https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-na-obzoru-je-dalsi-zavazna-choroba-skotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS: Na obzoru je další závažná choroba skotu

13.11.2001 11:01 | PRAHA (ČIA)
Nemoc zvaná zavodnění srdce (anglicky heartwater) známá od stád skotu v teplých oblastech Afriky je novým nebezpečím také pro civilizovaný svět. Jak totiž ČIA informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben, objevuje se "jisté nebezpečí této choroby avizované z USA".
 

Podle Dubna jde o nemoc způsobenou bakteriemi rickettsiemi Cowdria ruminantium, česky nazývanou infekční vodnatelnost osrdečníku (hydroperikartitida). "Chorobu přenášejí infikovaná klíšťata, a právě takové bylo v USA na Floridě zachyceno při dovozu terarijních zvířat (želv) z Afriky," informoval mluvčí.

V případě nakažení dobytka by podle Dubna mohla úmrtnost dosáhnout až 80 procent a možná i vyšší. "Onemocnění, které bychom mohli nazvat i cowdrie, berou Američané vážně a zakázali dovoz želv a omezili obchodování s nimi i na vnitřním trhu. V Africe se tato nemoc nijak výrazně neprojevuje, to ale neznamená, že by v případě zavlečení do teplých oblastí jinde ve světě nezpůsobila zmíněné škody," upozornil Duben.

Riziko šíření této nemoci je podle Dubna jedním z projevů transportů zvířat, které se začínají v souvislosti s nedávnými a dosud aktuálními aférami (nemoc šílených krav, klusavka ovcí, slintavka a kulhavka sudokopytníků, klasický mor prasat a další) ukazovat jako nedozírné.

SVS proto podle Dubna bere vážně každou zprávu týkající se ohrožení zdraví zvířat a potažmo lidí, a proto se dotázala na Americkém ministerstvu zemědělství na podrobnosti o nemoci cowdrie. "Glen I. Garris z odboru Ochrany zdraví zvířat americké federální veterinární služby ale uvedl, že tato nemoc Cowdria ruminantium u zvířat v USA nebyla zjištěna," konstatoval Duben.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist