https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-east-african-uganda-by-mela-snizit-spotrebu-vody-z-jezera-victoria-rika-eac
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The East African: Uganda by měla snížit spotřebu vody z jezera Victoria, říká EAC

27.1.2006 11:26 | PRAHA/NAIROBI (EcoMonitor)
Velký pokles vodní hladiny ve druhém největším sladkovodním jezeře na světě, jezeře Victoria, se konečně dočkal pozornosti tří východoafrických zemí, do kterých svou rozlohou zasahuje. Informuje o tom server allAfrica.com.
 

Celý minulý týden, oddělení East African Community (EAC), odpovědné za stav jezer v regionu, vedlo diskuse jak pomoci zhoršujícímu se stavu na jezeře Victoria. Jezero pokrývá 67,850 kilometrů čtverečních s minimální hloubkou 40 metrů a maximální hloubkou 80 metrů.

jezero Victoria
Snímek jezera Victoria ze satelitu NASA.
Foto: NASA/Wikipedia
Doktor Tom Okurut, vedoucí oddělení péče o vodu na ústředí EAC v Arushe v Tanzánii, řekl EastAfrican minulý týden, že situace je vážná. Úbytek vody v jezeře přisuzuje dvěma hlavním okolnostem. Dešťové srážky v oblasti klesly přibližně o 5 procent za posledních 5 let a na jeho přítocích srážky klesly o zhruba 22,5 procent za stejné období. Podle Okuruta mají na úbytku hladiny v jezeře svůj podíl i vodní elektrárny v Ugandě. Ty odebírají přibližně 15 procent vody.

"Uganda bude muset omezit využívání vody pro své elektrárny," řekl Okurut. "Doporučili jsme Ugandské vládě, aby začala nahrazovat vodní elektrárny tepelnými. To je finančně velmi náročné, proto si myslíme, že proces nahrazování by měl být pozvolný." Okurut dodal, že v důsledku snížení dešťových srážek ubývá vody také v jezeře Tanganyika a Nyasa.

Tanzanský ministr životního prostředí, Prof Mark Mwandosya řekl minulý týden EastAfrican v Dar es Salaamu, že úbytek vodní hladiny ve východoafrických jezerech je důsledkem stále pokračujících globálních změn klimatu. Dále zmínil, že přítoky, které se vlévají do jezer jsou také pod vlivem klimatických změn a lidské aktivity.

Jezero Victoria je jednou z největších zásobáren ryb na světě s odhadovanou roční produkcí 500 000 tun v hodnotě 400 milionů dolarů. Pokles rybí populace bude znamenat velké ztráty na ziscích a vývozu ryb na evropský trh. Navíc povodí jezera a jeho přírodní zdroje jsou ohroženy kvůli zvyšující se lidské populaci v oblasti, nešetrným zemědělským praktikám, neudržitelnému rybaření a odlesňování.

Ve Victorii je okolo 2,760 kubických kilometrů vody. 51 procent jeho rozlohy se nachází v Tanzánii, 43 procent v Ugandě a 6 procent v Keni. Se svojí obrovskou rozlohou (přibližně velikost území Irska) jezero také tvoří pramen řeky Nil. Nachází se zde také síť vodních cest, která spojuje městečka a vesnice ležící na březích jezera.

Podle článku Wilfreda Edwina z 25. ledna 2006 na serveru allAfrica.com.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist