https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tornado-bylo-sice-ojedinelym-jevem-s-extremy-ale-musime-pocitat-rika-bioklimatolog
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tornádo bylo sice ojedinělým jevem, s extrémy ale musíme počítat, říká bioklimatolog

25.6.2021 14:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jižní Morava po tornádu.
Jižní Morava po tornádu.
Lokální výskyt večerního tornáda ve čtvrtek 24. 6. 2021 na Břeclavsku a Hodonínsku, které způsobilo mnohamilionové škody, byl ojedinělým meteorologickým jevem. Stejně tak současná vlna veder, či epizoda sucha a povodně v minulých letech, konstatuje bioklimatolog z Mendelovy univerzity v Brně Zdeněk Žalud.
 

„Jen velmi těžko bychom mohli u těchto konkrétních událostí říci, že se jedná o přímý dopad změny klimatu. Co však můžeme tvrdit jednoznačně je, že právě rostoucí počet meteorologických extrémů a jejich zvyšující se intenzita je základním atributem měnícího se klimatu," tvrdí bioklimatolog Žalud.

"Jednoduše v atmosféře akumulovaná energie se společně s vyšším obsahem vodní páry bude zákonitě více projevovat. Na tento fakt upozorňují vědci již mnoho let," dodává.

Na růst extrémů do budoucna podle něj upozorňují pro střední Evropu prakticky všechny scénáře vývoje klimatu. „Samozřejmě jsou mnohem více společností vnímány, neboť na rozdíl od změny průměrných hodnot meteorologických prvků jako je například zvyšující se teplota, se extrémy z pohledu ekonomických škod, dopadů na krajinu či často i ohrožení obyvatel projevují mnohem razantněji,“ říká Žalud.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

25.6.2021 15:19
Geologická historie ukazuje, že v době, kdy byla země teplejší (země - skleník), což bylo zhruba po 80% biologické historie země, tak byly teploty vyrovnanější a nebyly tedy takové podmínky pro vznik uragánů, vichřic, tornád. I teď je vidět, že se ohřívají převážně vyšší zeměpisné šířky, tedy země opět směřuje k vyrovnanějším teplotám.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.6.2021 21:31 Reaguje na Richard Vacek
Souhlas.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.7.2021 10:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nemáte obavu z toho, že ty "vyrovnané vyšší teploty" zlikvidují celý zemský ekosystém, včetně lidské civilizace??
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.6.2021 23:36 Reaguje na Richard Vacek
Můžete mi laskavě sdělit, jak se událost typu tornáda, vichřice... otiskne do kamene?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.6.2021 06:41 Reaguje na Jakub Graňák
Přímo ne, ale nepřímo se na to usuzuje z toho, že dle jiných důkazů nebyly podmínky pro takové jevy:

"Ocean circulation was probably fairly sluggish because of the warm temperatures, lack of ocean density gradients, and decreased winds. As stated above, there is no evidence of glaciation or polar ice caps in the Jurassic."

https://www.britannica.com/science/Jurassic-Period/Paleoclimate
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.6.2021 08:45 Reaguje na Richard Vacek
Období mezozoika je právě jediné období, kdy nejsou doloženy doklady o oscilaci klimatu. Trvalo cca 150 milionů let, což je z pohledu biologického relativně krátká epizoda, z pohledu geologického pak už jen pouhý zlomek. Ve všech ostatních periodách naopak klima výrazně oscilovalo o čemž nejlépe svědčí rozsáhlé polohy ledovcovým působením metamorfovaných hornin tzv. tillitů, nejstarší jsou téměř tři miliardy let staré. Stejně tak řada uhelných slojí patrně vznikala působením kataklyzmatických událostí obřích bouří, které deponovaly kolosální množství biomasy. Podobně řada paleontologických nálezů, i v období mezozoika dokazuje, že zřejmě docházelo k nahromadění těl dinosaurů vlivem nějakého extrémního klimatického jevu.
Tudíž lze s vámi souhlasit v jediné věci a to v tom, že tornádo po sobě žádné přímé stopy nezanechává, z čehož lze velmi snadno usoudit, že o jejich četnosti v oddobích s vyšším objemem energie v atmosféře víme kulové.
Odpovědět
va

vaber

26.6.2021 09:21 Reaguje na Richard Vacek
to jsou odkazy jen na něčí dedukce ,ale fakta mohou být jiná,
v prvohorách létala monstra která by v dnešní řídké atmosféře létat nemohla ,
vyšší a hustší atmosféra zřejmě způsobila vyrovnanější a teplejší klima,
vůbec nepochybuji o tom ,že v minulosti se udály extrémní klimatické jevy o kterých nemáme žádnou představu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.7.2021 09:58 Reaguje na vaber
V prvohorách tu mohly létat leda meteority......
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.7.2021 09:55 Reaguje na Richard Vacek
Země byla teplejší před řádově milióny let a nikdo neví, jaká tornáda a jiné extrémní jevy tam probíhaly.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.6.2021 17:51
Dnes v 17 hodin už lidé přispěli na pomoc lidem postiženým tornádem ai 150 miliónů korun. Vláda velkoryse poskytla miliónů osm. I to hovoří o schopnosti našich vládních politiků.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.6.2021 18:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
420 miliónů - kolik si dal ty !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.6.2021 19:09 Reaguje na smějící se bestie
Schillerová mluvila o osmi miliónech. Jo a MPMR není Schillerová.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.6.2021 19:59
Řekl bych, že touto apokalyptickou událostí i posměváčkům došlo, že ta změna klimatu není žádná poplašná zpráva. Vedle čtyř po sobě jdoucích x-set letých povodních v rozmezí necelých dvou dekád je nebývale naakumulovaná energie v atmosféře dalším "varováním", že bychom se měli k přírodě chovat jinak, než tomu bylo doposud. Vyděláváme miliardy, aby si je příroda vzala zpět nějde jinde. Pro mě osobně to rnádo až tak velké překvápko nebylo...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.7.2021 12:56 Reaguje na Karel Zvářal
Právě proto EU vymaslela Green deal a mohutně rozvíjí OZE, což vy kritizujete.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist