https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustav-premnozena-zver-znici-v-lesich-prumerne-15-procent-nove-vysazenych-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústav: Přemnožená zvěř zničí v lesích průměrně 15 procent nově vysazených stromů

13.11.2023 01:12 (ČTK)
Snížení stavů zvěře je jedním z cílů novely mysliveckého zákona.
Snížení stavů zvěře je jedním z cílů novely mysliveckého zákona.
Licence | Volné dílo (public domain)
Přemnožená zvěř v českých lesích zničí v průměru 15 procent nově vysazených stromů. Týká se to zejména odolných dřevin, které jsou pro zvířata atraktivní. Vede to ke snižování biodiverzity a odolnosti lesů. Dopady to má i na ekonomiku lesního hospodářství. Vyplývá to ze zprávy Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHÚL). Ústav sledoval 1652 takzvaných kontrolních a srovnávacích ploch v letech 2013 až 2022. Zkoumal přitom stromky v neoplocených i oplocených částech lesa.
 

Výzkumníci sledovali celkem 236 375 stromů. Poukázali na to, že stromy uvnitř oplocení, kam zvěř nemá přístup, převyšují ty ostatní v průměru o 25 centimetrů. Podle zjištění překročilo kritickou hranici ztráty přírůstu na kontrolních plochách 57 procent druhů dřevin. "Nejenže je tímto působená ekonomická ztráta, ale v důsledku vnitrodruhové konkurence jsou pak ostatními stromky potlačovány okusem umenšené atraktivní druhy dřevin," uvedl ústav.

Podle něj by měly odlov i stavy zvěře být takové, aby nedocházelo ke kritickým ztrátám přírůstků stromů a významnému snižování jejich hustoty. Ústav poukázal také na to, že nepřiměřené poškození stromů po celém Česku je příčinou vysokých ekonomických ztrát a zvyšuje náklady na ochranná zařízení.

Kamil Turek z ÚHÚL v září na diskusi o stavu lesů uvedl, že podle různých studií přemnožená zvěř způsobí v Česku ročně škody až za deset miliard korun. Jde mimo jiné o škody na zemědělských plodinách i například v dopravě. Podle dat České kanceláře pojišťoven od roku 2010 také téměř čtyřnásobně vzrostl počet nehod se zvěří. Srážek je podle policejních statistik asi 15 000 ročně.

Snížení stavů zvěře je jedním z cílů novely mysliveckého zákona. Minulý týden její poslední podobu představil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Nově by se měly plány lovu určovat podle míry poškození lesů, což by měl sledovat ÚHÚL. Na vládu a do Sněmovny by se měl zákon dostat příští rok a částečně by podle Výborného měl začít platit od roku 2025.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (116)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

13.11.2023 05:49
Pěkné. Nevím co vědátoři z UHUL studovali, ale já se dočetl, že zvěř okupuje zejména měkké okusové dřeviny. V našich lesích automaticky likvidované, aby nekonkurovaly cílovým dřevinám. A či se týče ochrany výsadby, činí to i chudí Keňané v Arabuko Sokoke forest. Buvoly a sliny tam naopak chrání, jako součást národního bohatství.. Inu tam je ochrana přírody, u nás ekologismus.
Odpovědět
os

orb slavík

13.11.2023 08:20 Reaguje na Michal Ukropec
No, nic nevím o Arabuko Sokoke, ale zajděte někdy do lesa a podívejte se co roste na pasece , která je oplocená a co roste padesát centimetrů vedle na neochráněné ploše. Myslíte, že lesáci pracně a draze oplocují sazenice listnáčů a jedlí z rozmaru? Mám osobní zkušenost, musel jsem dvakrát vysadit paseku, protože mi je zvěř částečně zkonzumovala a částečně rozlámala. Tím nechci říci, že zvěř do lesa nepatří, ale nevím proč, tam mají běhat siky, dańci a mufloni, kteří utekli z různých malých obůrek.
Myslím, že od chudých Keńanů se toho moc nenaučíme, stačí selský rozum.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 08:53 Reaguje na orb slavík
V přehuštěném laťáku kde není na zemi nic jiného než jehličí, bez travin, bylin a keřů vzniknou škody na výsadbě, i když bude jeden jediný zajíc nebo srnec na 1000 ha, jelikož nic jiného k paši nenajde. I lidé v koncentráku hlady žvýkali co se dalo. Ano. Zvěř, Židy a neekologisty to chce zlikvidovat.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

13.11.2023 17:58 Reaguje na Michal Ukropec
Ten závěr jste hodně přestřelil.
Nicméně - "laťák" není výsadba. A pokud jde o vysazené stromky, tak jedle, buky, smrky atd., dokáže vysoká zlikvidovat na nechráněné pasece během několika dní celoplošně.
Jedle, buky v přirozeném zmlazení se leckde ani nerozroste, a nebo je vysoká "drží" při zemi i desítku let.
To učili na lesnických školách a učí dodnes, a nic na tom nezmění ani váš názor, který je dost mimo realitu.
A pokud jde o "laťák", tam zvěř ohryže kůru na celé ploše, že za 80 let se těží vesměs nahnilé stromy, někdy se díky rozkladu dřeva dřevokaznými houbami, ani mýtního věku ty ohryzané stromy nedožijí..
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 21:27 Reaguje na Pavel Jeřábek
Na lesnických školách se učila Saská metoda. Vysadit 100 ha lesa, a až bude v mýtném věku, 1 ha pokácet, a znovu vysadit a další rok to samé. Takže v lese 100 ha je jen 1 ha výsadby. Každý rok.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 08:54 Reaguje na orb slavík
Ano. Na pasece je k dispozici voda a světlo.
Odpovědět
os

orb slavík

13.11.2023 17:57 Reaguje na Michal Ukropec
Nic o lese nevíte, jste jenom blábolil. Kdo chce Źidy, neekologisty a zvěř zlikvidovat? Myslivci nebo lesáci? Anebo členové ČSOP? Hrozně hloupá úvaha. Popřemýšlejte prosím, nežli něco napíšete. Velké smrkové monokultury jsou minulostí, stačí se podívat z auta, všude stojí oplocenky ve kterých jsou listnáče a jedle. Myslím ale, že jste zablokovaný a nic vás nepřesvědčí, škoda slov.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 21:34 Reaguje na orb slavík
Děkuji za odpověď. Nastudujte si velkého guru Gretu Thunberg, a třeba i ČSOP a ČSO. Nebo snad tvrdíte že ornitologům nevadí spárkatá ve větvích a v oblacích? Přečtěte si články v ekolistu!
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

13.11.2023 08:56 Reaguje na Michal Ukropec
Vy jste se to jen dočetl ? Copak nechodíte do lesa ? Vy to totiž jako zaslepený myslivec nechcete vidět. Proč na Ekolistu pořád proti všemu, co může mít přívlastek ekologické, remcáte, píšete často nesmysly a děláte ze sebe .... ? Vy nevíte co je to přirozená obnova lesa ? Kolik platíte za to, že jako myslivec užíváte a ničíte cizí majetek ? Přijeďte se podívat a já vám ukážu, jak vypadá vaše myslivost v praxi :-( Zničené lesy, pastviny a když to bude navečer, ukážu vám i stádo srn, které vám tady zadarmo vykrmuju zasetou pšenicí... V létě jsem měl totálně zničený hektar pšenice, ale to jsem si měl asi taky oplotit.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 10:19 Reaguje na Tomáš Zeman
Neplatím ani korunu. Nejsem v žádném sdružení. Ale vím, že v Rakousku nebo Německu je spárkaté zvěře 3x a drobné 10x více, a škody jsou tam zanedbatelné. Takže zvěří to zřejmě nebude.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

13.11.2023 11:01 Reaguje na Michal Ukropec
Copak už nejste myslivec ? .-) Kde jste to vzal, že v Rakousku je tolik spárkaté ? Jak to, že je tam tedy vidět na rozdíl od nás vidět tak vzácně ?
Nejsou tam zanedbatelné škody, protože tam není myslivecký socialismus jako u nás a soukromé vlastnictví je tam nadřazené myslivosti ? .-)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 12:07 Reaguje na Tomáš Zeman
Existuje mezinárodní institut ekologie zvěře Brno Nitra Vídeň. Stačí nastudovat.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 12:11 Reaguje na Tomáš Zeman
Jsem akvarista, terarista, rybáři, včelař, předseda ZO zahrádkářů, autorizovaný stavitel a mám myslivecké a potápěčské zkoušky. Je mi 58. Stačí?
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.11.2023 15:38 Reaguje na Michal Ukropec
Slabé.To já mám kurs hačkování
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 21:36 Reaguje na karel krasensky
Nemůžu mít vše. I tak nestíhám studovat.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

14.11.2023 05:36 Reaguje na karel krasensky
Já to napsal, aby pan Zeman věděl, za co všechno odpovědný. Od okousaného stromku po oteplování oceánů.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.11.2023 11:07 Reaguje na Tomáš Zeman
Nevím jak pan Ukropec ale já do lesa chodím celkem často. Dokonce vím co je ta přirozená obnova. No a taky vím, že přirozeně se může obnovit pouze to co v lese je a to pouze tam, kde k tomu jsou podmínky. Navíc se musí s tou přirozenou obnovou soustavně pracovat. Jinak nevím proč bych jako myslivec měl užívat a navíc ničit cizí majetek? To co myslivec užívá je přesně popsáno v smlouvě o pronájmu honitby. No a stádo srn co se zadarmo vykrmují na cizím, v tomto případě na vašem? Také asi rád píšete nesmysly.Je zajímavé jak zemědělci brečí kolik mají škod zvěří a přitom zemědělská produkce nezávisle na těchto škodách, neustále stoupá. No a pokud by měla být řeč o škodách na přírodním prostředí. Tam je myslivec oproti zemědělci už uplný břídil, že.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

13.11.2023 13:58 Reaguje na Jarek Schindler
Jste směšný a nesmysly píšete vy.
Na jednu stranu píšete, jak je dost produkce a že škody zvěře tedy nevadí, ale na druhou si stěžujete, že zemědělci škodí živ. prostředí :-) Tak co chcete ?
Jak může vlastník pozemků ovlivnit smlouvu o pronájmu honitby ? Nijak. I proto, že některá honební společenstva dělají schůze tak, že se to ani vlastníci větších výměr nedozví.
Jaká produkce roste ? Pár plodin, ale právě za jakou cenu /myšleno vstupy/. Některé podiny se kvůli zvěři nedají ani pěstovat. Navíc v mém případ jde o to, že hospodařím bio a zvěř pastvu z bio pozemků upřednostňuje. Je to jasně vidět.
Podle toho co píšete jste myslivec, takže kolik platíte vlastníkům za svůj koníček, který provozujete na jejich náklady ?
Odpovědět
RT

Richard Toman

13.11.2023 14:41 Reaguje na Tomáš Zeman
Vy jste ale baron Prášil. Hospodaříte tak leda v truhlících na balkoně,jinak nedokážu pochopit takovou absolutní neznalost problematiky.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

13.11.2023 16:14 Reaguje na Richard Toman
Máte na to, sdělit nám jaká je vaše profese a co konkrétně se vám nezdá na mých zkušenostech ?
Ale uděláte ze sebe ještě většího hlupáka.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.11.2023 19:17 Reaguje na Tomáš Zeman
Jsem zvědavá na odpověď Richarda Tomana. Doufám, že se znovu neomezí jen na urážky, ale bude argumentovat, jak se sluší a patří.
Odpovědět
RT

Richard Toman

13.11.2023 20:45 Reaguje na Majka Kletečková
Jaké urážky milá paní? Zrovna vy jste ten příklad člověka, který má potřebu se neustále vyjadřovat k věcem, o kterých nemá ani tucha. Tak už jste například někde poradila chovateli, jak vycvičit pasteveckého psa a jak ochránit v našich podmínkách stádo ovcí?
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.11.2023 05:13 Reaguje na Richard Toman
1+
Odpovědět
RT

Richard Toman

13.11.2023 20:40 Reaguje na Tomáš Zeman
Hlupáka děláte ze sebe Vy. Jako vlastník pozemku v honitbě byste mohl vědět jak honitba vznikla, komu jste ji pronajali, jaké máte práva apod. Jakým způsobem jste např. řešil svou nespokojenost konkrétně? Podobné obecné a nic neříkající bláboly, spíš jen kopance, tady na Ekolistu vykazují lidé, kteří v životě ani nečetli zákon o myslivosti a absolutně netuší jak vlastně funguje.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 21:42 Reaguje na Richard Toman
Na ekolistu fungují hlavně ekologisti a pár velice tolerantních. Já ekologista nejsem, a vzhledem k tomu že mi ekologista Karel Urbánek chtěl otrávit - zavraždit vnuka jedem na ovoci, nejsem ani tolerantní.
Odpovědět
dm

david matoušek

14.11.2023 08:36 Reaguje na Tomáš Zeman
Mně by zase zajímalo, jaké osobě či spolku je vaše honitba pronajata, za jaký nájem, a jak máte ošetřené náhrady škod. Jako uvědomělý vlastník, řádně pečující o svůj majetek, jistě máte přehled. A nejste jen ten hudral u piva. Díky.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

14.11.2023 23:01 Reaguje na david matoušek
Co vy jste s Tomanem za mimoně ? Nemůžete ovlivnit nic. Honební společenstvo má podchycené myslivecké sdržení, takže si pravidla určují oni. Mám pozemky ve dvou honitbách a obojí je stejné. A nejdou nechat někomu jinému, jako se pronajímají zemědělcům, tak co tady blábolíte ?
Odpovědět
RT

Richard Toman

15.11.2023 03:26 Reaguje na Tomáš Zeman
Co to melete, jak podchycené, jak nemůžete ovlivnit nic? Jste členem hon.spolecenstva, co konkrétně jste chtěl změnit a nepovedlo se, a proč? Jednal jste se státní správou na ORP? Nějak mi přijde, že vy mimoň nejste, ale spíše si to všechno vymýšlíte nebo jste neschopný lempl. S tím vám ale nepomůže ani ta novela .
Odpovědět
dm

david matoušek

15.11.2023 04:15 Reaguje na Tomáš Zeman
Přečtěte si, prosím, aspoň ten zákon o myslivosti. Výkon práva myslivosti je vázán na vlastnictví pozemků. Takže žádný myslivecký socialismus, jak jste psal někde výše. To je jen mantra jednak zblblých lidí, kteří o věci nic neví a pak lidí, kteří tím záměrně sledují nějaké cíle a blbnou ty první. Jako vlastník pozemků máte celou řadu zákonných možností, práv ale taky povinností. Ale to se netýká jen myslivosti. Chce to ale za prvé mít něco v hlavě a pak nebrečet a psát hovadiny v internetových diskuzích.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

15.11.2023 09:22 Reaguje na david matoušek
Ještě mi to nedá nereagovat. Co to tady žvaníte ? Kdyby byl výkon práva myslivosti vázaný na vlastnictví pozemků, tak si můžu střílet na svých pozemcích zvěř a nikdo z vlastníků si nestěžuje na přemnoženou zvěř a nefunkční myslivecká sdružení. Jenže to střílet nemůžu. A myslivci žádné pozemky vlastnit nemusí, nájem za ty užívané platí úplně směšný a nejsou ani dost slušní na to, aby způsobené škody automaticky zaplatili nebo aspoň za ně dali zvěřinu. Mám pozemky ve čtyřech honitbách a v jedné automaticky škody aspoň symbolicky dorovnává, i když nájem taky neplatí. Kdybych se choval jako většina myslivců, nikdo by mi pozemky nepronajal. A k Tomanovi. Copak se něco změnilo na tom, že k rozhodování je třeba 3/4 hlasů ? A ty si myslivci snadno zajistí.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.11.2023 12:11 Reaguje na Tomáš Zeman
Každo vaší větou jen dokazujete, že vlastně nic nevíte , neznáte a v problematice se absolutně neorientujete. Ano, výkon práva myslivosti je vázaný na vlastnictví pozemků. Bohu dík, zastřílet si můžete pouze v honitbě, která se skládá právě z těch jednotlivých honebních pozemků. Jinak to prostě nebude.
Vy si asi i při změně zákona stejně nezastřílíte protože k tomu budete potřebovat navíc ještě myslivecké zkoušky a zkoušky na zbroják. Při vaší inteligenci, kterou tu neustále předvádíte, nejste asi s velkou pravděpodobností schopen ani jedno úspěšně absolvovat.
Vždyť vy ani nevíte v kolikati honitbách ty vaše pozemky vlastně máte. V prvním komentáři mluvíte o dvou honitbách. Jen o pár hodin později již máte pozemky ve čtyřech honitbách. Zajímavé. V kolika honitbách asi budete mít pozemky zítra?
Odpovědět
RT

Richard Toman

15.11.2023 13:50 Reaguje na Tomáš Zeman
Psal jste prvně, že máte pozemky ve dvou, teď zase ve čtyřech honitbách, člověk se v tom už ztrácí, že? Když vlastníte auto, můžete v něm automaticky na silnici? Lovit klidně můžete, ale taky musíte bohužel něco splňit. To že dnes nelovite, taky svědčí o vaší neschopnosti.
Odpovědět
RT

Richard Toman

15.11.2023 14:58 Reaguje na Richard Toman
Vystoupil jste někdy na hon.spolecenstvu se svými výhradami? Proč jste případně neuspěl, co se stalo? Něco konkrétního byste neměl? Jinak jsou to opravdu jen nářky nějakého frustranta, kterému ale nepomůže ani pán Bůh.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

15.11.2023 23:31 Reaguje na Richard Toman

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
RT

Richard Toman

16.11.2023 02:33 Reaguje na Tomáš Zeman
Viz odpověď níže. Absurdně mluvíte a myslíte vy. A pokud je pravda, co píšete, tak za to může hlavně vaše neznalost, neschopnost a hloupost. Stejně si ale myslím, že si spíš vymýšlíte.
Odpovědět
dm

david matoušek

16.11.2023 04:05 Reaguje na Tomáš Zeman
Tak pořád lepší zelený mozek než nepoučitelný bezmozek. I když co je vlastně dneska bráno jako zelený? To vaše eko, bio, OZE, Green Deal? MS má podchyceno HS, jak jako, díky vlastnictví větší výměry než je váš hektárek? Protože 75% vlastníků je pro a vy jediný proti? Zajímavé. Ale bez domluvy a spolupráce s okolními vlastníky své problémy a údajné škody nevyřešíte, i kdyby jste měl tu svoji honitbu na 1 ha. Ale to už je na delší diskuzi, která s vámi nemá cenu, protože Vy NIC nevíte, neznáte. Stačí to "Dokážu si představit..." Leda kulový dokážete, milý Pane.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

15.11.2023 23:39 Reaguje na Richard Toman
A když jsou myslivci neschopní bezohlední ignoranti, tak podle vás vlastníci musí všude kde mají pozemky vstoupit do MS, aby se tam pokusili chránit si majetek ? To se vám taky "povedlo". Realita stavu myslivosti v CR. Jsou i jiné způsoby...
Odpovědět
RT

Richard Toman

16.11.2023 02:39 Reaguje na Tomáš Zeman
Vždyť vy byste přece chtěl chránit svůj majetek a střílet. Ovšem bez ohledu na vše, včetně zákonů a jimi daných povinností.
Odpovědět
dm

david matoušek

16.11.2023 09:38 Reaguje na Tomáš Zeman
Jaké?
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

15.11.2023 23:59 Reaguje na Richard Toman
Protože ten váš příměr dokládá vaše "myšlení". Já vlastním přece ty silnice a automaticky a s porušováním pravidel je autem užívají myslivci.
Je to obrazně řečeno, kdyby jste zase něco nechápali :-)
Odpovědět
RT

Richard Toman

16.11.2023 02:36 Reaguje na Tomáš Zeman
Ale ty pravidla určujete vy za pomoci zákonů, už si to konečně nastudujte.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.11.2023 04:50 Reaguje na Tomáš Zeman
Vždyť vy ani nevíte na co reagujete a upravujete si to k obrazu svému. Já tvrdím, že produkce , tedy hektarové výnosy se nezávisle na škodách zvěří neustále zvyšují. No a pokud náhodou je špatný rok tak důvod proč klesl ten výnos na ha je dán hlavně klimatickými podmínkami a zvěř v tom nehraje žádnou roli. Výnos je jedna věc, poškozování životního prostředí potom druhá. Utužování půdy a její celková degradace, chemizace, eroze zemědělské půdy, znečišťováním povrchových i podzemních vod atd. To jsou ty škody na životním prostředí které způsobují zemědělci. O škodách na zvěři se nebavím.
Že neznáte zákony a nevíte jak může vlastník ovlivnit smlouvu o pronájmu pozemků není můj problém. Jste k smíchu když tvrdíte, že HS tedy společenství vlastníků neinformuje své členy. Jak by fungování HS mělo probíhat máte zase v zákoně, který očividně neznáte.
Ano mimo jiné dělám i myslivost. No a nájmy se u nás pohybují mezi 300 až 1000 Kč /ha. A aby bylo jasno toho "koníčka" provozuji na vlastní náklady. Ono vlastníkům nic nebrání v tom aby honitby nepronajímaly. Klidně si mohou ve své uznané honitbě hospodařit sami.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

14.11.2023 23:11 Reaguje na Jarek Schindler
Vy jste další mimoň tady v těch Ekolistových diskusích. Stačí si přečíst vaše příspěvky. Zabedněnec, který má klapky na očích a pořád si jede svou. Navíc naprosto zmateně. Čtěte pořádně, co kdo píše. A taky po sobě. 300 - 1000 Kč/ha ? :-)) Tak takové sdružení neznám. Všude v širokém okolí se platí pár desítek korun a to ještě většinou ne vlastníkům, ale odhlasuje se to na hasiče apod. Vrchol svojí blbosti jste předvedl tím koncem. Vy nevíte jaká je nutná minimální výměra honitby ? Prý že vlastníkům nic nebrání :-)) Založit si vlastní honitbu může málokterý vlastník.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.11.2023 11:49 Reaguje na Tomáš Zeman
Kdo je tady mimoň nechám na ostatních čtenářích. Na rozdíl od vás naprostého zabedněnce , znám alespoň ten zákon. No a tak, na rozdíl od vás vím co píši. Ano vlastníkům nic nebrání v tom aby v rámci HS provozovali myslivost ve vlastní režii. Tečka. Že vy něco neznáte ještě neznamená, že to není pravda. Uvádím normální ceny pronájmu honiteb LČR. Ta cena se samozřejmě ještě zvyšuje o inflaci. Samozřejmě za to "vaše pole" vám tuto cenu v polních honitbách asi nikdo nenabídne. No a to, že si vlastní honitbu může vytvořit málokterý vlastník je celkem normální. Od toho jsou právě ty Honební společenstva. Mě osobně by zajímalo kolik vlastníků bude mít i při případném snížení minimální výměry možnost vytvořit vlastní honitbu? Kolik těch vlastníků, kvůli kterým by se měla snížit minimální výměra asi je?
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

13.11.2023 10:56 Reaguje na Michal Ukropec
A ještě něco. Do každé druhé diskuse tady zatahujete vaše averze a ekologismus, ale v čem jsou lepší vaše řešení, pokud nějaké máte ? Co se myslivosti týká, většina ekologických opatření má přínos pro všechny lidi a i když někdy špatným směrem nebo jen krátkodobě, a i když to nechcete vidět, rozhýbává ekonomiku. Ale z přemnožené zvěře mají prospěch jen myslivci a ekonomice to pomáhá tak, že je každoroční ztráta ve stovkách milionů. A ten prospěch není většinou ekonomický a tím je to úchylnější stav.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 12:13 Reaguje na Tomáš Zeman
Vám a ekologistům jde o ty milióny. Mě o přírodu.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

13.11.2023 13:59 Reaguje na Michal Ukropec
Nic chytrého jsem nečekal :-)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

14.11.2023 05:44 Reaguje na Tomáš Zeman
A co jste čekal od neekologisty?
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

13.11.2023 18:07 Reaguje na Michal Ukropec
Kdyby vám šlo o přírodu, tak budete silně podporovat snížení velkých volně žijících býložravců.
A vrácení do lesů velkých predátorů.
Pokud lesníci oplocují starý les, pod kterým se přirozeně obnovuje jedle, protože jinak se semenáček nedožije 5 let, tak je v tom lese něco špatného.
A že oplocení je nutné, je možné hned na místě zjistit - v oplocence jsou třeba již 1,5m vysoké jedličky ze semen, vně oplocenky prakticky není semenáček.
A zásadní otázkou proto je - co je v tom lese špatného, když před staletími se jedle zcela běžně přirozeně obnovovaly, nikdo v lese přirozenou obnovu neplotil apod.?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 21:50 Reaguje na Pavel Jeřábek
Vážený ekologisto. Pokud budete číst ekolist, zjistíte, že množství velkých volně žijících býložravců je absolutně nedostatečné k udržování krajiny. Proto se mimo jiné podporuje rozmnožování zubrů, pakoní a skotu který je možná podobný praturům. Je zcela zjevné,že nejste schopen sledovat ani ekolist, natož nějakou odbornou publikaci.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.11.2023 13:21 Reaguje na Pavel Jeřábek
No právě, před staletími. Jak to asi vypadalo s jedlí v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Ta jedle s "čapím hnízdem" většinou ani neplodila. Jinak ano, je to pro zvěř jako chutný salátek. Až ji bude tolik, kolik by ji mělo být , tak na ni zvěř nebude tak specializovat. No a vrácení velkých predátorů? Už jste viděl vlka lovit v kukuřičném poli? Požadujete snížení počtu volně žijících býložravců. Není to trochu kontraproduktívní? Co budou ty velké šelmi asi žrát. Ovce a domácí zvířata. Co jiného.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

14.11.2023 17:47 Reaguje na Jarek Schindler
Proč by měl vlk lovit v kukuřičném poli?
Máte ho za hlupáka?
Vlk si svoji večeři z kukuřičného pole vytlačí někam do volného prostoru.
A co budou vlci žrát?
No přeci býložravce. Fungovalo to tisíce možná stovky tisíc let - predátorů bylo tolik, kolik bylo večeře. Když bylo večeře málo, predátorů bylo také méně.
A pokud si ovce a domácí zvířata neohlídáme - náš problém.
To bylo taky tisíce let, a taky jsme přežili a ovečky taky, jen ty jeleni se přemnožili.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.11.2023 12:55 Reaguje na Pavel Jeřábek
Aha. Přemýšlíte vůbec? Tak on vlk v kukuřičném poli lovit nebude ale svou věčeři si z toho kukuřičného pole VYTLAČÍ. Jak asi pane chytráku? Ta jeho večeře je chytřejší něž ten vlk a do volného prostoru se jen tak vytlačit nedá. No a pokud tedy není hlupák vlk tak potom říkáte, že hlupáci jsou ochranáři co tvrdí, že vlci pomohou snižovat stav divočáků. No a ti jsou z velké části víc než půl roku v té kukuřici.
Jinak, před těmi tisíci lety s kterými tu žonglujete tu nebyla domácí zvířata. Zajímavá úvaha je taky o tom ohlídaní ovcí. Nemohlo by se to úplně stejně aplikovat i na ta pole a les. Neuhlídáš si je a máš škody. Maš tedy smůlu. Pokud se u nás mělo něco nadměrně přemnožit tak pouze ekotrotl. Těch je , jak je jasně vidět a ke škodě věci, čím dále tím více a více. Před tím tisicem let to fungovalo jen proto, že tu ten ekotrotl nebyl.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.11.2023 13:11 Reaguje na Tomáš Zeman
Opravdu? Jste si jist, že jak tvrdíte, většina ekologických "opatření" je přínosem pro lidi? Jaký přínos měla ekopaliva I. generace? To že potom expert Bláha řekne , že to byl krok stranou ale nevadí, máme tu ekopaliva generace II, ten stav moc nevylepší a jen dokládá jakou sebereflexí tito eko... trpí. Ty lány řepky a kukuřice mají opravdu nějaký ekologický přínos? Můžete říci jaký? Přemnožení zvěře? Zase, tvrdí to někteří ale je to opravdu pravda? Odvolávají se na "normované stavy" a ty jsou skutečně podstatně nižší než ty takzvané "jarní stavy". Zapomnělo se ale při tom říci, že o tom co bude kdo mít v honitbě normované záleží pouze na vlastníku honitby a na tom co tam normované chce mít. Tedy i honitby kde by zvěř podle vyhlášky normovaná být měla ( splňuje parametry v podobě výměry lesa v honitbě) ji nakonec normovanou nemají. Divočáci nebo jelení zvěř je u nás normovaná přibližně na ploše pouhých +-800 tisíc ha. Na jaké ploše se vyskytuje ve skutečnosti? Jinak, jen u Lčr byla výše nájmů honiteb kolem třičtvrtě miliardy Kč. Další subjekty zabývající se myslivostí či službami pro ni zase platí daně. Atd. Jo a ekopomoc ekonomice například v podobě OZE je opravdu příkladná. Ekonesmysly bohužel zaplatíme všichni. Co tak ten naštěstí již hluboko pochovaný požadavek eko... na ponechání 10 % území v bezzásahu. Tedy bez zemědělské, lesnické i myslivecké činnosti. Tady by těch 10 % sloužilo jako množírna zvěře. To by najednou nevadilo?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 13:22 Reaguje na Jarek Schindler
Nedávno mi Duha opravdu potvrdila že ekopaliva 1.Generace nepodporují. Asi už nemají sponzoring od ANOfertu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

13.11.2023 14:10 Reaguje na Michal Ukropec
https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=38530

Obzvláště výživný je počet komančů, kteří hlasovali pro ožebračování všech občanů.

Socany si pásl Andrejko (dokud nezaložil vlastní partaj). Dozorčí radu ERÚ taky pase Andrejko (navolena r 2019). Grýndýl taky podepsal Andrejko - odtud vítr fouká... jenom aby jste věděl kam máte jít vymlátit okna až si přečtete na faktuře částku za regulovanou složku
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 22:06 Reaguje na Jakub Graňák
Nemusím to studovat. Vím to. Jsem t Tábora, a působím v Jistebnici. Takže vím, i že viceprezidentem agrární komory je ředitel Farmtecu. Kdo hledá najde. Stejně všechny problémy v krajině i v myslivosti pramení z produkce ekologických biopaliv. A myslivců mi líto není. Umazali se od Bureše, tak ať si to vyžerou až do dna. Mě záleží na přírodě a nikoliv na nějaké uzavřené sektě zakomplexovaných kádrováků. To jen levicově progresivističtí LGBTQ+ ekologisti že mě dělají prasatožrouta zadarmo. Nikde nestřílím, a zvěřinu nakupuji od Karla v Tyrolském domě. Dejž mu Pán Bůh důstojné spočinutí.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.11.2023 05:44 Reaguje na Michal Ukropec
Co mají myslivci společného s Burešem?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.11.2023 13:24 Reaguje na Jakub Graňák
Včera mi vyučtování přišlo. Nic strašného. Doplácím nula, nula nic.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

14.11.2023 13:39 Reaguje na Jarek Schindler
Počkejte od ledna... bude se to však týkat především velkých odběratelů (těm má regulovaná složka poskočit o 40 %)
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.11.2023 12:57 Reaguje na Jakub Graňák
A komu a čemu za to můžeme děkovat?
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

13.11.2023 16:34 Reaguje na Jarek Schindler
A takoví natvrdlí mimoňové jako vy jsou aktivní v internetovém prostředí. Podle toho to potom vypadá...
Umíte číst ? Víte co znamená slovo většina ? A ekopaliva jsou ten krok špatným směrem, i když zemědělství a ekonomice celkově pomohly. Pro remcaly podotýkám, že je totiž jedno co stát dotuje, protože ty peníze stejně skončí v oběhu a podporují ekonomiku. Je to sice špatné, že se to děje takhle dotacemi, ale užívá je v nějaké formě většina světa, kde lidi chtějí mít vyšší mzdy a lepší prostředí než ve třetích zemích...
S bezzásahovostí máte pravdu, ale jak můžete zpochybňovat přemnoženou zvěř ? Možná že tam kde žijete není, ale na většině území je to vidět. Na to nepotřebujete žádné normy. Stačí oči, zdravý rozum a vnímat.
Stejně jako zpochybňujete OZE. To nemá smysl komentovat. Zřejmě další starý, zatrpklý, frustrovaný člověk , který nechápe dobu a souvislosti.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 22:08 Reaguje na Tomáš Zeman
Děkuji. Mě toto stačí. Více jak tisíce slov.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.11.2023 05:42 Reaguje na Tomáš Zeman
Tak to mi z té většiny určitě něco málo vyjmenujete. Úplně bude stačit několik příkladů těch vašich ekoopatření, které se více dotkly naší přírody nebo na ni měli větší vliv než mnou zmiňovaná biopaliva. Ta biopaliva totiž "nepomohla" jen ekonomice ale například pomohla i k tomu rozšíření zvěře. Tady hlavně divočáků.No a výrazně pomáhají i ke snižování nyní tak často vzývané biodiverzity. Ano dotace stejně nakonec skončí v "oběhu". Tady ale jde o primárního příjemce a hlavně o to, za co ty dotace dostává. U nás jaksi přímá uměra mezi dotacemi a lepším prostředím zatím neexistuje.
U nás každý ekotrotl ví, že velké šelmy se v přirozeném prostředí nemohou přemnožit. Obratem ale hlásá jak je u nás přemnožena jejich korist. Ano i příroda má prostředky kterými redukuje případné přemnožení. Snížení přírůstu, snížení kvality zvěře, nemoci, větší predace . Nic takového se u nás zatím neděje. Zvěř z biologického hlediska tedy není přemnožena. Je zajímavé že zatím co jedni kříčí jak nikde nic neroste, jak se nic nezmlazuje, tak druzí eko... mluví o zarůstání krajiny. Proboha už by se snad mohli domluvit jak to tedy skutečně je.
No a OZE? Kde čtete že bych je zpochybňoval. Tam kde mají smysl ať jsou. U nás bohužel zasíráme krajinu ekologickými větrníky a nikomu nevadí že to absolutně nabourává ráz krajiny. Navíc u nás zrovna moc, tedy na rozdíl od jiných destinací, nefouká. To samé solární energie. O biomase co by OZE je už potom úplně zbytečné se bavit. Ta patří jinam.
Ano to bude asi tou dobou kdy aktivista si po demonstraci místo dostavení se k soudu, odletí odpočinout na Bali. To je asi ta nová doba v širších souvislostech.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

14.11.2023 23:32 Reaguje na Jarek Schindler
Na vás a několik dalších frustrovaných zmatených demagogů pravidelně se předvádějících v diskusích Ekolistu nemá smysl reagovat. Máte potřebu všechno komentovat, ale místo toto snažit se druhého pochopit vytrháváte věci z kontextu, píšete víc emocemi než rozumem a zbytečně se shazujete. V jedné diskusi píšete, jak je zvěř přemnožená, že všechno sežere, takže v krajině nemůže nic zarůst a tady te´d přemnožení popíráte. Končím, je to tady ztráta času, své jsme sdělil.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.11.2023 13:10 Reaguje na Tomáš Zeman
Člověče co to tu plácáte? Komentuji pouze to co se mě dotýká. No a pochopit "plácalisty " jak jste vy? Nejdříve si něco nastudujte ať nemusíte pořád dokola plodit nesmysly a opakovat nesmyslné fráze.
Číst umíte, ještě tak pochopit co čtete. Možná by to byla úleva i pro vás.
Odpovědět
dm

david matoušek

14.11.2023 08:25 Reaguje na Tomáš Zeman
Prosil bych o rozvedení té vaší úvahy, že z přemnožené zvěře mají prospěch jen myslivci. Díky.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

14.11.2023 23:21 Reaguje na david matoušek
A kdo jiný ? :-)
Odpovědět
dm

david matoušek

15.11.2023 04:19 Reaguje na Tomáš Zeman
No čekal jsem delší úvahu...V čem ten prospěch spočívá? V nárůstu škod a jejich náhrad, problémech s vlastníky pozemku, v soudních sporech, kritikou společnosti atd.???
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

15.11.2023 11:08 Reaguje na david matoušek
Taky je mi to záhada. Ale jsou většinou dost jednoduchý, tak se jim asi prostě líbí, kolik zvířat jim běhá po honitbě. Protože kdyby jim šlo o maso nebo o lov, tak by víc stříleli. Škody neplatí, nájem platí směšný, pár hodin možná něco odpracujou, nad kritikou nejsou schopní se pořádně zamyslet, natož ji přijmout, na vlastníky kašlou a do soudních sporů se drtivé většině vlastníků kvůli pár tisícovkám nebo ani nižším desítkám tisíc nechce.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.11.2023 13:14 Reaguje na Tomáš Zeman
Kvůli pár tisícovkám? Tady házejí "vlastníci" miliardami a vy přijdete s pár tisíci. Zajímavé.
Odpovědět
RT

Richard Toman

15.11.2023 13:52 Reaguje na Tomáš Zeman
Tak teď už si docela dost protiřečite a hlavně se odkopáváte.
Odpovědět
RT

Richard Toman

15.11.2023 15:31 Reaguje na Richard Toman
Když tedy zhrnu páně Zemanovy myšlenkové pochody. Podle zákona tvoří honební společenstvo vlastníci pozemků v honitbě. Ti právo myslivosti můžou provozovat sami, nebo honitbu pronajmou. V případě pana Zemana ji pronajmou za směšný nájem mysliveckému sdružení, se kterým nejsou vůbec spokojení, ale dělat s tím nic podle něj nejde, protože to sdružení je má "nějak" podchyceno. To je úplná detektivka.
Odpovědět
HH

Honza Honza

13.11.2023 06:41
je to důkaz toho, že přírodu nelze nechat na přirozeném vývoji, že je nutná činnost člověka-pokud možno na odborné úrovni, dle poznatků současné vědy= především dle poznatků a výzkumů samotných přírodovědců. Ale bez myslivců a lesníků dobrý výsledek nebude.
Platí to i pro NP, nejsou to žádné okrajové bezvýznamné lesíky, jako je pokusný Boubínský prales (rovněž ohražený), jsou významnou částí naší přírody a efektivní postup, aby příroda prosperovala, je nutný i tam.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.11.2023 07:46 Reaguje na Honza Honza
Přírodu lze nechat přirozenému vývoji vždy. Jen ekonomika jde do háje.
Ovšem ohrada kolem Boubína je zcela špatně, neboť to má být přirozený les vytvoření (všemi) přírodními vlivy. Ohrada některé z nich vyřadí. Zkoušet, co vyroste bez zvěře, by se mělo mino NPR.
Odpovědět
AZ

Antonín Zdráhala

13.11.2023 07:52
Problém, že to co se z novely proslýchá nic neřeší. Co kdyby do toho ministerstvo přizvalo lidi, kterým nejde o vlastní prospěch ale řešení dané situace, která je důsledkem nenažranosti lesníků. Hlavně lesů ČR. Kůrovec je čistě jejich problém. Vytvořením menších honiteb se paradoxně zmenší plochy, na kterých se bude moct lovit. Protože kolem hranice honiteb se lovit nedá, pokud nechcete porušovat zákon a nechcete problémy se sousední honitbou. Čím větší počet honiteb, tím víc neloveckých pozemků. U nás kolem lesa spásli daňci kukuřici. Ale lovit jsme tam téměř nemohli. Přijetím navrhovaného zákona se to ještě zhorší.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.11.2023 08:02
Tak "přemnožená zvěř v českých lesích zničí v průměru 15 procent nově vysazených stromů". V prvním výchovném zásahu (prořezávce) se jich bez užitku vyřeže +-40 %. Jaká tedy působením zvěře vzniká ekonomická škoda?
"Stromy uvnitř oplocení, kam zvěř nemá přístup, převyšují ty ostatní v průměru o 25 centimetrů". Jak se tyto ztráty přírustu promítnou do konečného zpeněžení dřevní hmoty? Ony nakonec snad budou ve výsledku ty stromy nižší nebo snad tenčí? Kdo nakonec pozná na těch 600 stromech v mýtním porostu který z nich byl v mládí poškozen okusem zvěří a který nebyl?
Tak ono překročilo kritickou hranici ztráty přírůstu na kontrolních plochách 57 procent druhů dřevin? Co je vůbec zač ta kritická ztráta přírůstu? On snad bude ten strom v mýtním věku nižší nebo že by vůbec nedorostl?
No a pokud nestačí škody na lese tak tu máme dopravu.Je ale zajímavé podívat se na mapu srážek se zvěří. Tato mapa neodpovídá ani tak oblastem s údajně přemnoženou zvěří ale spíš oblastem se stále se zvyšující dopravní zátěží.Atd.
Nechci vidět jak budou vypadat plány lovu pokud je budou vypracovávat tihle praktici z UHUL. Tohle, pokud to bude pravda, bude pro myslivost a myslivce katastrofa. Nějaká minimální výměra 250 ha či povolenky pro vlastníky jsou proti tomu marginálie.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

13.11.2023 18:21 Reaguje na Jarek Schindler
Zřejmě nechápete co je průměr.
Kdyby na každé vysazení ploše vysoká sežrala 15%, a ještě k tomu bodově tak by se to dalo rozdýchat.
Jenže vysoká dokáže sežrat celou vysazenou paseku. Jestli má stádo cca 40 jedinců, tak to je prakticky jako by přes paseku přejela sekačka.
Ano - v době těžby kolikrát není na ha 600 stromů, ale často polovina i méně, záleží na druhu dřeviny. A poškození se pozná na kvalitě dřeva.
Mohou to být třeba dvojáky které vyrostly ze sazenice díky ukousnutému terminálnímu výhonu.
A hlavně - když potom později zvěř okouše či oloupe kůru, tak dřevo je ve stáří často zničené hnilobou. A to nejcennější, dolní část kmene, která má hodnotu kolikrát více jak desetinásobnou, než palivo ze shnilého dřeva.
Kdysi, krátce po roce 1990, na seminářích o dřevokazných houbách lektor připomínal výzkum ústavu, který porovnával škody v lesících průmyslovými imisemi a škody zvěří na lesních porostech.
Čísla přesně nepamatuji, ale v poměru škody zvěří byly více jak 3 y vyšší, než škody průmyslem.
Pokud nevěříte - zkuste odbornou zemědělskou knihovnu, a vyhledat si Lesnické práce okolo roku 1990. Někde to tam najdete.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.11.2023 06:21 Reaguje na Pavel Jeřábek
Na rozdíl od vás ten průměr chápu celkem dobře. Pokud někde dokáže vysoká sežrat celou paseku ( 100%), jak tady tvrdíte, tak jinde nesežere nic. Pokud je někde 100% tak na dalších 6 pasekách to bude 0. To jaká je v době těžby v porostě zásoba ( počet stromů)záleží hlavně na způsobu obnovy a vlivech které na ten který porost působí. V tomto věku na porosty víc než zvěř působí kůrovec a abiotičtí činitelé. Znovu vám říkám, že počet zalesněných stromků se redukuje výchovnými zásahy. Ty dvojáky díky ukousnutému terminálu u smrku by se měli eliminovat již v prořezávce či probírce. Horší je potom dvoják ( bajonet) vzniklý z vrškových zlomů.Jinak UHUL mluví o škodách okusem, vy do toho pletete škody ohryzem a loupáním. Řekl bych že minimálně 40 % v dnešní době poškozených porostů kůrovcem bylo sázeno v rámci zalesňování nelesních půd. Tady hledejte primární důvod hniloby ve václavce a červené hnilobě. Škody loupáním jsou až sekundárním poškozením. Navíc loupání či ohryz je škoda způsobená stresem zvěře.
Pokud něco tvrdíte tak to doložte vy sám. Opravdu nemám potřebu něco, co by podporovalo vaše tvrzení, hledat. Já pamatuji výrazný ústup jedle, vápnění překyselených lesních půd, exhalační příplatky. Z Krušných hor potom poznatek, že směr větru se nejlépe určí pomocí barvy mlhy.
No a na zařčátku minulého stoleti se u nás mluvilo o "zlatých zubech" české zvěře. Proč asi? Je pravdou, že tenkrát se pracovalo se zmlazením podstatně víc. Dnes se o tom jen žvaní a praktikuje se to pouze v nějakých vzorových porostech.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

14.11.2023 17:51 Reaguje na Jarek Schindler
Pokud kůrovcem sežrané lesy na Vysočině, v Jeseníkách, na Šumavě, v Brdech ..., byly vysazeny na nelesní půdě, tak ano - ale ne vysazeny, ale zhruba po poslední době ledové tam na té tundře vyrostly ze semínek.
A shodneme se, že jakmile ledovec ustoupil, tak na jeho místě potom byla nelesní půda.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.11.2023 13:40 Reaguje na Pavel Jeřábek
Výborně , současná pole a louky,protože po ustupu ledovců tam mohl být les, jsou tedy podle vás vlastně lesní pozemky.
Tak ty lesy co " vyrostly ze semínek po ústupu ledovců" se měnily a byly "pomalu" každých tisíc let jiné. Za M-T byla u nás lesnatost jen asi 17%, Takže těch dalších vic než 17 % současných lesních porostů vzniklo na nelesní půdě. Ona přeměna zemědělské půdy na půdu lesní chvíli trvá a porosty vysazené na té zemědělské půdě mají svá specifika.
Také jsem si nevšiml, že by v Jeseníkách měly být lesy sežrané kůrovcem. Můžete sdělit kam na to chodíte.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.11.2023 08:05
Řadu let poslouchám stále stenou mantru , přemnožená zvěř a škody na lesním porostu. A jak vidno ani ti vlci nepomohli.

Nechápu to, tento triviální problém,, mohlo MZe dávno vyřešit v rámci svých kompetencí , pouhým navýšením odstřelů .
Pokud se pletu , můžete mi sdlit v čem ?
Odpovědět
DA

DAG

13.11.2023 08:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Neplete se. Ale je to politika zelených, některých hrabátek a některých sedláků.
Navíc skoro polovinu lesů má ve Vlastnictví LČR a jako jediný člen honebního společenstva má nad odlovem skoro neomezenou moc.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

13.11.2023 18:22 Reaguje na DAG
A nestanoví počet odstřelů stát prostřednictvím svého úředníka, který sedí na III. obci ?
Odpovědět
DA

DAG

13.11.2023 20:37 Reaguje na Pavel Jeřábek
Lov navrhuje nájemce honitby a schvaluje pronajímatel. Úředník na III obci může nedodržení plánu lovu pokutovat.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

14.11.2023 17:52 Reaguje na DAG
Nebudu se hádat, ale proč tedy nepovolily úřady odstřely více divokých prasat, když o to myslivci žádali?
Odpovědět
va

vaber

13.11.2023 10:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
vystřílet a je po problému?
v jiném článu se píše, jak nám krajina zarůtá, protože tu není nic co by ji vypáslo,
připadám si jak v Kocourkově
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.11.2023 12:16 Reaguje na vaber
Nenapsal jsem vystřílet, ale zvýšit odlov na čísla , která by byla pro zdravý lesní porost přiměřená.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.11.2023 13:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
A jaká jsou to čísla? Škody jsou u zvěře čistě stresový faktor. Zvěř nemá klid k tomu aby se kvalitně nažrala a trávila. V lesích běhají s čelovkami lidé již i v noci. Zalesnili se všechny loučky v horách. Co není zalesněno je oploceno el. ohradníkem a vypaseno a dosráno od dobytka. Stačí se podívat. A zdravý lesní porost? Nevšiml jsem si, že by díky zvěři měli být nezdravé.
Odpovědět
va

vaber

13.11.2023 09:30
když jsem byl malý všude jsem viděl zajíce a srnky, dnes je nevidím nikde a přesto je zvěř přemnožená a ničí lesy,
ještě v 70letech jsem jel s jedním Japoncem z Plzně do Prahy a ten byl u vytržení když viděl z okna vlaku zajíce a srnky,
jak to bylo v minulosti,popdle dnešních měřítek by nemohl vyrůst ani jediný stromek,
jsou nějaká čísla kolik zvěře bylo v minulosti a kolik je dnes,
problém je možná na pastvinách ,kde neroste nic než nějaká hnusná ostřice a tu zvěř nežere a tak se vrhne na stromky
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 10:25 Reaguje na vaber
Ano. Máme zekologizovanou krajinu bez bylin, hmyzu, obojživelníků a plazů. Je třeba ještě vyekologizovat zbytek ptactva a zvěře. Zato máme krásné lány energetických plodin na ekologická biopaliva.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

13.11.2023 18:25 Reaguje na vaber
Jsem sice z venkovské krajiny, ale nedávno jsem zas viděl zajíce - v ovocném sadu v Praze. Pravda - v okolí nejsou velké zemědělské lány, jen golfové hřiště.
Mimo to - zajíc moc lesy nepoškozoval. Horší byla kolonie divokých králíků.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

13.11.2023 09:33
A dřevorubec odstraní v prořezávkách cca 50%. Já jsem sázel 10 000 ks na ha dnes se sází méně klidně na 6000ks/ha. Mýtního věku se dožije 1000 až 2000 ks na 1ha.
Odpovědět
Ra

Radek

13.11.2023 10:11 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Dnes se sází klidně i 4000 jedinců na 1 ha . Vy by jste chtěl aby žil strom v mýtném věku na 10 m čtverečních 😊
Také mám pár ha lesa , nestavím oplocenky , nesázím dotované sazenice , a světe div se les roste je v něm dostatek potravy pro zvěř a dřevo pro mě . Jedno vím na 100 procent , ten les není můj . Je zvěře ,ptáků domovem a na mě je v mém čase ,se o něj dobře starat . Protože až přijde můj čas ,tak já odejdu ale ten ( jak ted všichni říkají , MŮJ LES ) tady bude dál a pokud v něm nebude místo pro nic jiného ,něž pro stromy a ještě jen pro takové ,které mi dají co možná nejvíc peněz . Bude jen otázka času kdy už tady nebude místo ani pro moje potomky .
Předkladateli novely zákona o MS nejde o škody ani o zdravý les , jemu jde jen o práva vlastníků , kteří ze všech stran čerpají podporu ( tak zvané dotace ) pro to aby byla zem zdravá a bohatá pro vše žívé v ní .
Jen tu podporu berou pro svůj vlastní prospěch a bohatství a je jim jedno co bude po nich .
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2023 10:26 Reaguje na Radek
1*.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

13.11.2023 18:14 Reaguje na Radek
Možná jsem měl napsat začátek probírek (už je zde nějaká ekonomicky prodejná hmota-tyčovina atd). Ať je to tak nebo tak ( dle sponu) většinu vysázených jedinců se vyřeže při pěstebních pracích... a zbude max 20%. spíš 10%.
Chtěl jsem tím ukázat na účelovost vykazování škod ... Nechme taky něco zvěři ... co ukousne zvěř stejně bychom většinou vyřezali. Když nasázím více sazenic (stačí to udělat včas a mohou být i prostokořené ) pak mi nevadí, že něco uschne nebo mi ukousne terminál zvěř.. Můj názor je ten, že se hledá zástupný problém, jak si přihrát bezpracně nějakou tu zvěř nebo zvěřinu. Lesy nám rostou i v oborách a je tam 100x více zvěře než ve volnosti, tak se ptám kde je problém?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.11.2023 19:50 Reaguje na Jaroslav Vozáb
„Lesy nám rostou i v oborách a je tam 100x více zvěře než ve volnosti, tak se ptám kde je problém?“

Takže kdyby se spárkatá zvěř chovala převážně v oborách, tak by to problém vyřešilo?
Chov nepůvodní zvěře jako jelenů sika a muflonů by se mohl na chov v oborách omezit zcela, že (?).
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.11.2023 17:15 Reaguje na Majka Kletečková
No Sika by v oborách být měl. O nepůvodnosti muflona (je to ovce co tu byla v době meziledové a pak přišla znovu s lidmi už před 6 tisíci leyt) a daňka , co tu byl v době meziledové a jen lidé zabránili přirozenému šíření v poledové době (a dovezli ho před 2 tisíci lety).
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

19.11.2023 07:44 Reaguje na Majka Kletečková
A proč by to nemělo jít i opačně? Tedy pěstovat ten les jako v té oboře se stokrát větším počtem zvěře. V oboře to roste , mimo oboru všechno sežere zvěř? Trochu si to odporuje, ne?
Odpovědět
DA

DAG

13.11.2023 20:41 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Dokonce když zvěř ukousne listnáč, tak se mu lépe vyvyji kořenový systém. Tím ho připravuje na změnu klimatu;)
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.11.2023 06:27 Reaguje na DAG
Dřív se listnáče již ve školkách podřezávali a zakracovali a nějak to nevadilo.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

14.11.2023 08:15 Reaguje na Jarek Schindler
Podřezávají se stále, aby sazenice vytvořili kořenový systém vhodný k výsadbě (mnoho vlásečnic), který jde taky vyzvednout.. Jinak vyzvednete kořen jak mrkev bez vlásečnic a výsadba bude mizerná.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.11.2023 13:03 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Já měl na mysli spíš to zakracování což posilovalo krček při podstatně nižší výšce sazenice.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.11.2023 11:09
Zajímavé jak se média a sposta lídí neustalé sačkuje do vysoké,srnčí,muflonu,danku-střílet,střílet,ale,že už jsou mrtvé useky řek od kormoranu,volavek a vyder tichoučko po pěšině
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.11.2023 16:53 Reaguje na karel krasensky
Tam už zkázu ekologisté dokonali a soustředí se na lesy a zvěř. Rozdrbou co se dá a Černého Petra předají těm, které kritizují!
Vy rybáři zarybňujte, ať mají predátoři co žrát. Vy myslivci
nyní střílejte, ale před pár roky jste byli vrazi ubohých zvířat.
Hlavně nelovte predátory, aby vyhubili svoji kořist a my vás pak
zkritizujeme, že jste ji vystříleli vy. Je to přesně jako přes
kopírák jak u rybářství, tak u myslivosti. Neumětelové se pletou
do něčeho, čemu nerozumí, o co se nestarají a do čeho neinvestují
volný čas a finanční příspěvky. Pouze sosají dotace na činnost a
klidně se spojí s ďáblem, aby mohli diktovat své debility. Je mi
už k blití, když se tu neustále probírá místně přemnožená zvěř,
kde to nezvládli soukromí vlastníci a nájemci honiteb ve snaze tam
mít co nejvíc zvěře na odstřel pro sebe a pro lovce, kteří si k nim
chodí za peníze zastřílet. Ekologisté se spolčují právě s nimi
a snaží se rozbít vše, co doposud fungovalo tak, že jsme byli pro
zbytek Evropy vzorem. Věhlas českého rybářství a myslivosti jde
pomalu, ale jistě do kytek a s ním i příroda řízená ekologisty a
nenažranci.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

14.11.2023 05:53 Reaguje na Břetislav Machaček
1*.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.11.2023 16:54 Reaguje na Břetislav Machaček
5
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.11.2023 17:37 Reaguje na Majka Kletečková
Neberte si to osobně, ale potrefená husa nejvíc kejhá.
Kdo to zbabral, tak poukazuje na ty, kteří to měli
kdysi v pořádku a obviňuje je, že to zavinili oni.
Bývalého ČSOP jsem si vážil, ale toho dnešního už
nikoliv. Kdysi si totiž vybírali, kdo bude jejich
členem, aby jim nedělal ostudu, ale nyní je jim
to asi jedno velevážená členko ČSOP!
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.11.2023 19:56 Reaguje na karel krasensky
Zkuste o tom tedy napsat do ekolistu článek. (Třeba pod Vaším jménem Josef Ryba, pod kterým jste vystupoval na jiné platformě. To by se na téma o vodě hodilo víc.)
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.11.2023 19:59 Reaguje na Majka Kletečková
Opravdu by mne zajímal článek o mrtvých úsecích řek od kormoranu,volavek a vyder. U nás v Jižních Čechách žádné takové úseky nemáme, ač je tu řek i volavek a vyder habaděj.
Odpovědět
DA

DAG

13.11.2023 20:49 Reaguje na Majka Kletečková
Na vysočině je máme. Jak si na tajnačku rybáři neudělají na chovných potocich hrazky, tak jim násadu do rybičky vybere vydra.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.11.2023 15:28 Reaguje na Majka Kletečková
No a hlavně tam máte habaděj rybníků, že. Nějak jste na ně zapomněla. I když, bydlet v jižních Čechách a zapomnět na rybníky může snad pouze Kletečková.
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.11.2023 05:22 Reaguje na Majka Kletečková

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
VP

Vít Pátek

14.11.2023 01:12
Kouká z toho jako sláma z bot, že je to dělané na politickou objednávku zájmové skupiny, pro kterou optimální stav dobrá zvěř - žádná zvěř (podle vzoru obdobného rčení o indiánech z dob Wild West).

Uvnitř dokumentu nebylo možno nenapsat, že výsledky ohledně ničení výsadby jsou statisticky nevýznamné, v "manažerském souhrnu" na konci se přesto o negativním dopadu ničení výsadby hovoří.

A u okusu atd. je to ještě "zajímavější". Čísla o ničení v neoploceném prostoru jsou statisticky významná. Dobře. Ale co dál?
První otázka je, jaká tím vzniká skutečná ztráta z hlediska produkce dřeva, plus dalších funkcí lesa (již zde v diskusi bylo zmíněno).
Druhá otázka je, jak jí zamezovat tak, aby komplexním dopadem nebylo souhrnně "víc škody než užitku".
A odpovědí na ni ani v nejmenším nejsou povrchní, nicneříkající politické blemty ekoaktivistů a vůbec všelijakých lobbistů o nějaké (jaké???) redukci "přemnožené" zvěře.
Skutečná odpověď vyžaduje položení a zodpovězení vícero předběžných otázek.
1. Jaký (na čem všem) je zájem společnosti, potažmo státu?
2. Je součástí zájmu společnosti i udržitelná existence zvěře? Jak si ji KVANTITATIVNĚ definujeme? Minimálními stavy? Jakými? Nebo jinak? Jak??
3. Garantuje stát vlastníkovi lesa (a analogicky i zemědělci) nulové škody, resp. "náhrady až do nuly"? Nebo definuje nějaký limit škod, daný zájmem na existenci zvěře, které musí strpět? Jak a jaký?
4. Last, but not least: Jaký management zvěře (regulaci stavů, péči o její životní podmínky..., neboli myslivost) bude dlouhodobě udržitelně dostatečný počet lidí - nadšenců - ochoten vykonávat jako zájmovou činnost - nejen zcela zdarma, ale na nemalé vlastní náklady a ještě s objektivní odpovědností za škody bez jasně stanovené liberace, navrch pod tvrdou a složitou státní regulací (nemluvě o občasném mediálním lynči či pokusech o zavádění pravidel typu práva majitelům či nájemcům pozemků, zodpovědnost myslivcům)?
Odpovědět
ML

Miroslav Linda

14.11.2023 07:53
Vysokou nemáme, přemnoženou zvěř jako nikdo z okolí nemáme a přesto jsme měli v minulosti oblasti kde vysazené bučiny připomínaly klečovinu. Exponovaná jižní straň v předpolí, kde i pár kusů srnčí zvěře a zajíců nedovolilo odrostly.
Řešením je tedy vybít veškerou zvěř na nulu???

Teprve v okamžiku kdy hrozil soudní spor s LČR a věděli že spor prohrají, začili činit zákonné opatření k ochraně kultur. Mohl to celé řešit jeden kyblík morsuvinu, ještě námi každoročně
aplikovaný. Místo toho neučinili za 10let jediné opatření. Vždy argumentace že musí chránit 1% a to mají ve dvou oplocenkách a ploti jen v oblastech visoké. V zákoně je ale minimálně 1% a není tím dotčena povinnost chránit kultury proti vznikajícím škodám.

Podtrženo sečteno, na bývalého lesního správce přijel audit. Zatelefonoval si s právním oddělením v Hradci a od té doby vše krásně odrustá a naprosto minimální škody jsou jen za výtluk, kterému nejde plně zabránit.
Jsou oblasti kde jsou stavy zvěře skutečně neúměrné a tam nemá chrápat státní správa a jsou oblasti kde se chybně v lese hospodaří.
Nebudu už vůbec psát jak na mnoha místech
vznikly ony kurovcové paseky, které je dnes třeba chránit🤦
Odpovědět
DA

DAG

14.11.2023 19:57 Reaguje na Miroslav Linda
Tak někdy je kvalita pracovníků Lčr trystní, ale to jsou spíše výjimky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist