https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplarna-usti-nad-labem-obhajila-ekologicky-certifikat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplárna Ústí nad Labem obhájila ekologický certifikát

27.2.2002 16:25 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Ekologický certifikát DIN EN ISO 14 001 převezme ve čtvrtek 28. února 2002 z rukou názávislého certifikačního orgánu akciová společnost Teplárna Ústí nad Labem (TÚL) se sídlem v Trmicích. Generální ředitel TÚL Gilles Humbert na dnešní tiskové konferenci tvrdil, že teplárenskou společností obhájený certifikát je garancí dodržování ekologické legislativy na přísnější úrovni, než je u nás obvyklé.
 

Certifikační řízení provedla nezávislá společnost TÜV Rheinland/Berlin-Brandeburg. Podle Humberta je držitelem prestižního ocenění v České republice kolem 50 firem. V energetickém odvětví vykazuje Teplárenské sdružení ČR jako držitele certifikátu kromě ústecké teplárny také společnosti Elektrárnu Opatovice a Dalkii Morava. Certifikát je udělován na tři roky a jeho oprávněnost každoročně prověřuje kontrolní audit. TÚL postupně přešla od spalování nízkosirnatého uhlí (okolo 0,4 procenta) z bývalého Dolu Chabařovice na hnědé uhlí s dvojnásobným obsahem síry z Dolů Bílina. To si vyžádalo odsíření kouřových plynů polosuchou vápennou metodou. Účinnost odsiřovací jednotky, jejíž součástí jsou i tkaninové filtry na záchyt prachu, je prý velmi vysoká.

TÚL získala zmíněný certifikát jako první česká společnost v oblasti energetiky v roce 1998 a v září 2001 jeho držení obhájila. Před postavením odsiřovací jednotky emitovala TÚL v roce 1997 ročně 230 tun prachu a více než 16 tisíc tun oxidu síry. A to při výrobě 7,4 GJ tepla. Dnes produkuje při výrobě 9,3 GJ tepla 48 tun prachu a přes šest tisíc tun oxidů síry. Uvedená systémová ekologická opatření přispěla k nižším poplatkům TÚL za zatěžování životního prostředí, k minimalizaci pokut a k úsporám materiálů a energií. To přineslo teplárenské společnosti pozitivní ekonomické efekty. Finanční zátěž do ekologických investic se nemusí promítat do cen pro odběratele TÚL, které jsou výrazně nižší než je celostátní průměr - 340 korun na GJ. Majoritním vlastníkem TÚL je nadnárodní společnost Dalkia, která je evropskou jedničkou v oblasti správy energetických zařízení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist