https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhelne-elektrarny-v-usteckem-kraji-emisni-limity-plni-uvedli-vlastnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhelné elektrárny v Ústeckém kraji emisní limity plní, uvedli vlastníci

14.10.2024 00:57 (ČTK)
Uhelná elektrárna Tušimice
Uhelná elektrárna Tušimice
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Uhelné elektrárny v Ústeckém kraji, označené ekologickými organizacemi za největší znečišťovatele ovzduší, emisní limity plní. ČTK to řekli mluvčí společností, které je vlastní. Emise oxidu uhličitého podle nich korespondují s vyrobeným teplem. Do snížení emisí vypouštěných do ovzduší investovali majitelé v uplynulých letech miliardy korun. Přesný termín ukončení spalování uhlí v elektrárnách není, nejčastěji se mluví o době kolem roku 2030.
 
Mezi nejvýznamnější firmy, které se podílely na znečištění, patří elektrárny Počerady a Tušimice na severu Čech. Ekologické organizace minulý týden představily žebříčky, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ). Největším zdrojem emisí skleníkových plynů je podle žebříčků Elektrárna Počerady, vypustí více než čtyři miliony tun. Meziroční snížení činí 20 procent. Na druhém místě s 3,5 milionu tun jsou Elektrárny Tušimice, které vypustily loni o pět procent více skleníkových plynů.

"Je třeba konstatovat, že veškeré žebříčky sestavované aktivisty bývají silně zavádějící, protože většinou nerespektují výši výroby za dané období, čímž poněkud zkreslují jakákoliv meziroční srovnání," řekla ČTK Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Energy, která vlastní elektrárnu Počerady a Chvaletice. V Počeradech u Loun podle Maříkové aktuálně vrcholí opravy výrobních bloků. "Díky miliardovým investicím již nyní elektrárna plní 23 ze 24 přísných limitů EU. Zbývá to nejsložitější a časově nejnáročnější, a to snížení emisí rtuti," uvedla.

Elektrárna Tušimice na Chomutovsku plní veškeré emisní limity stanovené českou i evropskou legislativou, řekl ČTK mluvčí ČEZ Ota Schnepp. "V letech 2021 a 2022 zde byly za zhruba dvě miliardy korun nainstalovány látkové filtry ke snížení emisí rtuti a prachu tak, aby i v tomto případě byly splněny stále se zpřísňující limity," uvedl. Emise oxidu uhličitého pak korespondují s vyrobeným teplem. V elektrárně Tušimice bylo v roce 2023 vyrobeno o 5,4 procenta více tepla než v roce 2022, což odpovídá nárůstu o 5,2 procenta, řekl mluvčí. "Je jasné, že výroba elektřiny a tepla z uhlí postupně končí. ČEZ postupně své uhelné zdroje odstavuje a investuje desítky miliard korun do přechodu na nízkoemisní zdroje. Během této dekády nás čeká masivní útlum uhlí, a tím pádem i výrazné snížení emisí produkovaných uhelnými elektrárnami a teplárnami," dodal Schnepp.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist