https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tri-uhelne-elektrarny-vypustily-stejne-emisi-jako-vsechna-auta-v-cr-uvedly-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři uhelné elektrárny vypustily stejně emisí jako všechna auta v ČR, uvedly ekologické organizace

4.4.2024 16:34 (ČTK)
Uhelná elektrárna Tušimice.
Uhelná elektrárna Tušimice.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Tři tuzemské uhelné elektrárny vypustily loni téměř stejné množství emisí jako všechna osobní auta v ČR. Vyplývá to ze statistiky emisních povolenek za loňský rok, kterou zveřejnila Evropská komise a informovali o ní ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha a Greenpeace. Počerady, které patří skupině Sev.en podnikatele Pavla Tykače a Tušimice a Prunéřov, jež vlastní skupina ČEZ, podle dat vypustily v roce 2023 dohromady přes deset milionu tun oxidu uhličitého. Energetické firmy v reakci upozornily, že zmíněné zdroje vyrábějí i nejvíce elektřiny.
 

"Pokud chceme adekvátně přispět ke globálnímu úsilí o zastavení změny klimatu na relativně bezpečné úrovni, tak to bez velmi rychlého odstavování uhelných elektráren a velmi rychlého rozvoje obnovitelných zdrojů, akumulace či úspor energie prostě nepůjde," uvedl Jíří Koželouh z Hnutí Duha.

Počerady, Tušimice a Prunéřov vypustily loni podle zveřejněných dat dohromady 10,7 milionu tun oxidu uhličitého. Jedná se o téměř stejné množství, které vypustí všechna osobní auta, která jezdí na českých silnicích. Ty podle ekologických organizací za rok vypustí 11,1 milionu tun emisí oxidu uhličitého.

"Logicky největší uhelné elektrárny jsou v čele žebříčku. Důležitý je ale trend snižování emisí. Emisní intenzita skupiny ČEZ na vyrobenou elektřinu loni dále poklesla o osm procent a letos bude pokles dále pokračovat na 0,25 tuny oxidu uhličitého na vyrobenou megawatthodinu," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ podle něj naplňuje svoji strategii postupného přechodu k nízkoemisní až bezemisní výrobě elektřiny postavené na obnovitelných zdrojích, ve které se firma zavázala ke snížení emisí oxidu uhličitého do roku 2030 o 55 procent a chce dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2040.

Mluvčí Sev.en Gabriela Sáričková Benešová uvedla, že největší české uhelné elektrárny vypouštějí nejvíce oxidu uhličitého, protože pro potřebu lidí a firem vyrábějí nejvíc elektrické energie.

"Je to podobná situace jako v dopravě, kdy nejfrekventovanější dopravní tahy mají také nejvyšší emise. Elektrárny ze skupiny Sev.en Česká energie patří mezi největší výrobce energie z uhlí v České republice, proto jsou také na předních místech v žebříčku producentů oxidu uhličitého. V minulých letech jsme do opravy a ekologizace našich zdrojů investovali miliardy korun," dodala.

Elektrárna Počerady vypustila podle ekologických organizací emisí nejvíce, konkrétně 4,1 milionu tun oxidu uhličitého, Tušimice pak 3,6 milionu tun a Prunéřov tři miliony tun. Další v pořadí byly elektrárna Chvaletice, která patří Sev.en a elektrárna Ledvice ze skupiny ČEZ.

Největší zdroje emisí oxidu uhličitého v ČR v roce 2023:

název

typ

emise oxidu uhličitého (v tunách)

vlastník

Elektrárna Počerady

uhelná elektrárna

4,094.255

Sev.en Česká energie a.s.

Elektrárna Tušimice 2

uhelná elektrárna

3,570.884

ČEZ, a. s.

Elektrárna Prunéřov 2

uhelná elektrárna

3,025.634

ČEZ, a. s.

Elektrárna Chvaletice

uhelná elektrárna

2,893.905

Sev.en Česká energie a.s.

Elektrárna Ledvice

uhelná elektrárna

2,823.304

ČEZ, a. s.

Třinecké železárny

železárny (využívání uhlí)

2,536.457

Třinecké železárny, a.s.

Unipetrol

petrochemie + spalování uhlí

2,292.832

Orlen Unipetrol a.s.

Teplárna Kladno

uhelná teplárna

1,772.349

Sev.en Česká energie a.s.

Elektrárna a teplárna Třinec

uhelná elektrárna a teplárna

1,418.581

Energetika Třinec, a.s.

Elektrárna Mělník 1

uhelná teplárna

1,382.611

ČEZ, a. s.

Zdroj: Ekologické organizace na základě dat Evropské komise


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

4.4.2024 16:45
Naštěstí je CO2 v obvyklých koncentracích neškodný plyn, dokonce je nezbytný pro zachování života na zemi. Tuším, že obdobně by se mohlo tvrdit, že dané elektrárny vypustí stejně vodní páry jako všechna vozidla v ČR. A vadí to někomu? Informovanému člověku určitě ne.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.4.2024 18:10 Reaguje na Richard Vacek
Majitel skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač podle informací serveru Seznam Zprávy zvažuje, že své dva uhelné lomy a elektrárny Počerady a Chvaletice uzavře na jaře 2025. Důvodem je nekonkurenceschopnost uhelných zdrojů.
pokud to tak bude, tak odepíše se 15% energetických zdrojů...to znamená, že už vyvážet elektřinu nebudeme.
Nevím, jestli máme jásat, ale tak to je.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.4.2024 18:20 Reaguje na Jaroslav Řezáč
ale nejspíš to zvládneme
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.4.2024 18:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Obvykle nezbývá nic jiného, než tvrdě narazit na zeď aby to pocítili i ti natvrdlejší. A pak se budou divit jak je možné, že je ta zeď tak tvrdá.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.4.2024 13:21 Reaguje na Richard Vacek
Hlavně že vás se natvrdlost netýká.
Odpovědět
PE

Petr Elias

4.4.2024 19:16 Reaguje na Richard Vacek
Ignorantům a manipulátorům to jistě nevadí...;)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.4.2024 18:05
bych řekl, že jim tu chybí Sokolovská uhelná.
Odpovědět

Radek Čuda

5.4.2024 10:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jak koukám, tak z větších uhelných zdrojů mají snad jen Tisovou, a ta je v porovnání s těmi zdroji z tabulky menší.
Odpovědět
MM

Milan Milan

4.4.2024 19:17
To je zřejmě pouze PR odhad-spíše nestatisticky podložený blábol, ale podstatu evropské touhy kdo může uhlídat jakousi uhlíkovou neutralitu vystihuje. Hlavně že dáváme, spíše nutíme štědré kotlíkové dotace domácnostem na výměnu kotlů, pouze na základě stáří. Nebo nám tyto elektrárny vyrábí energii pro dobíjení tzv. bezemisních technologií,či elektromobilu, nebo výrobu drahého budoucího elektroodpadu např. z FTV a SolP, TČ, zateplovacích hmot atd......To snad nevymyslí ani Pepek vyskoč. Ale kšeft je to skvělý a vo to tu de....
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

4.4.2024 19:27
Souhlasím. Proto je pro ochranu klimatu bezpodmínečně nutné podpořit výstavbu jaderných bezemisních elektráren, zrušit, zakázat a zlikvidovat veškeré ekologistické struktury které jsou proti jaderné energetice, a nechat osobní automobily na pokoji.
Odpovědět
MM

Milan Milan

4.4.2024 22:46
CO2 je skvělý obchodní, reklamní i strašící artikl k ovlivňovní života lidí. V podstatě je CO2 pro život a klima planety neškodný, naopak je pro život a koloběh přírody důležitý a prospěšný... Je však masivně obsažen ve všech oblastech lidské a přírodní činnosti a tudíž ideální prostředek pro manipulaci, omezování, regulaci, zákazy a prosazování nesmyslných technologií k jeho omezení.. Např. takový dusík by nikoho moc nezajímal. Politici, průmyslníci, lobisté i aktivisté vědí,že CO2 není ten skutečný problém pro klima, ale něčím se lidi postrašit musí a je to skvělý nástroj pro tvorbu a rozvoj mocných penězovodů a kšeftů.
Odpovědět
pk

pepa knotek

5.4.2024 07:26
Doufám, že všichni aktivisté z Hnutí Duha a Greenpeace (jejich sympatizanti jakbysmet) už mají nakoupená elektrická auta a zachraňují tím planetu, pokud ne tak akorát pokrytecky blábolí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.4.2024 12:31 Reaguje na pepa knotek
Elektromobilitou nikdo nic nezachrání. Přestaňme se tvářit, že elektromobilitě jde o ekologii. Výroba takového auta není žádná ekologie.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.4.2024 12:39 Reaguje na pepa knotek
elektřina se nějak "udělat" dá, ale na elektro auto, pokud není bekelitovým trábošem potřebují plechy z těch Třineckých železáren a to se bez oceli a CO2 neobejde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist