https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-proveril-reaktor-druheho-bloku-muze-fungovat-desitky-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín prověřil reaktor druhého bloku, může fungovat desítky let

4.8.2021 00:37 | TEMELÍN (ČTK)
Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby.
Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby.
Odborníci v jaderné elektrárně Temelín zkontrolovali při odstávce druhého bloku tlakovou nádobu reaktoru. Je ve velmi dobrém stavu, umožňuje provoz další desítky let, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták. Plánovaná dvouměsíční odstávka druhého bloku skončí na přelomu srpna a září.
 

Stav bloku odpovídá bezpečnostním požadavkům. Tlakovou nádobu reaktoru druhého bloku prověřovalo téměř dva týdny zařízení v hodnotě desítek milionů korun. Odborníci posuzovali pomocí ultrazvuku celistvost a tloušťku materiálů, využili i kamery. Prozkoumali 100 metrů čtverečních. "Loni jsme takto zkontrolovali tlakovou nádobu na prvním bloku. I letošní výsledky naplnily naše očekávání. Také tlaková nádoba reaktoru druhého bloku je ve velmi dobrém stavu a umožňuje bezpečný provoz další desítky let," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ uvedl elektrárnu do provozu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 8,6 TWh.

Až bude hotový plánovaný nový blok jaderné elektrárny Dukovany, mohly by se dostavět jeden nebo dva nové bloky jaderné elektrárny Temelín. Dostavba v Temelíně by mohla být začátkem 40. let. Investorem by měl být ČEZ. Stát by mohl zkusit najít strategického partnera dostavby Temelína například ve Francii. Novinářům to v červenci řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

4.8.2021 15:41
Nějak dnes nepíše Hanzl.Až ted při četbě toho článku mi docvaklo,že nemá čas.Šefuje totiž kontrole a zkoušce v Temelínu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.8.2021 18:41
"Až bude hotový plánovaný nový blok jaderné elektrárny Dukovany, mohly by se dostavět jeden nebo dva nové bloky jaderné elektrárny Temelín".

Ti naši mašlonci jsou neskuteční komici, za takové kdáky se na ně člověk snad ani nemůže zlobit.
Dávno rozjetý tendr Babiš před OSMI!!! lety zarazil (zkouší to hodit na Sobotku) a dnes už ani neví, koho do tendru vůbec vzít.
S takovou rychlostí nebude vůbec nic ani na Svatého Dyndy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist