https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-odstavi-i.blok-vymeni-ctvrtinu-paliva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín odstaví I. blok, vymění čtvrtinu paliva

26.3.2021 11:00 | TEMELÍN (ČTK)
Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby.
Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Jaderná elektrárna Temelín dnes večer plánovaně odstaví první blok. Při odstávce, která potrvá asi dva měsíce, vymění zhruba čtvrtinu paliva i dva separátory, které z páry procházející turbínou odstraňují vlhkost a pak ji přihřívají. V areálu bude navíc až 500 zaměstnanců dodavatelských firem, energetici proto ještě zpřísnili covidová opatření. Může se dělat až 1000 testů denně, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

Energetici naplánovali téměř 14 000 činností. "Půjde vůbec o první temelínskou odstávku, při které budeme v plném rozsahu testovat. Na zvýšený nápor lidí jsme připraveni personálně i logisticky. U klíčových profesí máme striktně oddělené týmy A a B. U těchto lidí navíc zkrátíme týdenní periodu testování, zahraniční pracovníky budeme prvních pět dní testovat v podstatě každý den," uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Systém testování spustil Temelín začátkem února a posiluje ho. Teď je možných denně až 1000 testů. V elektrárně, kde pracuje 1287 lidí, udělali dosud zdravotníci přes 7000 testů, pozitivních vyšlo méně než procento.

Při odstávce vymění energetici asi čtvrtinu paliva, 48 ze 163 palivových souborů, zkontrolují také bezpečnostní systémy. Vymění i oba separátory. "V harmonogramu této akce je až 500 dílčích činností a očekáváme, že výkon bloku se zvýší řádově v jednotkách megawatt," uvedl ředitel elektrárny Jan Kruml. Loni vyměnil Temelín separátory na druhém bloku.

Další práce budou kolem turbíny. Energetici tam nainstalují zařízení, které sníží její chvění. Kvůli chvění musel Temelín neplánovaně odpojit I. blok v listopadu 2019. Zástupce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost tehdy uvedl, že temelínské turbíny jsou dva prototypy jediné svého druhu a jejich vibrace se řeší celou dobu, co Temelín funguje.

Do odstávky se i s dodavateli zapojí přibližně tisíc lidí. Odstávku druhého bloku naplánovali energetici na začátek července.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 4,4 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

26.3.2021 14:23
Tomu říkám jednoduchý servisní zásah :D a taky je to přece ten neustále vyrábějící zdroj ne?

Teda to jsou věci... že by to bylo celé jinak, než nám někteří tvrdí? :D

ČR je prostě země velkého množství výkladů reality, která je však jen jedna... a není samozřejmě černobílá....
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

26.3.2021 14:44 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Odstávka je plánovaná. Až budete umět naplánovat počasí, dejte vědět.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.3.2021 15:16 Reaguje na Karel Tejkal
Já jsem jen narážel na ty jednostranné bláboly o tom jak je JE pouze pozitivní a prostě dokonalá technologie.... NENÍ...
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

26.3.2021 15:22 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Vy tedy nevíte o energetice vůbec nic a o JE dvojnásobné nic. Ještě že to umíte okecat, ba přímo ožvanit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.3.2021 19:05 Reaguje na Jiří Daneš
Vy nevíte třikrát nic a to nejen o energetice.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.3.2021 23:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy už nejste ani k smíchu
Odpovědět
MG

Milan G

26.3.2021 16:52 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jsi nemocný, jdi se léčit.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist