https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ukrajinsky-ministr-strilec-obnova-prirody-v-zemi-bude-trvat-desitky-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ukrajinský ministr Strilec: Obnova přírody v zemi bude trvat desítky let

13.7.2022 18:03 | PRAHA (ČTK)
"Máme nyní problém s 32 procenty našich lesů. Více než 20 procent našich národních parků je okupována," řekl Strilec. Útoky na ropná skladiště podle něj také znamenají obrovské znečištění ovzduší.
"Máme nyní problém s 32 procenty našich lesů. Více než 20 procent našich národních parků je okupována," řekl Strilec. Útoky na ropná skladiště podle něj také znamenají obrovské znečištění ovzduší.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bude trvat desítky let, než se ukrajinská příroda po ruské invazi vrátí do své původní podoby, řekl před zasedáním ministrů životního prostředí členských zemí EU v Praze ukrajinský ministr Ruslan Strilec. Ukrajina už podle něj analyzuje škody a připravuje plán obnovy, který začne realizovat po válce.
 

"Máme nyní problém s 32 procenty našich lesů. Více než 20 procent našich národních parků je okupována," řekl Strilec. Útoky na ropná skladiště podle něj také znamenají obrovské znečištění ovzduší. Problémy jsou podle Strilce s pitnou vodou, a to i na západě země, kam dočasně přesídlila část Ukrajinců z východu.

Podle něj je cílem Ruska zničit Ukrajinu, její přírodu i obyvatele. Musíme společně s Evropskou unií udělat vše pro to, aby Rusko pochopilo, že tato válka je pro něj drahá, uvedl ministr. Ve spolupráci s evropskými partnery je podle Strilce nutné usilovat o to, aby Rusko zaplatilo veškeré škody, které způsobilo.

Ministrům zemí EU chtěl dnes ukázat skutečnou podobu války. "Chci jim ukázat, že válka není jen v televizi a na internetu," poznamenal. Jeho ministerstvo podle něj mapuje škody a připravuje plán obnovy. "Po válce, po našem vítězství začneme tento plán realizovat," dodal Strilec.

Právě dopady ruské invaze na ukrajinské životní prostředí budou jedním z hlavních témat dnešní debaty ministrů členských zemí EU. Česko by podle ministryně Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) po válce mohlo na Ukrajinu vyslat zástupce odborných organizací na pomoc v souvislosti s ekologickými škodami.

Česko převzalo předsednictví v Radě EU od Francie 1. července a v čele společenství bude půl roku. Série ministerských jednání v pondělí začala dvoudenním neformálním zasedáním ministrů vnitra a spravedlnosti, v pátek se sejde Rada pro obecné záležitosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.7.2022 20:58
Myslím, že zničená příroda je menší část problému. Zbrchá se rychleji než po asteroidu. O tom horším raději nemluvit...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist