https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecka-zoo-plan-rozvoje-predstavi-na-jare-jako-prvni-se-zmeni-expozice-primatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecká zoo plán rozvoje představí na jaře, jako první se změní expozice primátů

5.10.2021 01:25 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Asociace jako hlavní nedostatky uvedla nevhodná zařízení pro chov slonů, orangutanů a dalších druhů primátů. Podle Pšenkové je jasné, že chov orangutanů a slonů v Ústí se na čas zastaví. Hledá se místo pro slonici, která zůstala v Ústí osamocena, a stále se jedná o stěhování orangutanů.
Asociace jako hlavní nedostatky uvedla nevhodná zařízení pro chov slonů, orangutanů a dalších druhů primátů. Podle Pšenkové je jasné, že chov orangutanů a slonů v Ústí se na čas zastaví. Hledá se místo pro slonici, která zůstala v Ústí osamocena, a stále se jedná o stěhování orangutanů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Matěj Kynšt / Zoo Ústí nad Labem
Ústecká zoologická zahrada chce na jaře představit nástin plánu rozvoje. Nová ředitelka Ilona Pšenková minulý týden představila tým odborníků, kteří mají pomoci změnit tvář zoo a vrátit jí renomé. Připravit musí nyní projekty, které představí Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA), jež v roce 2019 odhalila nevyhovující podmínky chovu některých druhů zvířat a plnohodnotné členství ústecké zoo na dva roky pozastavila.
 

Kontrola z asociace se čekala na podzim, až na jaro byla přesunuta kvůli pandemii koronaviru. Do té doby chce Pšenková aktualizovat plán rozvoje. "Pevně věřme, že jakmile vyřešíme aktuální problémy a zajistíme plnohodnotné členství v EAZA, budeme moci navázat na tradici a získat zpět ztracenou úroveň a popularitu u našich návštěvníků," uvedla ředitelka.

Asociace jako hlavní nedostatky uvedla nevhodná zařízení pro chov slonů, orangutanů a dalších druhů primátů. Podle Pšenkové je jasné, že chov orangutanů a slonů v Ústí se na čas zastaví. Hledá se místo pro slonici, která zůstala v Ústí osamocena, a stále se jedná o stěhování orangutanů.

Hlavní myšlenkou vznikajících projektů je jejich provázání s konkrétními ochranářskými aktivitami v místě přirozeného výskytu jednotlivých druhů. V plánu je stavba několika expozičních celků. Mají vzniknout zejména přestavbou stávajících pavilonů. "Věřím, že do pěti let se viditelně změní tvář zoo. Naší snahou je realizovat projekty co nejdříve, teď musíme připravit projekty, o dotaci na ně bychom pak zkusili žádat i z fondů EU," uvedla ředitelka. Ústí nad Labem, které je zřizovatelem zoo, zřídilo účelový fond na nezbytné investice do expozic zoo. V něm má zahrada na každý rok zajištěno 20 milionů korun.

Pšenková se funkce ujala v červenci. Výběr ředitelky způsobil rozkol v koalici a vyvolal kritiku části veřejnosti. Pšenkovou vybrala městská rada, ve výběrovém řízení ale vyhrál bývalý ředitel pražské zoo Petr Fejk.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

5.10.2021 09:42
Věřím, že se ústecké zoo ten záchranný program podaří a stane se zase plnohodnotným členem EAZA. Pokud by totiž z této instituce byla vyloučena, znamenalo by to ztrátu hodně zajímavých druhů zvířat, tím i velký propad návštěvnosti a možná i zavření pro velkou finanční ztrátu.
Odpovědět
Pe

Petr

5.10.2021 10:12 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na druhou stranu je strašlivé, že ve 21. století zavíráme divoká zvířata do klecí a používáme je pro výdělek a obveselení nudících se lidí. Nechápu jak to ta nebohá zvířata dokážou vydržet. Představte si, že vás na celý život zavřou do klece s výběhem a denně vás očumují stovky lidí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.10.2021 11:32 Reaguje na Petr
Vážený pane. Nebýt zoologických zahrad, celá řada živočišných druhů by už byla vyhynulá. Je spíše strašlivé, že člověk tuto planetu vybydluje a pro některá divoká zvířata na ní není místo. A co se týče péče, tak zvířata v zoo se obvykle mají mnohem lépe než v divoké přírodě, což ukazují tím, že se dožívají výrazně vyššího věku a ochotně se množí. Takže buďme vděčni za zoologické zahrady, protože kdyby nebyly, divoká příroda by byla mnohem chudší.
Odpovědět
Pe

Petr

5.10.2021 12:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jen jestli to nejsou jen naše výmluvy a sebeobelhávání - když už jsme zavřeli a máme je tu, tak tím je přece chráníme a pomáháme.
A ani to množení a vyšší dožití se nedá použít k ospravedlnění toho, držet divoká zvířata celý život v malé kleci (evidentně si to nedokážete představit, když jste za to vděčný).
Kdybychom jejich ochranu mysleli vážně a doopravdy, tak nám nám nic nebrání dělat to v jejich přirozeném prostředí. Bohatí jsme na to dost. Jenže na tom bychom nemohli vydělávat a neměli bychom koho chodit očumovat a stresovat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.10.2021 13:32 Reaguje na Petr
Koukám, že Vy jste totálně mimo mísu. Jestli si myslíte, že zvířata touží po rozlehlých pláních a dlouhých pochodech, tak jste totálně vedle. Dejte zvířatům dostatek vody a krmení na jednom místě a nehnou se z něho celý život. Když se v Africe díky chovu dobytka vytvořila síť napajedel, mělo to negativní vliv na slony, protože ti díky vodě zůstávali na jednom místě, kde vypásli všechnu vegetaci a pak oni i ten dobytek hynuli hlady. A totéž platí pro většinu zvířat, ať to jsou býložravci nebo masožravci. A co se týče těch Vámi odsuzovaných zoologických zahrad, když se někde na světě celníkům podaří zachytit pašovaná živá zvířata, kde asi myslíte, že končí? V těch Vámi odsuzovaných zoo. Tam se jim poskytne patřičná péče, případně se začnou množit a mohou se časem vysadit do míst, kde jejich počet poklesl. A ještě ohledně těch Vámi zmiňovaných klecí. Ty možná existovaly v putovních zvěřincích, ale moderní zoo fungují úplně jinak a u některých zvířat teritorium ve výběhu je větší než jejich původní teritorium v přírodě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist