https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urychli-japonske-zemetreseni-zkazu-kalifornie-nesmysl-tvrdi-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Urychlí japonské zemětřesení zkázu Kalifornie? Nesmysl, tvrdí vědci

24.3.2011 02:00 | LOS ANGELES (Ekolist.cz)
Zlom San Andreas na schematické mapě USA.
Zlom San Andreas na schematické mapě USA.
Každý o tom někdy slyšel: žít v Kalifornii znamená čekat, že v budoucnosti přijde „Big One“ - tedy ničivé zemětřesení nebývalého rozsahu. Předpovídají ho generace geologů, je zřejmé, že jednou živly udeří. Jen není jasné, kdy.
 

Po ničivém zemětřesení v Japonsku se objevila řada spekulací, zda tak mohutné otřesy nemohou uspíšit obdobný „úder“ v Kalifornii. Na první pohled to totiž nezní zcela nesmyslně – zemětřesení, jak známo, vzniká v důsledku uvolňování energie nahromaděné v okolí kontaktu desek zemské kůry.

K debatě významně přispěl časopis Newsweek, jehož článek vyzněl právě v tomto duchu: že pravděpodobnost „Big One“ nyní vinou japonských otřesů stoupá. Tím ovšem vyvolal smršť nesouhlasných reakcí vědců, jejichž závěr zní: Je to nesmysl. Informoval o tom server Life's Little Mysteries, patřící pod stránky LiveScience.com.

Nic bezprostředně nehrozí

Text v Newsweeku konstatuje: „Významná událost v jedné části tektonické desky je často následována další, která se odehraje v její jiné části. V poslední době se odehrály katastrofické události na třech koncích této desky. Jediný konec, který byl ušetřen, leží na severovýchodě.“

Tedy tam, kudy prochází známý zlom San Andreas. Probíhá i přímo oblastí San Franciska, které bylo v roce 1906 dějištěm jednoho z nejničivějších amerických zemětřesení.

A co tedy říkají vědci, kteří kritizují tento závěr?

„Neexistuje žádný důkaz, že zemětřesení podél těchto zlomových linií spolu nějak souvisejí,“ řekl serveru geofyzik Nathan Bangs.

David Schwartz, odborník z vládní agentury U.S. Geological Survey, potvrdil to samé: že mluvit o těchto souvislostech je nesmysl. „Neříkám samozřejmě, že tady nepřijde v budoucnosti ničivé zemětřesení, ale opravdu neexistuje žádná spojitost.“ Dodává, že jedno zemětřesení opravdu může fungovat jako „spouštěč“ dalších, ale pouze v lokálním měřítku. „Změny napětí v okolí jednoho zemětřesení se mohou projevit v dalších blízkých oblastech, ale ne na takovou vzdálenost,“ dodává.

A navíc by „spouštěč“ musel zafungovat hned po původních otřesech – a to se nestalo. Jinými slovy, Kalifornie dál bude čekat na „Big One“ a Japonsko na tom nic nezměnilo.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist