https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turisticky-vandalismus-suzuje-zname-lokality-pribyva-i-ochrancu-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turistický vandalismus sužuje známé lokality, přibývá i ochránců přírody

22.7.2023 01:49 (ČTK)
Oblíbené turistické destinace v Česku mají problém s turistickým vandalismem. Hřensko, Adršpach nebo například Pustevny lákají více turistů, než je udržitelné. Ze zprávy společnosti Munipolis vyplývá, že přibývá i počet lidí, kteří chtějí přírodu chránit.
 

Munipolis je mobilní aplikace, prostřednictvím které mohou lidé upozorňovat na problémy v přírodě i ve městech. Počet oznámení o škodách v přírodě v první polovině tohoto roku vzrostl proti loňsku o 17 procent. Podle vedení platformy ale za vzestupem nestojí jen větší počet neukázněných turistů.

"Roste počet těch, kdo nechtějí problémy přecházet. Pokud ale srovnáme chování lidí ve městech a v přírodě, tak množství podnětů v zástavbě roste téměř dvojnásobnou rychlostí oproti horám a lesům," řekl zakladatel platformy Ondřej Švrček.

Problém s turistickým vandalismem a nadměrným počtem turistů vzniká především ve známých lokalitách. Lidé prostřednictvím aplikace nejčastěji upozorňují na vyvrácené ukazatele, poničené lavičky a přístřešky, nápisy sprejerů i vzkazy vyryté do přírodních památek.

"Jde o místa, kam vás doveze lanovka, v přírodě najdete i lokality, které připomínají pouťové atrakce a overturismus už v Česku skutečně je. Jeho důsledkem je potom nejen cílený turistický vandalismus, pohozené papírky a PET lahve, jde také o opouštění vyznačených tras, které krajinu ničí,“ řekl zakladatel projektu Stezka Českem Martin Úbl.

Za overturismus se označuje situace, kdy se na na turistickém místě vyskytuje vyšší počet lidí, než je udržitelné. S tímto jevem se potýkají například Benátky, Amsterodam nebo Dubrovník.

Podle zástupců Munipolis se v českých lesích potkávají dvě skupiny lidí. Ukáznění turisté, kteří v přírodě nenechávají odpadky a turisté neukáznění, kteří ničí přírodní památky, rozcestníky nebo cesty.

Alespoň část dovolené tráví letos v Česku podle agentury CzechTourism 61 procent Čechů. K oblíbeným aktivitám v tuzemsku patří právě turistika, často se lidé vydávají na známá místa, jako jsou například Hřensko, Adršpach, Pustevny nebo hrad Bezděz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.7.2023 07:27
Jó ?
Von si toho konečně někdo všimnul !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.7.2023 07:32
Občas pozoruji, že je pytel odpadků několik kilometrů od silnice. To nemůže být lenost to musí být schválnost.
Odpovědět
LB

Lukas B.

24.7.2023 10:58
obecně předpokládat, že udělám úžasnou infrastrukturu umožňující přístup do přírody téměř bezbariérový, natáhnu tam miliony lidí a oni se jako budou chovat ukázněně a neudělají ani krok z cestičky je naivita. co se s tím dá dělat (berte to jako názor k diskusi):
1. tam, kde je přeturistováno, vymístit parkování (a to i bicyklů a koloběžek z půjčoven) a zastávku hromadné dopravy dostatečně daleko od přeturistované lokality. protože jediný fér způsob regulace návštěvnosti (kromě ukrutně, ale fakt ukrutně drahých vstupenek či rezervačního systému na dva roky dopředu) je nepohodlí. argument o tom, jak by všechno mělo být přístupné i pro sešlé věkem, paraplegiky a kočárky je falešný. přístupný ať je úřad - ne příroda! třeba takovému adršpachu by stačilo přidat tři kilometry chůze mezi parkovištěm a skalami.
2. a s tím souvisí druhá věc: nechat obcím výrazně větší část daní ze služeb poskytnutých na jejich území - aby obce nebyly motivované si "přivydělávat" atrakcemi, parkovišťaty a lanovkami (z hospod teď nemají skoro nic a lázeňský poplatek z ubytování je směšný (kdo najde ve špindlu dospodu, kde bude malé pivo levnější než lázeňský polatek tamtéž, má deset bodů). obec, která se "nesnaží" (tj. nebuduje něco, za co by turisté přímo platili) z overturismu nemá lautr nic.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

24.7.2023 16:13
Chvílemi byl a je slyšet pláč na odlivem turistů a o konkurenci zahraničních lokalit našim (takže je nutné přidat v propagaci!) a zároveň je průšvihem overturismus. Typový případ Č. Krumlov :-).
Máme to prostě nedobře. Potřebujeme:
1/ Určit maximální návštěvnost pro každou přírodní atrakci
2/ Přestat cpát turistům bufáče na každém kroku a parkoviště v dosahu atd.
3/ V případě nutnosti zavést pro nejohroženější místa registraci omezeného počtu návštěvníků.
Jak prosté, milý Watsone! Jen si to srovnat v makovici. Nemůžu ždímat z turistů maximum a zároveň mít prostředí jako ze škatulky.
V parcích po USA si koupíte triko a zajdete si na záchod (někdy na suchý), na omezeném počtu míst si naberete pitnou vodu. Ale nekoupíte si kafe, pivo, limošku, tyčinky, buřty, langoše, tatranky, hranolky..... Taky skoro nikde nenajdete žádné koše na odpadky - prostě co si přinesete, to si zase odnesete - a když není milión odpadu z toho, co si nakoupíte na místě, není ani problém si po sobě zbytky odnést. A jde to dost dobře.
Nejexponovanější místa mají registraci předem, stejně jako kempy v okolí.
Po nejvyhlášenějších trasách jezdí shuttle bus, ale to je jen na malé části území, to hlavní je jen pro pěší.
FUNGUJE TO!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist