https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-milovic-se-misto-armady-prohaneji-velci-kopytnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Milovic se místo armády prohánějí velcí kopytníci Video

15.10.2018 00:22 | MILOVICE (ČTK)
V bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku dnes již nepůsobí vojáci, místo nich se na pastvinách prohánějí velcí kopytníci.
V bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku dnes již nepůsobí vojáci, místo nich se na pastvinách prohánějí velcí kopytníci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Běla Fialová / Česká krajina
V bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku dnes již nepůsobí vojáci, místo nich se na pastvinách prohánějí velcí kopytníci. Na zbylých pozemcích chce Středočeský kraj vybudovat průmyslovou zónu.
 

Rezervace na území bývalého vojenského prostoru vznikla v roce 2015. V současnosti se rozléhá na dvou oddělených pastvinách o celkové rozloze 340 hektarů. Žijí na nich stáda zubrů, divokých koní a zpětně vyšlechtěných praturů. Rezervace se stala prvním místem na světě, kde jsou všechny tři druhy původních velkých kopytníků Evropy.

Podle Dalibora Dostála, ředitele ochranářské společnosti Česká krajina, která pastviny spravuje, napodobovalo působení armády právě činnost velkých kopytníků. "Armáda napodobovala činnosti kopytníků v krajině, jako je rozrušování krajiny nebo vytváření pestrosti, protože pokud krajina není rozrušována, tak se tam prosazují ty nejagresivnější druhy a vytlačí ty méně zdatné. Kopytníci bránili agresivním druhům, aby v místech převládly a hodně podobný byl účinek armády," řekl Dostál.

Do budoucna by se pastviny mohly podle něj dále rozšířit, o čemž se podle něj nyní jedná se Středočeským krajem, kterému pozemky patří. V plánu možná již na příští rok je také obdoba safari, kdy budou moci zájemci pastviny navštívit ve speciálních terénních vozech.

Kromě pastvin s velkými kopytníky má Středočeský kraj v lokalitě i další úmysly. Kraj vlastní v bývalém vojenském prostoru celkem asi 650 hektarů pozemků. "Z hlediska regionálního rozvoje a územně plánovací dokumentace je lokalita bývalého vojenského letiště Středočeským krajem chápána jako investiční zóna, která má významný rozvojový potenciál," řekla Helena Frintová z krajského úřadu.

Podle ní je možné pozemky využít například pro výrobní zóny a vývojové plochy, plochy pro vědu, výzkum a zkušebnictví, leteckou infrastrukturu v přiměřeném rozsahu nebo silniční infrastrukturu k zajištění dopravního napojení. Kraj například počítá s využitím pozemků pro stavbu takzvané Všejanské spojky, která by měla kolejemi propojit trať Lysá nad Labem - Milovice s Mladou Boleslaví. Ponechat v lokalitě pastviny pro velké kopytníky ale chce kraj i do budoucna.

Vojenský újezd Mladá byl zrušen na konci roku 1991. V roce 1968 prostor začala využívala okupační vojska, oblast vojáci opustili až v roce 1991. Zůstalo zde velké množství opuštěných vojenských objektů včetně letiště. Převážná část staveb je podle hejtmanství zbořeništěm.

Středočeský kraj vede kvůli bývalému vojenskému prostoru soudní spor se společností Mladá RP. Mladá RP si areál pronajala a bourala v něm zchátralé objekty po sovětské armádě. Hejtmanství jí v roce 2016 vypovědělo smlouvu kvůli nedodržení termínů pro demolice. Společnost ale tvrdila, že podmínky uzavřené smlouvy neporušila.

"Stavby a pozemky jsou díky zde se nacházejícím zbořeništím až na výjimky nevyužitelné, a se změnou tohoto stavu je nutné vyčkat buď na podepsání dohody o narovnání nebo na ukončení právních sporů kolem oprávněnosti odstoupení Středočeského kraje od nájemní smlouvy, uzavřeně se společností Mladá RP, které v tuto chvíli blokují jakékoliv další možné krajské aktivity," řekla Frintová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

16.10.2018 12:02
Prý chybí dělníci ale nové továrny se budou stavět? Na úkor přírody? To už není normální.
Odpovědět
mr

17.10.2018 14:28 Reaguje na Josef Mozek
Ať ty pracovníky řádně zaplatí a nebudou jim chybět.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist