https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/transneft-polsko-a-nemecko-pozadaly-na-pristi-rok-o-dodavky-ruske-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Transněfť: Polsko a Německo požádaly na příští rok o dodávky ruské ropy

22.12.2022 00:01 | MOSKVA (ČTK)
Kromě zákazu ruské ropy do EU po moři se západní země dohodly na tom, že zavedou na ruskou ropu cenový strop.
Kromě zákazu ruské ropy do EU po moři se západní země dohodly na tom, že zavedou na ruskou ropu cenový strop.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruská společnost Transněfť obdržela z Polska a Německa požadavek na dodání ropy v příštím roce. V ruské televizi Rossija 24 to v úterý řekl šéf Transněfti Nikolaj Tokarev. Jeho slova jsou však podle agentury Reuters v rozporu s postojem Varšavy, která v listopadu tvrdila, že ropu z Ruska nechce. Německo navíc popřelo, že hodlá v příštím roce ruskou ropu kupovat. Evropská unie na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu uvalila sérii sankcí a od 5. prosince zakazuje dovoz ruské ropy na tankerech.
 
Rusko nyní dodává ropu do zemí Evropské unie ropovodem Družba, který vede z Ruska do Běloruska, kde se dělí do dvou větví. Severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska. Ještě na ukrajinském území se ale jižní větev dál štěpí a ropa samostatně teče na Slovensko a do České republiky. Tokarev řekl, že dodávky ropy jižní větví očekává v příštím roce beze změn, protože tato přeprava je vyňata z unijních sankcí.

Kromě zákazu ruské ropy do EU po moři se západní země dohodly na tom, že zavedou na ruskou ropu cenový strop. Snížením příjmů z prodeje ropy tak chtějí režimu ruského prezidenta Vladimira Putina zkomplikovat válečné tažení. Na ruskou ropu přepravovanou ropovodem Družba se ale sankce nevztahují, protože bez této ropy se neobejdou země EU ve střední Evropě.

Informované zdroje už dříve agentuře Reuters řekly, že Polsko se snaží získat v Německu podporu pro nápad, aby EU zavedla sankce na tu část ropovodu Družba, která prochází přes území Polska a Německa. Podle zdrojů to Poláci dělají proto, aby Varšava mohla příští rok odmítnout ruskou ropu a neplatit za to pokutu.

"Oni oznámili, že od 1. ledna z Ruska nebudou odebírat ropu. A my jsme teď obdrželi od polských spotřebitelů požadavek: dejte nám příští rok tři miliony tun a na prosinec 360 000 tun," řekl šéf Transněfti. "A Německo už předložilo požadavek na první čtvrtletí," dodal.

"Zprávy, že Německo si objednalo ruskou ropu, jsou nepravdivé," uvedla nicméně mluvčí německého ministerstva hospodářství. Německo má podle ní v úmyslu ruskou ropu z ropovodu Družba nahrazovat dovozem ropy z Kazachstánu, ačkoliv příslušná dohoda ještě nebyla uzavřena, napsala agentura Bloomberg.

Tokarev nevyloučil swapové transakce s Kazachstánem při dodávkách ropy do rafinerií v Německu. "Zvažujeme všechny možnosti.... okolnosti se mění takovým způsobem, že je dost těžké předvídat, jak se bude situace na trhu vyvíjet v příštím roce. Je ale zřejmé, že to nebude snadné," řekl šéf Transněfti. Firma přepravuje více než 80 procent ropy, která se v Rusku vytěží. V letošním roce zvýšila její vývoz přibližně o 20 procent, řekl Tokarev.

Rusko předpokládá, že v příštím roce sníží těžbu ropy na 490 milionů tun, respektive 9,84 milionu barelů denně. Objem těžby v letošním roce bude podle odhadů činit 525 až 530 milionů tun, což odpovídá produkci 10,54 až 10,64 milionu barelů denně. Za očekávaným poklesem jsou dopady západních sankcí.

Rusko vyváží ropu na tankerech mimo jiné i z přístavu Novorossijsk na pobřeží Černého moře. Vývozní kapacitu přístavu pro export kvalitní ropy s nižším obsahem síry tam zvýšili na 40 milionů tun za rok. Dodávky ropy přes kaspický ropovod z terminálu na pobřeží Černého moře by se letos měly pohybovat od 50 do 51 milionů tun. Původní plán činil 63 milionů tun, kvůli opravám je ale skutečný objem nižší.

Export přes tichomořský přístav Kozmino na ruském Dálném východě se za letošní rok očekává kolem 42 milionů tun. Přesáhne tak obvyklou roční kapacitu 30 milionů tun, řekl Tokarev. Rusko v důsledku západních sankcí zvýšilo export surovin na asijské trhy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.12.2022 06:29
Už " hrabou špendlíčkem ", to brzo !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.12.2022 18:38 Reaguje na smějící se bestie
proč Němci nikdy nepřekvapí? protože v Bruselu je první Němec, druhý Francouz, Třetí Ital, Švéd, Holanďan a Belgičan a pak dlouho za nima jsou ostatní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 20:15 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A nakonec je hlupy Orbán a hned před ním loupeživý estébák. Ale za naše předsednictví jsme se vyšvihli velmi vysoko!! Dokážeme toho ale využít??
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.12.2022 08:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Jediné co je lepší, že jsme nebyli trapní jako by byl Babiš. Cele předsednictví mělo lajťotiv Rusko a Ukrajina za jediný úspěch, co může Rusko srazit je strop na ropu, jejichž výši přijalo G7 v Bruselu platí jeden krok dopředu a dva dozadu, což by se dalo také říci, že v Bruselu vymýšlí akorát to jak hezky zabalit exkrement zdražování, neb ďábel je v detailu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.12.2022 16:14 Reaguje na Jaroslav Řezáč
"Předpokládejme, že v zimě Putin srazí Německo a Evropu na kolena, odřízne jim plyn, řekněme, že jim přestane dodávat inertní plyny, kovy vzácných zemin. Pšenice a všechno ostatní. Pochopí, kdo je drží pod krkem. Ale jsou to racionální lidé, Západ je racionální místo. Přijdou, budou se kát, řeknou, že vstoupili do vaší situace, ano, opravdu, rozdělme Ukrajinu a začněme žít společně." Alexandr Dugin

Nemáte pocit, že jsme z tohy vyvázli ještě úžasně levně? S energiemi, kterých je dost a jsou jen 2x dražší? Ruským cílem byl energetický (tj. i ekonomický) rozvrat a bankrot.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.12.2022 07:47
Snad by to mělo fungovat tak, že EU bude nakupovat ropu (i další suroviny) s přirážkou, zatímco ostatní země nakoupí od Ruska za normální cenu. I proto jsou ceny energií v EU 3x vyšší, než v USA nebo Číně:
https://www.globalpetrolprices.com/electricity_prices/
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.12.2022 18:30 Reaguje na Richard Vacek
ono spíš záleží, čím tu ropu dovezou...strop na Ruskou ropu je 60 dolarů s tím, že může jít i o 10% níž. Brent se obchoduje za 80. Rusko prodává Indii a Číně za 55
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 20:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pokud vím, tak tam rusáčka sešlapali na 35 - 40 doláčů, o nějakých 55 si může nechat jen zdát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 08:08
Je to samozřejmě celé vylhané, jasným důkazem je, že mužici neráčili uvést, kdo je o tu ropu žádal, jenom "spotřebitelé".
Ale nějaký objem ropy do Německa, Polska i k nám jde Družbou, je to vyjmuto ze sankcí, bo to dělá jen pár procent.
Jenom mi není jasné, proč to ta zrůda ještě nezarazila, asi potřebuje zoufale každé euro a už ví, že nás přes energie nedostane.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.12.2022 10:37
Tak když to tvrdí rusáček, tak to bude určo pravda... :D
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.12.2022 11:04 Reaguje na Petr Eliáš
To by ale znamenalo, že když tvrdí Uršula opak, pak to není pravda. Takhle bych si s ohněm nezahrával!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 14:58 Reaguje na Jiří Svoboda
Rusáček lže vždycky a Uršulu ještě při vědomé lži nechytili.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.12.2022 18:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Ueršula má jiné zásluhy, ono mít šéfku něčeho kdo rozložil i Bundeswer je opravdu fain.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 20:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To je zase klasický ruský fejk, je toho fakt moc.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.12.2022 17:43
Za týden je leden a hned poznáme, kdo mluví pravdu podle toho, zda ropa
z Ruska poteče i do Polska a Německa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2022 09:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Jistě, rourová má vyjímku z embarga, bo je jí jen pár procent.
Tanker s ruskou ropou do EU už nesmí žádný.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist