https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplarny-situace-v-oboru-je-vazna-chceme-pomoc-od-vlady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplárny: Situace v oboru je vážná, chceme pomoc od vlády

19.10.2018 11:34 | PRAHA (ČTK)
Teplárny dostávají část povolenek na výrobu tepla bezplatně, jejich množství se však každoročně snižuje a pro příští rok dosahuje přibližně třetinu množství roku 2013. Ilustrační snímek.
Teplárny dostávají část povolenek na výrobu tepla bezplatně, jejich množství se však každoročně snižuje a pro příští rok dosahuje přibližně třetinu množství roku 2013. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Synthesia
Teplárny sdružené v Teplárenském sdružení ČR (TS ČR) považují současnou situaci v oboru za vážnou a tvrdí, že teplárenství dlouhodobě čelí ekonomické diskriminaci ve srovnání s lokální výrobou tepla. Sdružení proto vyzvalo vládu, Parlament a další orgány státní správy, aby se situací začaly urychleně zabývat. Informoval o tom mluvčí TS ČR Pavel Kaufmann.
 

"Tato deformace trhu se nyní vyhrotila kvůli reformě trhu s emisními povolenkami, kterou schválila Evropská rada v únoru letošního roku. Cena povolenky na emise skleníkových plynů vzrostla během jednoho roku téměř čtyřikrát. Ještě na začátku září 2017 se pohybovala kolem pěti eur, zatímco v současnosti osciluje kolem 20 eur. Většina analytiků přitom pro příští rok očekává další růst ceny povolenky na asi 25 eur," uvedlo sdružení.

Teplárny dostávají část povolenek na výrobu tepla bezplatně, jejich množství se však každoročně snižuje a pro příští rok dosahuje přibližně třetinu množství roku 2013. "Teplárny si tak v současné době musí valnou většinu potřebných povolenek kupovat na trhu. Povinnost nákupu povolenek se vztahuje na zařízení od 20 megawattů instalovaného tepelného příkonu využívající fosilní paliva. V teplárenství je nákupem povolenek zasažena téměř veškerá výroba tepla v uhelných teplárnách a přibližně 60 procent výroby tepla v teplárnách na zemní plyn," dodalo sdružení.

Generální ředitel Plzeňské teplárenské a člen výkonné rady TS ČR Tomáš Drápela uvedl, že řada tepláren se v důsledku růstu ceny povolenek může dostat do vážných potíží. "Nejvíce ohrožené jsou menší teplárny na uhlí v majetku obcí, které se propadají do červených čísel," podotkl. Sdružení uvedlo, že provozovatelé tepláren investovali v letech 2013 až 2017 více než 20 miliard korun do ekologických opatření ve svých provozech a významně tak snížili emise oxidu siřičitého, oxidu dusíku a prachu do ovzduší. Rozhodujícím znečišťovatelem jsou v současné době lokální topeniště a kotle v domácnostech, upozornilo sdružení.

Podle sdružení by dlouhodobým systémovým řešením situace bylo zpoplatnění spotřeby fosilních paliv v zařízeních, která nejsou zahrnuta do systému emisního obchodování. "Podle Státní energetické koncepce a dalších strategických dokumentů se má zpoplatnění emisí mezi velkými a malými zdroji vyrovnávat. V praxi se ale děje pravý opak a pomyslné nůžky se stále více rozevírají. Teď už to přesáhlo únosnou mez a řada tepláren se dostává do neudržitelné situace," dodal ředitel sdružení Martin Hájek.

Evropský systém obchodování s emisemi EU ETS pokrývá asi 12.000 elektráren, továren a leteckých společností a reguluje přibližně 45 procent produkce skleníkových plynů v EU. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou být emitovány, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo koupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat.

Teplárenské sdružení ČR bylo založeno v roce 1991, jeho členové zásobují teplem dálkově 1,2 milionu domácností, v nichž žije přes tři miliony obyvatel. Teplo dodávají i průmyslovým podnikům, školám, nemocnicím nebo úřadům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist