární zdroje. "Aukce se s úspěchem osvědčily v řadě evropských zemí. V Německu snížila soutěž zájemců o výstavbu solárních parků za pět let ceny sluneční elektřiny o polovinu. S úspěchem fungují také v Polsku, zavedly je rovněž Maďarsko a Slovensko. Česko je tak poslední stát V4, který rozvoj obnovitelných zdrojů brzdí," uvedl dnes analytik AliES Martin Madej. Nové projekty by podle něj přitom pomohly při transformaci uhelných regionů, ale také v boji proti suchu.

MPO krok dlouhodobě hájí. "Zůstalo to, nedáváme aukce na velké soláry, myslíme si, že se dá realizovat prostřednictvím investiční dotace," řekl na konci dubna náměstek MPO pro oblast energetiky René Neděla. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) opakovaně uvedl, že nejvýznamnějšími energetickými zdroji budou do budoucna v ČR jaderné a obnovitelné zdroje, uhlí čeká útlum. Vláda se ale striktně vymezuje k výplatě podpory fotovoltaickým elektrárnám postavených během takzvaného solárního boomu před deseti lety.

Takzvané zelené zdroje energie dostávají v ČR ročně finanční podporu v řádech desítek miliard korun. Celkové náklady v posledních letech každoročně činí přes 40 miliard korun, předloni jim bylo vyplaceno 46,1 miliardy korun. Na konci dubna kabinet schválil snížení podpory pro solární elektrárny na minimální úroveň v rozpětí stanoveném Evropskou komisí. Havlíček tehdy uvedl, že očekává, že změna podpory pro obnovitelné zdroje povede k roční úspoře na podpoře mezi sedmi a deseti miliardami korun. Vyplácení podpory pro solární elektrárny dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman.

Instalovaný výkon solárních elektráren od roku 2012 v Česku stagnuje nebo roste jen mírně. Podle dat Energetického regulačního úřadu bylo na konci loňského roku v ČR instalováno asi 2045 megawattů (MW) zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. Podle vládou schváleného energeticko-klimatického plánu by však mohl do roku 2030 vzrůst instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v ČR až o 1900 MW.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

21.5.2020 13:55
Ovšem pokud by se podařilo opravdu dostavět JE, nemusíme se téhle šaškárny vůbec zúčastnit. Nebylo by lepší vrazit peníze (a úsilí!) do energetiky než spolufinancovat hru na "pokrokovou" energetiku?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2020 14:07 Reaguje na Viktor Šedivý
Pokud by byly v p...i ryby, nemuseli bychom mít rybníky.
Nic dostvavět se nepodaří, to je jasné už dnes. V roce 2037, kdy by to teoreticky mělo být spuštěno, budeme někde úplně jinde.
Jen loni se spustilo 5000 MWp v solárech po celém světě. To je PĚT temelínských bloků.
Do roku 22 mají Amíci spustit dalších asi 600 MWp v jediné elektrárně na poušti v Kalifornii.
Tudy vede cesta i pro nás, ovšem v malých střešních instalacích, mastodonta skutečně nepostavíme.
Ale mohla by být čurina, za 10 let by se dělaly zájezdy se dívat, jak se staví technologie z minulého století za příšerné kačáky, které nikdo nemá.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

22.5.2020 07:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi tak... celé to tažení vlády A. Babiše je průhledné až na půdu.... mají jasný zájem stavět JE, i když to nikdo nedoporučuje a odmítáme peníze, které by jsme mohli mít jen tak a navíc na dobrou věc.... jsme stát pro smích celému světu.....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

22.5.2020 07:07 Reaguje na Viktor Šedivý
Jste vážně tak hloupý?

EU nám dává peníze na něco co stejně potřebujeme a my je odmítáme.... jen úplný blbec nechápe proč....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.5.2020 10:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Je.
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.5.2020 14:06 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ale my žádné OZE nepotřebujeme. Green Deal potřebují zelení šašci v bruseli, všichni ostatní potřebují spolehlivé dodávky levné elektřiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.5.2020 09:23 Reaguje na Viktor Šedivý
Jistě. Ale to zajistí jen rozumný rozvoj OZE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2020 13:58
Vadí mi, že se pořád uvádí i u solárů inastalovaný výkon v MW a ne v MWp, což je v ročním součtu MWh úplně jiné číslo! Nebo to mají už přepočítané na průměr? To těžko.....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

22.5.2020 07:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejlepší je sledovat procentuální zastoupení těchto technologií na konečné spotřebě ČR... to je to, co nás opravdu zajímá a co je jednoduše měřitelné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.5.2020 10:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
ČR je bohužel už zase 100 let za opicema. My se musíme dívat tam, kde jsou daleko dál, na Sever i do Německa i Rakous, do Švýcarska, Belgie i do jiných srovnatelných států.
Uhelná elektřina končí ve všech vyspělých zemích především kvůli ceně. Jádro je dojížďák a nic nového se taky nestaví, taky hlavně kvůli ceně.
OZE mají i z ekonomického pohledu nejvyšší perspektivu, protože mají palivo zadarmo a nulové externality. Samozřejmě se musí dořešit úložiště, ale vývoj jede vysokou rychlostí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist