https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustavni-soud-znovu-otevrel-spor-o-plavbu-malych-motorovych-lodi-na-vranove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústavní soud znovu otevřel spor o plavbu malých motorových lodí na Vranově

13.2.2023 09:56 | BRNO (ČTK)
Sporem o plavbu malých lodí se spalovacími motory po Vranovské přehradě na Znojemsku se musí znovu zabývat Krajský soud v Brně. Yacht club Vranovská přehrada uspěl u Ústavního soudu (ÚS) se stížností. Ústavní soudci nález vyhlásili minulý týden, dnes jej v plném znění zpřístupnili v databázi soudu.
 

Jachtařský spolek navrhoval zrušit část opatření obecné povahy Krajského úřadu Jihomoravského kraje z roku 2018. Neuspěl u krajského soudu ani u Nejvyššího správního soudu. Opatření s ohledem na ochranu zdroje pitné vody zakazuje plavbu se spalovacími motory, nechává jen několik výjimek. Zákaz neplatí například pro hasičské či záchranářské lodě, plavidla při výkonu rybářského práva ani pro osobní lodní dopravu plavidly s kapacitou nad 12 lidí.

"Teď bude důležité, jestli se nám podaří dohodnout s krajským úřadem na úpravě současné nezákonné regulace, nebo jestli se bude čekat na formální zrušení části krajské vyhlášky soudem. Příslušné právní kroky v tomto směru byly již učiněny," uvedl ve vyjádření pro ČTK prezident klubu Miroslav Švéda.

V ústavní stížnosti jachtaři poukazovali jednak na rozpor opatření s vyhláškou ministerstva dopravy, jednak na paradox, kdy na hladinu nemohou malé lodě s motory o výkonu do deseti kilowattů, zatímco velká plavidla s mnohem výkonnějšími motory a objemnějšími palivovými nádržemi problém nemají.

"Tisíc malých motorů vyrobených v posledních deseti letech má nižší emise zplodin než jedna stará osobní loď, kterými je veřejná lodní doprava na Vranovské přehradě provozována," citoval ÚS z argumentace Yacht clubu.

Podle ústavních soudců se správní soudy s popsaným rozporem dostatečně nevypořádaly. "Odůvodnění takto extrémně rozdílného přístupu je v napadených soudních rozhodnutích nedostatečné, nepřesvědčivé a místy zcela nelogické," stojí v nálezu.

ÚS podle nálezu chápe nutnost ochrany vodních zdrojů. Pokud se však dostává do konfliktu s jinými právy, včetně práva vlastnit a užívat majetek, je potřeba důkladně zvážit, které právo má mít přednost, a rozhodnutí přesvědčivým způsobem a logicky odůvodnit. Krajský soud nyní musí rozhodovat znovu.

Vodní nádrž Vranov vznikla na Dyji v 30. letech minulého století. Patří k největším v Česku. Plní různé účely, vedle protipovodňové ochrany jde o výrobu elektrické energie či rekreaci. Je také důležitým zdrojem pitné vody. Nejvyšší správní soud v předešlé fázi soudního sporu odkázal na argumentaci krajského úřadu, podle kterého za Vranovskou přehradu jakožto zdroj pitné vody není srovnatelná náhrada. Opatření považoval za přiměřené svému účelu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

14.2.2023 08:29
Na vodárenské nádrži má být jen eletrika. Běžně existují elektromotory, baterie, atd. Na Pryglu to jde už 70 let.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist