https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trh-rust-ceny-elektriny-kvuli-povolenkam-zbrzdi-nizsi-aktivita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Růst ceny elektřiny kvůli povolenkám zbrzdí nižší aktivita

14.7.2020 10:54 | PRAHA (ČTK)
Podle obchodníků stojí za zdražováním kombinace faktorů, včetně zhoršeného výhledu u produkce větrné energie a příznivého vývoje na akciových trzích.
Podle obchodníků stojí za zdražováním kombinace faktorů, včetně zhoršeného výhledu u produkce větrné energie a příznivého vývoje na akciových trzích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Růst ceny elektřiny kvůli drahým emisním povolenkám bude brzdit nižší ekonomická aktivita po opatřeních proti šíření koronaviru. Shodla se na tom většina dodavatelů a analytiků, které ČTK oslovila. Agentura Reuters informovala, že ceny emisních povolenek v Evropské unii se vyšplhaly na maximum za 14 let a nacházely se mírně nad 30 eury za tunu.
 

"Nárůst cen emisních povolenek se promítne do zdražení silové elektřiny. Tato komodita však s nejvyšší pravděpodobností vykáže více tlumený cenový vzestup, jelikož ji ovlivňuje i celková ekonomická aktivita. Ta se sice v posledních měsících normalizuje, její návrat na předkrizové úrovně však potrvá delší dobu," uvedl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Zdražování povolenek obecně znamená pro evropské elektrárny a továrny dodatečné náklady při spalování fosilních paliv, což má vliv mimo jiné i na ceny elektřiny. Cílem systému obchodování s emisními povolenkami je snižování emisí skleníkových plynů. Cena povolenky s vypořádáním v prosinci 2020 včera ráno vystoupila až na 30,13 eura, nejvýše od roku 2006. Podle obchodníků stojí za zdražováním kombinace faktorů, včetně zhoršeného výhledu u produkce větrné energie a příznivého vývoje na akciových trzích.

"Velkoobchodní ceny elektřiny během pandemie sice krátkodobě poklesly, ale zase se vrátily na úroveň před jejím vypuknutím. Nyní se na pražské burze pohybují přibližně na úrovních z letošního února. Důvodem je právě rostoucí cena povolenky, která spadla během krize až k 15 eurům, ale nyní je zhruba na dvojnásobku," doplnil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Podle něj za tím stojí pokračující snaha Evropy chránit klima, což cenu povolenek zvyšuje a zároveň snižuje atraktivitu výroby elektřiny z fosilních zdrojů.

"Spotřeba elektřiny celkově klesá, a to nejen kvůli koronaviru, ale již od minulého roku kvůli slabému německému průmyslu. Obnovitelné zdroje jsou v letošním roce obzvláště štědré, což dále oslabuje poptávku po povolenkách. Výsledkem je tedy dramatický nárůst přebytků povolenek na trhu," sdělila mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda uvedl, že Evropská komise navíc výhledově plánuje rozšíření systému emisních povolenek také v oblastech letecké a námořní dopravy. "Zatížení letecké a námořní dopravy povolenkami může vést ke zdražení letenek či zboží z dovozu, které je přepravováno námořní cestou. Růst cen povolenek by tak byl indikátorem nejen možného zdražování elektřiny jako doposud, ale také právě letenek nebo dováženého zboží typu ovoce, oblečení nebo třeba elektroniky," dodal Kovanda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

15.7.2020 10:53
Jinak řečeno, emisní povolenky v podstatě vedou k tomu, že se vše zdražuje, nakonec to zaplatí konečný spotřebitel.
A teď k tomu ještě grín díl. Dochází těm idiotům v EK co vlastně dělají?
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

15.7.2020 16:47 Reaguje na Milan G
Moc hezky jste to pane Milane napsal. V tomto ohledu máte naprostou pravdu. Jen se bojím že v EK jsou přesvědčeni, že tím spasí svět a pomáhají Evropě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2020 14:28 Reaguje na Stanislav Chytrý
V EK jsou normální lidi a ví, že vždy v historii moderní technologie přinášely taky ekonomickou prosperitu. A EU se stává jednička v OZE a vůbec čistých energiiích, které jsou nejen čisté, ale už dnes i levnější.
Odpovědět
ZJ

Zdenek Jaroš

16.7.2020 11:10
Kdo chce hledá způsoby, kdo chce hledá důvody, podle mě už tu nějaké cesty k obnovitelným zdrojům jsou, ale ono taky závisí na tom, co pro to lidi jsou ochotný dělat. Nejde do toho nikoho tlačit, to je ve finále akorát kontraproduktivní. Je fakt, že ty povolenky akorát všechno prodraží, s tím musím souhlasit. A dle mého jedno nastavení Evropu nespasí, naopak si myslím, že to většinu otráví a oni zas najdou nějaký způsob jak to přejít. Na druhou stranu lidi si můžou vybrat z jakého zdroje budou energie čerpat a ač to neosloví asi všechny, tak si myslím, že zájem o to je a do budoucna i třeba poroste, vidím to třeba i v tom kolik vzniká různých eko projektů jako Tesla s auty, bezDodavatele se zelenými energiemi nebo i třeba projekt rakouského řetězce Hofer, který pracuje ve zcela CO2 neutrálním prostředí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2020 14:32 Reaguje na Zdenek Jaroš
Emisní povolenky jsou k tomu, aby všechny emise prodražily, to je přece účel. Aby měly výhodu technologie čisté, to je přece jasný ne?
Měla by být zavedena celosvětově progresivní uhlíková daň, vybíraná přímo u těžaře, jenže to by nikdy přes největší prasáky neprošlo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist