https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svazy-lepsi-pece-o-krajinu-je-v-zajmu-farmaru-cile-ale-musi-byt-unosne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svazy: Lepší péče o krajinu je v zájmu farmářů, cíle ale musí být únosné

22.2.2024 19:50 (ČTK)
Čeští zemědělci by byli sami proti sobě, kdyby nepodporovali lepší péči o krajinu a půdu. Unijní Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) ale musí být nastavena tak, aby ji farmáři administrativně a technicky zvládli a aby neohrožovala udržitelnost zemědělské produkce. Shodli se na tom zástupci Agrární komory (AK), Zemědělského svazu (ZS) a Asociace soukromého zemědělství (ASZ), které ČTK oslovila. Proti politice EU dnes protestovali zemědělci v Česku i dalších evropských zemích. K hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem nebo do ulic velkých měst v ČR podle AK vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky.
 

"Myslíme si, že pokračovat v něm (Green Dealu) je nevyhnutelné a je to také v zájmu farmářů, z nichž mnozí již nyní trpí katastrofálními projevy změn počasí či podnebí, a je nutné se na to nějak připravovat," řekl předseda ASZ Jaroslav Šebek. Je ale podle něj potřeba dbát na to, aby byly cíle Zelené dohody pro zemědělce únosné.

Za úplně nesmyslné Šebek v Zelené dohodě označil hlídaní produkce plynů u skotu, získávání peněz z ukládání uhlíku do půdy (uhlíkové kredity) je pak podle něj diskutabilní. "Problémem ČR je navíc něco jiného, například nastavení sektoru z postsocialismu, orientace na velké podniky, nezastropované dotace nebo nízká úroveň zájmu a podpory rodinným farmám," řekl.

Také podle předsedy ZS Martina Pýchy jsou některé body, které ať už přímo, či nepřímo, ze Zelené dohody vyplývají, problematické. Zmínil třeba nová pravidla pro životní pohodu hospodářských zvířat. Ty podle něj mohou vést k tomu, že se jejich transport téměř znemožní či značně prodraží.

"Ačkoliv byl nyní smeten ze stolu návrh ohledně udržitelného používání pesticidů, obáváme se, že po volbách (do Evropského parlamentu) se opět 'opráší' a budeme čelit drakonickým omezením používání povolených přípravků na ochranu rostlin," řekl Pýcha. Snížilo by to podle něj produktivitu polní výroby i v trvalých kulturách (například vinice či chmelnice), prodražilo udržování pozemků v bezplevelném stavu nebo zvýšilo pojezdy techniky.

Nově se podle Pýchy v důsledku Green Dealu zavádí využití satelitů pro kontrolu plnění environmentálních požadavků. "Avšak namísto slíbeného snížení kontrol na místě naopak dalších kontrol jen přibylo," doplnil.

Mluvčí AK Barbora Pánková připomněla, že cílem Zelené dohody je dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. "Přispět k tomu má i sektor zemědělství, a to zejména snížením spotřeby průmyslových hnojiv a pesticidů již do roku 2030. Chybí nám ale nějaký akční plán, jak těchto cílů dosáhnout," uvedla.

Zelená dohoda má podle AK dopad na produkci potravin i jejich ceny. "Současně je třeba říct, že Zelená dohoda vznikala v jiné době, než v jaké nyní žijeme. Vlivem ruské agrese na Ukrajině došlo k pokřivení trhu se zemědělskými komoditami. Žádáme proto nikoliv zrušení Green Dealu, ale jeho přehodnocení," doplnila.

Nejen proti dopadům Zelené dohody dnes zemědělci protestují i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Litvě či Lotyšsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

22.2.2024 20:00
Nějak mi připadá, že zrovna spadli ze stromu. Zemědělci ví dost dobře, že jejich půda na které hospodaří je degradována erozí a nejen erozí ale i způsobem, jakým se k ní chovají a pak MLUVÍ o únosnosti? Ví to desítky let a vykašlali se na to. PÉČE O ZEMĚDĚLSKOU PŮDU ZEMĚDĚLCI JE NEÚNOSNÁ, ale to už se jim tolik nelíbí ono jim to asi nikdo moc neříkal, že musí změnit hlavně sami sebe a přístup který mají k půdě a ochraně půdy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 13:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jezevci mohutně bojují proti EU proto, že si sami zničili půdu, nakteré hospodaří. To je svět naopak, připominající náš babišistán.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.2.2024 20:12
"Vlivem ruské agrese na Ukrajině došlo k pokřivení trhu se zemědělskými komoditami. "
Kdyby zemědělské komodity měly být tak drahé jako je v té unii, tak stovky tisíc lidí na Blízkém východě a Afriky by chcípli hlady.
Pokřivení trhu? tady v konkurenci Unie to vidí, ale že trh pokřivil hlavně dotační prožírání a strkání peněz do nekonkurenceschopného zemědělství už nevidí. Ukrajina nastavuje zrcadlo volného trhu, který zemědělci nechtějí vidět, protože ten jejich dotační komunismus považují za normu, to že bezuzdné dotace ničí konkurenci a jak je vidět v té pokrytecké unii, je zkrátka u nás rovný ale v Německu rovnější. Železná opona je na vlajce EU těch 15 států západu, který si rozdělili " východ" a nastěhovali sem svojí nadprodukci.
Unie je tragický omyl.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.2.2024 20:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
dotace však nejsou jen zemědělskou doménou, ekonomickou udržitelnost není možné na tomto dotačním šílenství udržet, natož konkurenceschopnost.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.2.2024 20:13
Pokud ty tři jmenované organizace podporují " grýn dýl ", je jim přáno.
Ale ať si tedy nestěžují, je jim brání v zemědělství !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 13:38 Reaguje na smějící se bestie
Hluboký omyl. Právě grýndýl brání devastaci půdy ve velkém.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.2.2024 13:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Naivo neskutečný, ten grýndýl má úplně jiný cíl, jenže to nejste schopen pobrat.
Odpovědět
sv

sv

24.2.2024 20:25 Reaguje na pavel peregrin
Tak, tak, cíl aby bureš pobral dotace. Ale to ty opravdu pobrat schopen nejsi.
Odpovědět
Anyr

Anyr

23.2.2024 00:00
Úplně stručně a obecně - naprosto nezbytnou podmínkou pro lidský život na planetě je fungující příroda; fungující ekosystémy a jejich - řekněme to trochu lidsky - služby.
Ekosystémy a ekosystémové služby jsou už dlouho ohrožovány a ničeny, někde přímo zanikají. Jakmile nastane tento stav, celý ekosystém dostane na prdel - když zůstanu u zemědělců, tak například půdní biota nebo opylovači půjdou do kopru, za to se přemnoží třeba hraboši a prasata (ani jedno z těch zvířat vůbec škůdce není, to z nich udělal až vliv člověka). Do toho sucho, velká voda, eroze, celková degradace. Umělá hnojiva a chemie.
Pokud ani teď člověk nezatáhne záchrannou brzdu, protože by to ohrozilo jeho, ehm, zisk a nadprodukci (ano, nadprodukci), rozsype se to celé a jak je známo, peněz se nenažereš.
Proto bych řekl, z logiky věci, že je lepší se trochu stáhnout a uskromnit, než hledat kompromisy v kompromisech, které beztak vedou do stejného háje, jako kdyby se nedělalo nic. Jen pomaleji.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

23.2.2024 08:03 Reaguje na Anyr
To si myslím také. Trochu se uskrovnit je nutné. Čím dříve, tím lépe. Protože když přijde kolaps, je už pozdě něco dělat, jde to pak hrozně rychle. Podívejte se na smrkové lesy, v podstatě z ničeho nic uschly. O zemědělské půdě se ví roky, že je devastovaná a jak. A pořád se jede, jako by nic. Takže je více méně jisté, že jednoho dne se probudíme a budeme mít půdy třeba o čtvrtinu méně.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.2.2024 09:00 Reaguje na Šimon Špidla
No ale stále platí že je lepší být zdravý a bohatý než chudý a nemocný. Zdraví je definováno jako dostatečné rezervy organismu na nepředvídané okolnosti. A to platí i pro stát, zejména je-li, jak říká Řehka, válka nedaleko.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

23.2.2024 09:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
A budeme zdraví a bohatí, když nám nebude rodit půda? O degradaci půdy se mluví desetiletí. Dělá se nic, nebo málo. Ten promarněný čas teď chybí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.2.2024 12:31 Reaguje na Šimon Špidla
Celý nesmysl je v tom, že do půdy by se měl rvát organický (hnůj) i anorganický uhlík (dřevěný uhel), co to dá. Ale dotace jdou na spalování sena, slámy, štěpky... bioplynky... a to všechno je špatně.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

23.2.2024 08:04 Reaguje na Anyr
To si myslím také. Trochu se uskrovnit je nutné. Čím dříve, tím lépe. Protože když přijde kolaps, je už pozdě něco dělat, jde to pak hrozně rychle. Podívejte se na smrkové lesy, v podstatě z ničeho nic uschly. O zemědělské půdě se ví roky, že je devastovaná a jak. A pořád se jede, jako by nic. Takže je více méně jisté, že jednoho dne se probudíme a budeme mít půdy třeba o čtvrtinu méně.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

23.2.2024 07:24
Nebylo by lepší, kdyby si mravokárci ( obecně ) nejprve práci v zemědělstvím prošli a pak na základě přímé osobní zkušenosti a po dohodě se zemědělci, nastavovali nové přístupy. V zemědělství pracuje několik procent obyvatelstva a nevypadá to, že by se to číslo mělo zvyšovat. Souhlasím s tím, že způsob hospodaření a stav půdy je neudržitelný, ale pokud kritizující nastavuje jen pravidla a ten druhý je odmaká, asi je něco špatně. Je velká škoda, že se proti sobě staví ti, co zajišťují produkci ovoce a zeleniny a živočišné pro větší část populace a zbytku zemědělského stavu. Tedy takový mám dojem. I zde asi platí rozděl a panuj. Též souhaslasím s Anyrem, že je čas se uskromnit. A začít nejpve u sebe. Ale tohle je o celé společnosti.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.2.2024 08:37 Reaguje na Aleš Nebáznivý
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 13:42 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Fakt se má zrovna Andrej uskromnit? Že naloupežil pěkných 170 MILIARD je mu stále málo, musí se dostat ke korytu a krást ještě vyšší rychlostí? Tak jste to myslel?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.2.2024 11:03
Na vině je EU potroublá zemědělská politika , která sešněrovala zemědělce do chomoutů idiotismu, na základě dotací z nich udělala novodobé nevolníky a z volného trhu udělala trhací kalendář.

Kudy z toho ven ? Jako prioritu zemědělské politiky udělat cílem zdravou krajinu a zemědělcům platit za péči o ni.
Jinak již žádné dotace, žádné kvóty, žádnou úřední buzeraci.
Ať si každý pěstuje co chce, kdy chce a prodává za kolik chce.
Stopku na levné dovozy všeho, co můžeme sami vypěstovat nebo vyprodukovat.


Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.2.2024 12:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
No tak nějak= platit za zvyšování úrodnosti (uhlík do půdy), údržbu vsakování, údržbu ekotnu (okrajů), údržbu luk a pastvin tak, aby neubýval hmyz....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 13:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Muhehheh zkuste tohle sdělit jezevcům a nebudete stačit kličkovat!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 13:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tímhle začínala zemědělská politika za minista Luxe, platilo se za ovečku, za posekanou louku, prostě za údržbu krajiny. Jenže pak se dostali k moci bolševičtí jezédáci (Fencl, Palas) v ČSSD a přepákovali to celé na průmyslové zemědělství, dnes to dorazil loupežník.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.2.2024 14:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte, dnes když nemají na rozhodných místech záchody, neb běží s každým h....m do Bruselu, se to musí změnit tam.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 14:21 Reaguje na Slavomil Vinkler

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.2.2024 15:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte vůbec co je jednotná zemědělská politika EU? Lze ji
obcházet vlastními způsoby dotování, cenotvorbou vstupů
i výstupů, ochranářstvím vlastní produkce a vnitřního trhu?
Nikoliv a když, tak to mohou pouze ti, co si to prosadili!
Lze dnes prosadit, že budu chránit pastevectví regulací vlků
pouze u nás, když to odmítají země, kde se nepase a vlk jim
nevadí? Lze prosadit regulaci kormorána, když jiným, kteří
neprovozují rybníkářství, nevadí? Dohoda v nefunkčním molochu rozdílných priorit je na dlouhé lokty a leckdy
nemožná. Zkuste nařídit Nizozemcům, že nemají půdu, kde
pěstují tulipány zatěžovat chemií 10x více než u nás a
oni prosadí snížení chemie v celé EU o 50%, což jim
bude stačit, ale u nás pole zarostou plevelem? Toto vše
má být pouze na národní úrovni a nikoliv k tomu nutit
ty ostatní s jinými podmínkami k hospodaření. Přehnaná
regulace je to, co štve zemědělce napříč EU a vykazování
kdejakého prdu podmiňující dotaci za ztrátu produkce.
Když si můj známý pročetl podmínky získání dotace na plot
proti vlkům, tak to vzdal a ovce už nechová. A to je
chovalo nejméně deset generací jeho předků, ale bez vlků!
Ten má na EU a vládu takový názor, že by to cenzor smazal.
Po vstupu do EU jsme převzali mnoho nesmyslů, které by
neměly být zavazující a měly by být pouze na národní
úrovni. Prosadit ale tuto změnu nedokáže ani Fiala a Výborný, natož aby to mohli prosadit předchozí politici.
V něčem máme právo veta, ale po vetování přijde stopka
na dotace a je po vetu. V něčem rozhoduje většina a tam
jsme oukropkem čekajícím, co schválí ti mocní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist