https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/top-09-a-kdu-chteji-aby-se-snemovna-zabyvala-havarii-na-becve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

TOP 09 a KDU chtějí, aby se Sněmovna zabývala havárií na Bečvě

10.11.2020 16:58 | PRAHA (ČTK)
Výbor minulý týden vyzval vládu, aby zpřísnila monitoring i nakládání s vysoce nebezpečnými kyanidy. Poslanci také žádají, aby se nově začaly sledovat úniky perfluoralkylovaných látek, které mohou otrávit zdroje pitné vody a škodí rybám a vodním organismům.
Výbor minulý týden vyzval vládu, aby zpřísnila monitoring i nakládání s vysoce nebezpečnými kyanidy. Poslanci také žádají, aby se nově začaly sledovat úniky perfluoralkylovaných látek, které mohou otrávit zdroje pitné vody a škodí rybám a vodním organismům.
Foto | palickap / Wikimedia Commons
Opoziční TOP 09 a KDU-ČSL chtějí, aby se Sněmovna tento týden zabývala ekologickou havárií na řece Bečvě, a to nejen informacemi kolem vyšetřování havárie, ale i možnými změnami legislativy. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová novinářům před zasedáním dolní komory řekla, že projednání výborem pro životní prostředí, který se věcí zabýval minulý týden, považuje za nedostatečné. Za alibistický pak ve vztahu k vyšetřování označila přístup ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek navrhne zařazení bodu jako prvního pro páteční zasedání Sněmovny.
 

Kyanid unikl do Bečvy 20. září. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie zatím nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilérie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Výbor minulý týden vyzval vládu, aby zpřísnila monitoring i nakládání s vysoce nebezpečnými kyanidy. Poslanci také žádají, aby se nově začaly sledovat úniky perfluoralkylovaných látek, které mohou otrávit zdroje pitné vody a škodí rybám a vodním organismům.

Adamová kritizovala jednání členky výboru Evy Fialové (ANO), která opakovaně žádala, aby bylo jednání výboru neveřejné. "Považuji za vrcholný alibismus, že poslanci ANO vytvářeli dojem, že poneseme vinu za to, že případ nebude vyřešen," uvedla Adamová. TOP 09 podle ní trvá na důkladném vyšetření případu a potrestání viníků, nechce ale nahrazovat práci policie. Současně chce prozkoumat, zda na jednotlivé instituce, například Českou inspekci životního prostředí, nebyl v průběhu vyšetřování vytvářen tlak. "Budeme požadovat i to, aby vláda připravila změny legislativy, které zamezí opakování nešťastné události," konstatovala Adamová.

Adamová jako členka výboru chtěla minulý týden vědět, zda byl důkladně prošetřen i areál a odpadní soustava chemičky DEZA z koncernu Agrofert ze svěřeneckých fondů premiéra Andreje Babiše (ANO) a zda ji Brabec jako možného viníka může zcela vyloučit. K tomu ministr nedal bližší vyjádření. Dnes Adamová uvedla, že chce vědět, zda nebyla DEZA z vyšetřování vynechána v příliš brzkém stádiu vyšetřování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan  Knap

Jan Knap

10.11.2020 17:37
V této republice proběhne ročně velké množství otrav na tocích i když v daleko menším rozsahu než na Bečvě. Podstatná většina se nevyšetří a vyšetřování skončí-pachatel neznámý a to i proto, že je u nás v tomto ohledu nedostatečná aktivita a odborná zdatnost příslušných státních orgánů. Zde by se slušelo zeptat, v tomto případě aktivních opozičních stran, jakou aktivitu vyvíjeli do současné doby u jiných případů a jaké návrhy na změnu zákonů podali.Petrův Zdar
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

10.11.2020 18:01 Reaguje na Jan Knap
Nechápu Vás dotaz - v pozadí vidím určitou afinici k podniku Dzea bud´Vaši nebo někoho z Vaší rodiny. Pokud o jiných haváriích nevěděli, těžko se o ně mohli zajímat.Dost se divím tomu, že to nevyšetřují jiné orgány mimo okres Vsetín. Zástupce pan Bareš pokud vím je z Valašského Meziříčí.Dojížděl jsem ze Vsetína do VM do práce a vídával jsem ho ve vlaku.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

10.11.2020 18:30 Reaguje na Karel Pavelka
Jste na omylu. Ale vím, jakým tempem se v této republice likvidují toky a řeší různé otravy na nich. A má poznámka byla pouze v tom smyslu, že se o celou problematiku opoziční strany měly zajímat mnohem dříve, než když se můžou z této kauzy pokusit vytřískat politické body. Petrův Zdar
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2020 09:31 Reaguje na Jan Knap
Samozřejmě se zajímaly, ale medialita (realita vytvářená médii) patří soudruhovi.
Nikde jsem po počátečních informacích nezaznamenal žádné mediální výstupy, až u Nory Fridrichové v pořadu 168 hodin. A ta byla o parlamentním jednání vyvolané právě opozicí.
Vůbec nechápu, co to má společného s politikou a nějakém "vytřískávání bodů", jde čistě o ekologickou katastrofu, což je velmi vážný trestný čin.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2020 18:53
"Jsem přesvědčen, že v případě, že Policie ČR podrobí výslechu senátora ing. Pavla Pustějovského, bývalého ředitele DEZY, pravou ruku premiéra Babiše, ihned se dozví pravdu,/pokud ji řekne/. Ing Pavel Pustějovský je odpovědný za práci ČIŽP, je hlídačem státu ve věci ŽP, zastává tuto funkci i v senátu a parlamentu ČR. Domnívám se, že je tím, kdo ve věci zná pravdu a dá se předpokládat z průběhu uveřejněných materiálů Janem Husákem, také tím, kdo s velkou pravděpodobností kryje a manipuluje informacemi, Policií ČR. Domnívám se, že je plně odpovědný za stav, že Policie ČR viníka dosud nenašla a asi nenajde. V takovém případě by měl ihned odstoupit Policejní ředitel ze své funkce. Jan Tauš, asistent ombudsmana ČR
JUDr. Otakara Motejla v důchodě. v.r."
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jan-husak-nevyjasnene-okolnosti-otravy-reky-becvy
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.11.2020 08:33
Prostě, program antibabiš. TOPka má perspektivu opuštění sněmovny, pokud se nezvrátí vývoj voličských preferencí, nebo pokud se nepodaří zavést korespondenční volby, v nichž by mohla v důsledku podvodů těch 5 % překonat. Takže kolem sebe kope jak scípající kobyla.

Jinak, aby bylo jasno: Jedná se o starou průmyslovou zónu, potenciálních viníků může být více. Únik mohl být i z nějakého zrušeného podniku, kde kyanid zůstal (jako odpad nebo jako surovina) a někdo si myslel, že vysypat to do kanálu a spláchnout je rozumný způsob likvidace. Kanály jsou různě propojené, jak se to celá léta flikovalo, takže se nepozná, co odkud teče. Alespoň s výbavou, kterou policie a inspekce životního prostředí reálně mohou mít.
Navíc nevyšetření pachatele může dopadnout jak probabišovsky, tak antibabišovsky. Opravdu nelze předpovědět, zda převládne názor, že to udělal Agrofert a zatloukl to, nebo že to udělal někdo jiný a nebyl obviněn proto, aby se to mohlo hodit na Babiše.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2020 09:22 Reaguje na Jan Šimůnek
Opět zase zcela nesmyslný blábol, jak dycky.
Samozřejmě těch vyústění je málo, v místě otravy kromě DEZY snad žádný jiný. Juřinka v tom nejede, ta je pár kilometrů proti proudu.
Prakticky všechny indicie (nikoliv důkazy!!!) hovoří o tom, že to mohla udělat pouze DEZA, mlžení a lhaní politiků ANO to taky potvrzuje.
Kouzelná je věta: "...nebo že to udělal někdo jiný a nebyl obviněn proto, aby se to mohlo hodit na Babiše", muhehehhe takže politici ANO mlží a lžou jen proto, aby nebyl obviněn někdo jiný, cha cha voni sou hlava pane vachmajstr.....

Tady je končně mapka celého úseku, tady je i dost informací:
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jan-husak-nevyjasnene-okolnosti-otravy-reky-becvy
Odpovědět
Plha z Kojčic

Plha z Kojčic

11.11.2020 11:00
A koho to zajíma?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2020 12:19 Reaguje na Plha z Kojčic
Každého, kdo není úplný pitomec.
Odpovědět
Plha z Kojčic

Plha z Kojčic

11.11.2020 12:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže třeba Tebe? A mám tomu rozumět tak, že to zajímá lidi, kterým do pitomce zbývá malý kousek ????
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

12.11.2020 08:16 Reaguje na Pavel Hanzl
V tom případě se o to zajímáš proč ? Vždyť ty seš tady úplný etalon debila . Větší blb se v podstatě nenajde na žádné diskuzi . Už by měla začít škola , že ? Určitě děláš nějaký Harward pro ty s IQ pokojové teploty , že , kašpare .
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.11.2020 19:34
Tož si v parlamentu zase pokecají ve stylu atibabiš a to je tak vše.
Státní zastupitelství si počká na spis od PČR a případ postoupí soudu.
Moc zákonodárná má tvořit a schvalovat zákony a případy má soudit moc
soudní podle těchto zákonů. Děravé zákony jsou chybou moci zakonodárné.
Žádná rétorická cvičení poslanců tak nemají význam a přitom jim tam
leží desítky neschválených zákonů, na které se už roky čeká. Pochopil
bych ten pokec, pokud by nikdo případ neřešil, ale je šetřen a má
být uzavřen do 20.12. Pak si mohou zase pokecat znovu o výsledku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist