https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turecka-lod-bude-zkoumat-zasoby-plynu-a-ropy-ve-stredomori-recko-je-v-pozoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turecká loď bude zkoumat zásoby plynu a ropy ve Středomoří, Řecko je v pozoru

10.8.2022 00:45 | ANKARA (ČTK)
Stoupající hladina moře
Stoupající hladina moře
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Turecko vysílá svou loď Abdulhamid Han, aby začala s průzkumem zásob ropy a plynu ve Středomoří. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podle kterého bude plavidlo působit v tureckých vodách. Obdobné turecké aktivity vyvolaly v minulosti silné spory Ankary s Řeckem a Kyprem. Atény uvedly, že situaci monitorují, uvedla agentura Reuters.
 

Erdogan se včera zúčastnil slavnostního zahájení provozu čtvrté a největší turecké průzkumné lodě Abdulhamid Han. Uvedl, že turecké úřady plavidlo vyšlou do oblasti, která se nachází zhruba 55 kilometrů od letoviska Gazipaša na jižním pobřeží. Je to poprvé od podzimu 2020, co se turecká loď bude věnovat průzkumu tohoto druhu ve východním Středomoří.

Podle Erdogana bude loď působit v části moře, nad kterou má suverenitu Turecko. "Nepotřebuje k tomu od nikoho povolení," uvedl prezident. Podle agentury Reuters se označené území nachází mimo námořní prostor, na který si činí nárok Kypr.

"Musíme být pozorní," uvedl mluvčí řecké vlády. Podle něj Atény vždy udělaly, co bylo zapotřebí, aby chránily mezinárodní právo a své státní zájmy.

Turecké průzkumy zásob plynu a ropy ve Středomoří v minulosti vyvolaly silné spory mezi Ankarou, Aténami a Nikósií. Napětí se výrazně zvýšilo v roce 2020, když turecká loď Oruç Reis vedla geologický průzkum ve východním Středomoří u řeckého ostrova Kastellorizo. Podle Řecka se jednalo o porušení mezinárodního práva, což Turecko odmítlo. V posledních týdnech si Atény stěžují, že turecké vojenské letouny narušují řecký vzdušný prostor v Egejském moři.

Podle tureckého tisku je Abdulhamid Han největší a technologicky nejvyspělejší průzkumnou lodí, kterou Turecko vlastní. Plavidlo vykonává geologické průzkumy za pomocí vrtů. Turci mají k dispozici ještě další tři lodě tohoto typu a také dvě plavidfla pro seismický průzkum. Vedle Středomoří mapuje Ankara podmořské zásoby plynu a ropy také v Černém moři.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

10.8.2022 08:15
To je sice hezké, ale k ničemu. Ropy je na světě násobně více, než je potřeba a současná vysoká cena je dána jenom tím, že vypadává Ruská, naprosto gigantická, produkce. Svět se s tím vyrovnává, ceny nelítají jak u plynu a časem se stabilizuje na nové, nižší úrovni. A ruská produkce bude v rezervě, dokud tam nepadne režim, což se může stát kdykoliv. Potom by nastal obrovský přečbytek, protože noví vlastníci by chtěli taky prodávat.
V téhle situaci otvírat nová ložiska je silně riskantní a to nezmiňuji rozmach OZE, které ropu na nic nepotřebují. Třetí svět ve svém rozvoji už ropnou a uhelnou cestou nepůjde (alespoň ne nějak dominantně).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist