https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tezbu-v-krcskem-lese-vysetruje-ceska-inspekce-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Těžbu v Krčském lese vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí

22.1.2002 20:56 | PRAHA (EkoList)
Petr Štěpánek, předseda občanského sdružení Oživení, dnes informoval média o neohlášené těžbě v pražském parku Krčský les, konkrétně v jeho části, která je vyhlášena přírodní památkou. Na Štěpánkův popud se na místě uskutečnilo šetření České inspekce životního prostředí, při němž byl sepsán protokol, do něhož byla zaznamenána Štěpánkova stížnost i stanovisko Martina Vobořila, zástupce Lesů a parků hlavního města Prahy, a zjištění samotných inspektorů.
 

Že se v Krčském lese těží, je prokazatelné hned při vstupu do parku. Podél cest jsou uloženy kmeny a ořezané větve. Šetření se však zaměřilo jen na tu část parku, která je vyhlášena přírodní památkou. Zde je pokáceno na dvacet vzrostlých dubů, vždy v blízkosti malé skupinky smrků, tzv. kotlíku. Při stahování kmenů došlo k odkrytí svrchní části půdy. Na místě těžby bylo nalezeno malé ohniště.

O vyjádření jsme požádali účastníky šetření:

EkoList: Můžete nám říci, k čemu zde došlo?

Petr Štěpánek: Bylo zde vykáceno asi dvacet dubů a dvě tři borovice, co jsem tak napočítal podle pařezů. Jedná se o stromy na území přírodní památky, v chráněném lese, kácejí se zde duby staré okolo stovky let a při tom zde zůstává nepůvodní vegetace - smrky, modříny, jedle.

EkoList: Vyjádřil se k tomuto kácení magistrát?

K tomuto konkrétně ne, nepodařilo se mi je zkontaktovat. Obecně se město vždy vyjadřovalo, že za účelem původní skladby zmlazuje porost, zde skladba toho nechaného porostu tomuto odporuje. Byl zde kácen původní dub.

EkoList: Jak jste se dozvěděli, že zde došlo k těžbě?

Každé období, kdy se smí kácet, zde mám takovou službu, jiní lidé hlídají zase jinde, třeba ve Hvězdě. Magistrát nám odmítl poskytnout informace o tom, co se děje s vytěženým dřevem, v jakém objemu je těžené a kam je prodávané, navíc včera vyšla tisková zpráva o těžbě ve Hvězdě, takže mi bylo jasný, že když půjdu do Krčského lesa, že se zde bude kácet, protože to se děje paralelně. Takže jsem to tady objevil okolo jedenácté, zavolal jsem inspekci životního prostředí a od té doby jsem tady.

EkoList: Bude se tím SOS Praha dál zabývat?

Samozřejmě. Nejde jenom o tenhle prostor, rozhodně budeme hlídat i ve všech pražských lesích.

EkoList: Považujete výtky pana Štěpánka za opodstatněné?

Martin Vobořil, Lesy hl. m. Prahy: Výtky pana Štěpánka nepovažuji za opodstatněné, protože zde se postupuje pokud možno co nejšetrněji, i když pan Štěpánek si to nemyslí. Dochází zde k uvolňování přirozeného zmlazení a uvolňování mladších stávajících kotlíků. To, že tady byl nějaký ohníček, ten si bohužel zřejmě rozdělali zaměstnanci, asi si ohřívali něco k svačině.

EkoList: Při této těžbě se kácené stromy nějak vybírají?

Kácí se pouze první řada kolem těch kotlíků, dochází tím k uvolňování zmlazení a k uvolňování stávajících kotlíků.

EkoList: Co se teď stane s vykáceným dřevem?

Zpracuje se a samozřejmě se prodá, protože s kácením jsou spojeny náklady, které se musejí zaplatit.

EkoList: Mohu Vás požádat o vyjádření k celé záležitosti?

Jan Klapuš, Česká inspekce životního prostředí: Inspekce sepsala protokol, ve kterém bylo zachyceno jak stanovisko pana Štěpánka jako stěžovatele, tak pana Vobořila jako zástupce Lesů hlavního města Prahy, k situaci, kterou jsme zde společně seznali, tedy že zde byla kácena první řada dubů kolem dvou kotlíků a že kmeny byly tahány po zemi, o čemž se pan Štěpánek domnívá, že to bylo děláno nešetrným způsobem, a bylo shledáno ohniště, kde se nepálila klest, ale zřejmě si tam někdo ohříval svačinu. Co se týče zásahu do porostů, bude posouzeno, zda odpovídá tomu, co je napsáno jak v plánu péče pro přírodní památku, tak v lesním hospodářském plánu. Pokud se ukáže, že to není v rozporu ani s jedním z těch podkladů, bude stížnost shledána jako neopodstatněná.

EkoList: Kdy bude o stížnosti rozhodnuto?

Podle platných předpisů máme panu Štěpánkovi do třiceti dnů dát odpověď.

Přírodní památka Malé ohniště, které bylo nalezeno v prostoru těžby Pokácené borovice
Vytěžené kmeny dubu Vytěžené kmeny dubu Vytěžené kmeny dubu
Půda shrnutá stahováním kmenů Půda shrnutá stahováním kmenů Půda shrnutá stahováním kmenů
Pařez pokáceného dubu Pokácené duby Pánové (zleva) Štěpánek, Šlapuch a Vobořil

V Krčském lese se těžilo i na jiných místech:

V Krčském lese se těžilo i na jiných místech V Krčském lese se těžilo i na jiných místech V Krčském lese se těžilo i na jiných místech

Foto: Martin Mach/EkoList


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist