https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-odstavil-na-dva-mesice-druhy-blok-vymeni-ctvrtinu-paliva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín odstavil na dva měsíce druhý blok, vymění čtvrtinu paliva

25.7.2022 00:20 | TEMELÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Jaderná elektrárna Temelín plánovaně odstavila druhý blok. Reaktor začnou energetici otevírat poté, co vychladne, což bude dnes. Při dvouměsíční odstávce vymění čtvrtinu paliva a zkontrolují bezpečnostní systémy i turbínu. Včetně dodavatelů se do prací zapojí asi tisíc lidí. ČTK to sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták. V Temelíně je to letos druhá odstávka, první blok byl odpojený necelé dva měsíce od 15. dubna do 9. června.
 

Generátor druhého bloku odpojili energetici ve chvíli, když byl reaktor přibližně na třetinovém výkonu. Provozní personál snižoval výkon bloku od 18:00, a to tempem pět megawatt za minutu. Turbogenerátor odpojili energetici od přenosové soustavy podle plánu ve 21:00. "O víkendu bude technologie postupně chladnout, například v primárním okruhu budeme snižovat teplotu vody přibližně o tři sta stupňů. Reaktor začneme otevírat po vychladnutí, tedy v pondělí. Otevírání reaktoru potrvá přibližně čtyři dny," sdělil mluvčí.

Energetici při odstávce vymění 42 z celkových 163 palivových souborů. ČEZ naplánoval při odstávce 67 investičních akcí za stovky milionů korun. Poslední letošní výměnu paliva v tuzemských jaderných elektrárnách plánuje ČEZ na říjen v prvním dukovanském bloku.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 9,1 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

25.7.2022 09:49
V Německu jen vítr vyrobil loni asi 5x tolik elektřiny a to prý málo fučelo.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.7.2022 11:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Toto může porovnávat jen hlupák vašeho kalibru.

Německo: Instalovaný výkon Vte = 64,3 GWe, výroba el. energie = 111,7 TWh, koeficient využití cca 20%

ČR: Instalovaný výkon ETE = 2,172 GWe, výroba el. energie = 15,86 TWh, koeficient využití cca 84%
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2022 11:29 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nepíšu o koeficientu využití. Píšu o objemu výroby.
OZE prostě mají ten parametr nižší, ale s tím se počítá. Má zase obrovské výhody. Třeba palivo zadara.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.7.2022 13:50 Reaguje na Pavel Hanzl
A taky nevýhody ... občas nefouká:-))).

Jinak teda Jasánkovsky slavit, že CELÉ Německo má z vrtulí (jen) to, co nám vyrobí jeden Temelín, na to musí být člověk dobrý trouba:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 10:09 Reaguje na Svatá Prostoto
Zkuste se podívat na první řádek, případně si udělejte vlastní výpočet. Ten vítr tam dodal za rok PĚTKRÁT VÍC ELEKTŘINY, NEŽ CELÝ TEMELÍN.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 10:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Sorry jako, SEDMKRÁT. To je z vašich údajů nahoře.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 10:17
Připadá mi přímo děsivé, že ropáčci stále objevují Ameriku a vždycky argumentují nejnovějším objevem, že v noci slunko nesvítí a občas ani nefučí.
Tím ovšem končí a jakékoliv další vysvětlování typu zálohy, akumulace, regulace cenou atd. atd. atd. atd. jde zcela mimo jejich možnost chápání. A k tomu vůbec netuší, že existuje něco jako technický rozvoj, natož energetická bezpečnost atd. atd. atd.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist