https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svycarsky-parlament-odmitl-rozsudek-ohledne-nedostatecneho-usili-proti-klimaticke-zmene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švýcarský parlament odmítl rozsudek ohledně nedostatečného úsilí proti klimatické změně

13.6.2024 11:39 (ČTK)
ECHR v dubnu vyhověl stížnosti skupiny Švýcarek, jejichž průměrný věk činí přes 70 let. Ty tvrdily, že jejich vláda vyvíjí "žalostně nedostatečné" úsilí v boji proti globálnímu oteplování, což je údajně během vln veder ohrožuje na životě a porušuje také jejich práva na rodinný a soukromý život.
ECHR v dubnu vyhověl stížnosti skupiny Švýcarek, jejichž průměrný věk činí přes 70 let. Ty tvrdily, že jejich vláda vyvíjí "žalostně nedostatečné" úsilí v boji proti globálnímu oteplování, což je údajně během vln veder ohrožuje na životě a porušuje také jejich práva na rodinný a soukromý život.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | ifeelstock / Depositphotos
Švýcarský parlament odmítl dubnový rozsudek Evropského soudu pro lidská práva (ECHR), podle kterého tato země nevyvíjí dostatečné úsilí v boji proti klimatické změně. Podle parlamentu soud ve Štrasburku vydal rozhodnutí, kterým překročil své kompetence. Nad rozsudkem, který média označila za historický, má podle průzkumů pochybnosti i většina Švýcarů, píše deník Tribune de Genève.
 
ECHR v dubnu vyhověl stížnosti skupiny Švýcarek, jejichž průměrný věk činí přes 70 let. Ty tvrdily, že jejich vláda vyvíjí "žalostně nedostatečné" úsilí v boji proti globálnímu oteplování, což je údajně během vln veder ohrožuje na životě a porušuje také jejich práva na rodinný a soukromý život. Žalující chtějí přinutit vládu v Bernu, aby oproti plánům mnohem rychleji snižovala emise oxidu uhličitého. Podle agentury AFP to bylo poprvé, co štrasburský soud odsoudil nějaký stát kvůli nedostatečnému boji proti klimatické změně.

Podle stanoviska parlamentu má švýcarská vláda ostatním státům Rady Evropy, při které ECHR funguje, vysvětlit, že Švýcarsko již vyvíjí dostatečné úsilí ohledně změn klimatu. Švýcarští poslanci se domnívají, že soud překročil své pravomoci. "Sledování klimatických cílů je politickou otázkou a ne ECHR," stojí v prohlášení parlamentu. To podpořilo 111 poslanců, 72 bylo proti. "Parlament nevidí žádný důvod, aby nějak dále reagoval na rozhodnutí ECHR," stojí dále v stanovisku, ze kterého je patrné, že poslanci nemíní kvůli soudu schvalovat přísnější klimatické zákony.

Podle stanice BBC seniorky, které podaly stížnost k ECHR, jsou rozhodnutím parlamentu zklamány a cítí se zákonodárci zrazeny. Nevyloučily, že se na soud, jehož rozhodnutí jsou závazná, znovu obrátí.

Rozsudek ECHR ale příliš nepřesvědčil ani samotné Švýcary, píše deník Tribune de Genève. Podle průzkumu společnosti Leewas si 61 procent respondentů myslí, že téma nespadá do kompetencí ECHR. Podle 56 procent není rozsudek správný ani z pohledu obsahu. Záporný postoj k rozhodnutí ECHR převažuje mezi voliči pravicových stran, které také podpořily dnešní usnesení parlamentu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

13.6.2024 13:06
Evropský soud pro lidská práva by měl být ještě důraznější a přikázat, aby voda tekla do kopce.
Člověk čím dál častěji žasne, do čeho všeho se soudci pletou a kde se cítí oprávněni vydávat závazná stanoviska.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

13.6.2024 16:36 Reaguje na Richard Vacek
Vláda se k něčemu zaváže, protože to chtějí její voliči. Části voličů se nelíbí, jak vláda závazek plní, tak dá přezkoumat plnění závazku soudem. Soud uznal, že to, k čemu se vláda zavázala, vláda neplní. To je demokracie.
Člověk, který žije v zemi, která byla 50 let pod vládou SSSR, moc demokracii nechápe. Třeba to jednou přijde.
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.6.2024 17:58 Reaguje na Michal Uhrovič
naproti tomu poslanec je povinnen (dokonce prý snad skládá nějaký slib) hlasovat podle svého svědomí. a jak jsem vždy nesnášel a nikdy nevolil prezidenta alkoholika, s některými jeho výroky vytrženými z kontextu musím souhlasit - názory nemění jen blbec. čili v okamžiku závazku (volební program, programové prohlášení vlády) může být jiná situace, než při (případném) předkládání návrhu zákona nebo při hlasování o něm. absolutní loajalita samuraje může být úctyhodná, ale také může být pitomá a směšná.
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.6.2024 18:03 Reaguje na Lukas B.
ostatně žaloba sama je směšná.
helejďte, co kdybych zažaloval naši vládu (úarlament, cenát, whatever...) že "porušuje moje práva na rodinný a soukromý život" výběrem daní a že fakticky uložením daňové povinnosti naplňuje trestný čin vydírání a že vydřené peníze vynakládá blbě.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.6.2024 18:43 Reaguje na Lukas B.
Třeba se soudce jen špatně vyspal. Dnes by třeba rozhodl, že vláda dělá dost. Tak totiž dnes obdobné soudy rozhodují.
Odpovědět

Radek Čuda

13.6.2024 13:41
Si tak představuji, jak by asi zareagoval náš parlament a vláda ...
Odpovědět
sv

sv

13.6.2024 18:48 Reaguje na Radek Čuda
Jak který. Bureš co by premiér už prokázal, že když Leyenová zadupe tak se pokaká a ptá se kde to má podepsat aniž by to četl.
Odpovědět

Radek Čuda

14.6.2024 16:19 Reaguje na sv
Máte samozřejmě pravdu. Blbé je, že na Fialu nemusí nikdo ani dupat, bo vše co tvrdil když byl v opozici a pro co jsem jej volil je zapomenuto.
By mě fakt zajímalo kdy jsem přišel na to idiotské přesvědčení, že volit je občanská povinnost ... příště fakt ten lístek prostě vytáhnu z obálky a bude.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist