https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-h.brodu-narazeji-labute-do-dratu-ochranci-jednaji-o-opatrenich-s-energetiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Havlíčkova Brodu narážejí labutě do drátů, ochránci jednají o opatřeních s energetiky

2.3.2024 01:29 | HAVLÍČKŮV BROD (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V území s rybníky u Havlíčkova Brodu podle ochránců přírody narážejí často labutě do elektrických drátů. Usmrcených nebo těžce zraněných jich tam bylo nejméně deset. Nad rybníky, kde labutě pravidelně hnízdí, procházejí dvě linky elektrického vedení. Ochránci jednají s energetiky o osazení prvků, díky nimž by byly dráty lépe vidět. Vyplývá to z tiskové zprávy záchranné stanice Pavlov.
 

Kaskáda rybníků je mezi vsí Termesivy a Pohledskými Dvořáky. "Za posledních tři roky evidujeme čtyři příjmy labutí z této lokality, které se zranily nárazem do vodičů elektrického vedení," uvedl ředitel stanice Zbyšek Karafiát. Dodal, že lidé oznamují i mrtvé labutě z této oblasti.

Předloni tam měl pár labutí čtyři mláďata. "Během podzimu a zimy byly postupně pod dráty elektrického vedení nalezeny tři uhynulé labutě, čtvrtá střet přežila se zlomenou nohou. Od počátku letošního roku byly pod dráty nalezeny už dvě labutě," uvedl Václav Hlaváč, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny.

Lokalitou procházejí dvě linky elektrického vedení. Přímo nad rybníky vede linka s napětím 22 kilovoltů (kV). Energetici už slíbili, že toto vedení v letošním roce zabezpečí prvky, které zlepší jeho viditelnost, což by u labutí mohlo podstatně snížit počet úrazů, řekl Hlaváč ČTK. "Existují situace, kdy ani to zviditelnění nepomůže, hlavně u mladých labutí. I když to vidí, tím, jak jsou těžké, tak nedokážou změnit směr letu," uvedl. Dodal, že labutě létají, i když je mlha nebo za soumraku.

Kromě linky 22 kV vede blízko rybníků elektrické vedení s napětím 400 kV. Na této lince jsou osazené ochranné prvky v podobě balonů. Podle ochránců jsou tyto prvky určené hlavně pro letový provoz, mají třicetimetrové rozestupy. Pro ptáky takové zviditelnění není ideální, ale do nějaké míry funguje, uvedl Hlaváč. Labuť uhynula také po nárazu do těchto drátů, víc zraněných ptáků ale ochránci zaznamenali u elektrického vedení s napětím 22 kV.

Elektrické dráty mohou způsobit zranění více druhům ptáků. Takových případů jsou podle ochránců v republice stovky. Na úpravy jsou potřeba finance a energetici musí vedení kvůli pracím vypnout, takže to není jednoduchá záležitost a reakce bývá v řádu měsíců až let, uvedla záchranná stanice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

2.3.2024 13:21
Pod těmi dráty by měli pravidelně procházet myslivci a labutě a další zraněné jedince dostřelovat at se to zbytečně netrapí
Odpovědět
Ra

Radek

2.3.2024 17:03
Myslivci nemají na nic takového oprávnění,. Mohli by ale vozit poraněné ptáky do záchranné stanice v Pavlově .
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.3.2024 07:54
Koule na vedení ptáky v podstatě neodpuzují, ale 440 kV mívá trojitý drát a ten ptáci lépe vidí.
Někde se dá použít vedení s povrchovou izolací (22 kV), drát je tlustší, lépe vidět a omezuje úraz proudem. V noci a mlze taky nic moc.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.3.2024 09:06
1) Labuť je dnes hojný druh 2) Mrchožrouti (lišky, orli, krkavci...) též chtějí žít.
Odpovědět
Hu

Hunter

3.3.2024 12:55 Reaguje na Karel Zvářal
Přesně tak, i lišky musejí mit co žrát.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist