https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-vyskova-vznikne-zhruba-hektarovy-mokrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Vyškova vznikne zhruba hektarový mokřad

27.3.2021 18:09 | VYŠKOV (ČTK)
Mokřadu může prospívat mírný "nepořádek". Znamená to, že je vhodné v místě ponechávat dřevo z prořezávek, hromádky kamení nebo padlé kmeny. Cílem je podpora živočichů.
Mokřadu může prospívat mírný "nepořádek". Znamená to, že je vhodné v místě ponechávat dřevo z prořezávek, hromádky kamení nebo padlé kmeny. Cílem je podpora živočichů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U Vyškova v místě zvaném Padělky vznikne asi hektarový mokřad, město na něj získalo zhruba třímilionovou dotaci. Posílí se jím přirozená funkce krajiny, uvedl mluvčí radnice Michal Kočí.
 

Mokřad je sezonně nebo trvale podmáčená plocha, která poskytuje přirozené podmínky k rozvoji rostlin i pro život mnoha obojživelníků. U Vyškova vznikne mezi dálničním přivaděčem a Kačencem.

"Výstavbou mokřadu zvýšíme retenční schopnost území a vytvoříme důležitý biotop pro existenci řady vodních a mokřadních živočichů a rostlin. Nezapomeneme na nejrůznější lavičky, hráze nebo mostky, část území tak nabídne Vyškovanům možnost vyrazit do přírody," uvedl místostarosta Vyškova Josef Kachlík (Volba pro město).

V lokalitě vzniknou po levé straně Lulečského potoka tůně, po druhé straně mokřad. Výměra pozemků je 35.000 metrů čtverečních, plocha mokřadních systémů se pohybuje okolo jednoho hektaru.

Mokřadu může prospívat mírný "nepořádek". Znamená to, že je vhodné v místě ponechávat dřevo z prořezávek, hromádky kamení nebo padlé kmeny. Cílem je podpora živočichů. "Plazům nebo obojživelníkům slouží hromady a kmeny jako místa úkrytu, zimování a lovu potravy, ptáci využívají hromady klestí jako hnízdiště a místa sběru potravy a brouci upotřebí ponechané padlé kmeny k rozmnožování," uvedl vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

Výše evropské dotace z Operačního programu životní prostředí je asi 2,9 milionu korun. Na řadě je nyní podle mluvčího výběr administrátora a následně dodavatele, který stanoví definitivní cenu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

27.3.2021 19:53
Velmi dobrá zpráva, sám jsem ve svém lese vytvořil pár malých tůní pro obojživelníky, dnes tam již vidím bohatý život. Příroda má ohromnou regenerační schopnost, jen ji dát trochu prostoru a svobody. Mrzí mne, že lidé začali být odtrženi od přírody. Hodně lidí si myslí, že mrtvá pole bez života, utrápené řeky plné fosforu jsou jejich normálním stavem. Jako (sci-fi) berou informaci, že jsou řeky ze kterých lze bez obav pít. Možná, kdybychom měli čisté řeky, mnozí by nemuseli létat někam daleko za koupáním.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.3.2021 20:18
Krávy budeme krmit řasami kvůli metanu a současně budeme budovat mokřady, jako tzdroje téhož (metanu CH4), aby ta produkce byla za chována. Ekologové už zapomněli, nebo nechtějí nic syšet o tom, že tak zvaný bahenní plyn je téměř čistý metan.
Bahenní plyn je to, co obsahují bubliny, které vidíme v tůních rybníků, řek, mokřadech, rašeliništních tůních, či vodě v bažinách (bažiny jsou jen už dlouho nevyschlými mokřady).
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.3.2021 20:21 Reaguje na Jiří Daneš
A z hektaru toho metanu časem bude jako ze stáda krav, bez řasového přídavku ke krmení.
Odpovědět
os

orb slavík

27.3.2021 20:41 Reaguje na Jiří Daneš

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.3.2021 20:43 Reaguje na orb slavík
Slavíku, slavíku, nerozumíte srandě (nadsázce)-(
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

28.3.2021 22:14 Reaguje na orb slavík
Raději nebudu popisovat jak si ne představuji, ale přímo vidím Vás. Jen uvedu, že to začíná na b, končí na k a mluvnicky je to zdrobnělina.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.3.2021 23:55 Reaguje na Jiří Daneš
A co takhle místo těch mokřadů zakládat pouště? Pokud by se to udělalo dostatečně odborně, stoprocentně by to vyřešilo problémy s produkcí metanu a to jak s produkcí primární, tak i sekundární. Má to teda koule v tom, že následkem rozšiřování pouští by docházelo k většímu oteplování planety a nakonec i k rozpuštění všech ledovců a vystoupání moře, ale kdo by na to hleděl. Hlavně že bychom neprodukovali metan. -)))
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.3.2021 22:21
Zbuduj mokřad,zachraníš komára
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.3.2021 23:58 Reaguje na karel krasensky
Pořád se bije na poplach, že plošně ubývá hmyz, tak aspoň ty komáry bychom zachránili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2021 09:12 Reaguje na karel krasensky
Komáří larvy jsou základem celého jednoho ekosystému.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.3.2021 10:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Jednou mi jeden komár nakladl vajíčka do nádrže s vodními želvami a vím, že doma bych si takový ekosystém klidně odpustil.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.3.2021 06:55
Mě spíše zaráží ta částka. Tři miliony na zbudování mokřadu a přilehlých lesoparkových úprav?
Mokřad vytvořím tak, že někde v poli či v lese, kde se přirozeně zdržuje voda, tak ji nenechám odtéct = dvě hrábnutí bagrem. A 3,5 ha, to je prosím plocha o něco menší než 200 x 200 metrů.
Nechme to na přírodě, neutrácejme peníze za to, co si příroda udělá sama, jen když do toho nebude člověk zasahovat.
Opětovné zalesnění po kůrovci? Nechte to na přírodě. Opětovné zamokření polí? Nechte to na přírodě.
Ale můžeme i pomáhat. Třeba tím, že si v hlavách nastavíme, že ten nevzhledný kousek přírody za humny s nesekaným trávníkem, orobincem a ostřicí prostě patří, tam kde je. A nebudeme do něj házet "šup za plot".
Odpovědět
li

28.3.2021 21:40 Reaguje na Katka Pazderů
Víte kolik stojí hodinovka bagru?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.3.2021 07:11
A když se podíváte na detaily, tak vlastně stačí, aby zastupitelstvo Vyškova řeklo, že kus toho jejich pozemku, co je teď orná půda, tak už dále nebude pronajímat a místo toho to nechá zarůst břehovými porosty Lulečského potoka. Na co 3 miliony, prosím?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

28.3.2021 22:17 Reaguje na Katka Pazderů
Souhlasím s Vámi, ale za co by příslušný úředník bral plat, kdyby to bylo ponecháno na přírodě? A možná nejen ten úřednický plat.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.3.2021 07:53
Ano, takto se utrácejí peníze. Když technika někde zadarmo vyjede "bezodtokové" koleje tak je z toho ihned erozní rýha. Jinak mokřad k procházkám asi nebude to pravé. Na těch lavičkách si hlavně v "komáří sezoně" moc lidí pravděpodobně neposedí. No a hranice vymezená dálničním přivaděčem. Budou potřeba další peníze na ochranu té spousty obojživelníků co si to zamíří tím nesprávným směrem. Ale proč ne. Když na to jsou zatím ještě pořád peníze.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.3.2021 10:10 Reaguje na Jarek Schindler
Pokud se do té nádrže vysadí vhodné ryby (karasi by tam určitě přežili), mohli by redukovat komáří larvy na únosné minimum. A co se týče obojživelníků, tak dosud jsme z té přírody vlastně pořád jenom brali. Asi je na čase jí taky něco vrátit.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

28.3.2021 17:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vy si z těch komárů děláte legraci, ale ona to taková legrace není. Jaksi se zapomnělo, že do druhé světové války byla Evropa zamořena malárií a to až po jižní Moravu a jižní Anglii. A to se tou dobou nic nevědělo o oteplování. Teprve když přišli Američané a přivezli DDT tak se toho podařilo zbavit. A teď si představte při dnešní mobilitě lidí a teplejším podnebím co si všechno za komáry lidi mohou přivést v kufru z dovolené.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.3.2021 18:36 Reaguje na Petr Blažek
Oni stačí i naši domácí, kteří se vyvinuli v
blivajzu ( u mne kdysi ve třetí komoře septiku).
Jako celkem odolný člověk (včelař, rybář atd.)
jsem měl několik zanícených ran po bodnutí a
po zjištění jejich zdroje jsem nalil na hladinu
jedlý olej ve směsi se saponátem. Tím jsem je
odsoudil k tomu, že nemohli už odletět. Mnohé
"mokřady" připomínají spíše ty hnijící žumpy
a ne nějaké "cenné" biotopy. Nedivím se našim
předkům, že takové podobné mokřady v okolí
lidských sídel vysoušeli a nebo proměnili na
rybníky a nádrže s obsádkou ryb, které jim
s komáry pomohli. Mokřad plný komárů za humny
nikdo neuvítá s nadšením, mimo těch ochranářů
žijících kilometry daleko. Přimlouvám se za
mokřady spojené hladinou s hlubšími nádržemi
s obsádkou ryb a obojživelníků, ale takové ty
plytké sezónní mokřady a bažiny patří pouze
do liduprázdné krajiny. I tam mohou být ale
postrachem zvěře a dobytka, kteří z komárů
doslova zešílí a zvěř pak celé léto tráví
v polích, kde má od těch komárů klid. To se
zas nelíbí zemědělcům. Každý počin ochranářů
by měl být v souladu se zájmy místních a ne
jim ho vnutit. To se pak nelze divit, že je
ochrana přírody považována za ekoterorizmus.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

28.3.2021 19:52 Reaguje na Břetislav Machaček
V mém okolí (včetně mne) nikdo ochranu přírody za ekoterorismus nepovažuje. Na rozdíl od těch, co jsou duševně spřízněni s Václavem Klausem starším a mladším.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.3.2021 04:51 Reaguje na Majka Kletečková
Pokud považujete bezbřehé plýtvání penězi za ochranu přírody...??? Jinak jsem zvědavý jak to budou místní radní řešit až začnou chodit stížnosti. No a pokud to bude opravdu mokřad tak ty stížnosti chodit začnou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.3.2021 08:57 Reaguje na Majka Kletečková
Až vám bude DUHA blokovat obchvat města a někdo vám za domem vytvoří mokřad plný komárů, tak sem napište svůj názor. Vaše přitákání mnoha nesmyslům mi něco připomíná, ale nechci se vyjadřovat. Zkuste samostatně přemýšlet, jak se zachováte , pokud se ta situace bude bezprostředně týkat vás. Sledovat problémy jiných zpovzdálí a udílet knížecí rady je
právě to co popisuji. V prvé řadě by měli
takové věci prosazovat sami místní a ne ti,
co žijí kilometry daleko.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.3.2021 20:46 Reaguje na Petr Blažek
Já si z toho nedělám srandu. Mi je jasné, že dneska člověk může chytit i lecjakou tropickou chorobu aniž by opustil rodnou hroudu.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

28.3.2021 14:50
Věc se má tak. Jedná se o podmáčenou, momentálně neobdělatelnou ornou půdu (nejspíše z důvodu nefunkční meliorace). Příroda si to už bere sama zpět a to poslední, co by bylo potřeba, je zásah radnice. Tím spíš za ty peníze.
Radní se prostě jen zase potřebují nechat vyfotit u stříhání pásky.
Tu cenu nechávám bez komentáře.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist