https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-krajsky-urad-rozhodl-v-osmi-z-12-rizeni-o-zakazu-kaceni-starych-buku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký krajský úřad rozhodl v osmi z 12 řízení o zákazu kácení starých buků

9.8.2023 20:03 (ČTK)
Greenpeace dlouhodobě kritizuje těžbu v krušnohorských bučinách a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem.
Greenpeace dlouhodobě kritizuje těžbu v krušnohorských bučinách a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ibra Ibrahimovič / Greenpeace
Krajský úřad Ústeckého kraje rozhodl v osmi z 12 správních řízení o zákazu kácení starých bučin v Krušných horách. Ve zbylých čtyřech případech rozhodne příští týden. Zákaz platí vydáním rozhodnutí, dotčené subjekty se ale proti němu mohou odvolat, řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková.
 

"Kolegové už na začátku upozorňovali, že jakmile rozhodnou, tak přijdou odvolání od vlastníků lesů," sdělila Fraňková. Kácení omezovaly lesohospodářské plány, ale zákaz potvrzený správním řízením je podle mluvčí vymahatelný. "Nebylo to tak, že by tam doteď mohlo probíhat živelné kácení. Ono už to bylo omezené, ale jak se ukázalo, různě se to obcházelo," dodala Fraňková.

Rozhodnutí kraj rozesílá majitelům lesů do datových schránek od minulého týdne. Dostává je jako účastník řízení také organizace Greenpeace. Ve všech řízeních kraj zakázal kácení v lesních porostech starších 120 let. Nově bude přísně chráněno 466,92 hektaru starých lesů, uvedla dnes v tiskové zprávě organizace. Podle ní jde o dočasné opatření, protože platí do konce platnosti příslušných lesních hospodářských plánů, tedy většinou do roku 2030. Fraňková podotkla, že se další postup řeší. Greenpeace má za to, že dlouhodobým řešením pro ochranu krušnohorských bučin je co nejrychlejší vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory.

Greenpeace dlouhodobě kritizuje těžbu v krušnohorských bučinách a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem. Organizace nyní vede kampaň za omezení kácení v lesích starších 120 let. Po ministerstvu zemědělství a po státní firmě Lesy ČR požaduje, aby přestaly s kácením a podle ní nešetrným managementem ve starých lesích ve vlastnictví státu. Zároveň by vláda podle Greenpeace měla připravit opatření, která zamezí ničení lesů i dalším vlastníkům. Pro své požadavky ve výzvě Nekácejte nyní sbírá podpisy lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Brok

10.8.2023 13:10
To jako že může stát porušit vlastnická práva daná smlouvou o právu vytěžit les v těžebním věku? " Zároveň by vláda podle Greenpeace měla připravit opatření, která zamezí ničení lesů i dalším vlastníkům." Těžba v těžebním věku je ničení lesa? Les vypěstovat trvá až 120 let, podle druhu stromů, a není možné v průběhu měnit pravidla bez náhrady ekonomické i citové újmy, neb pak nikdo nebude chtít se o les starat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.8.2023 19:06
Divná doba. Stromy nesázeli, nepěstovali a přesto o nich rozhodují. Je na
čase přestat ouřady za taková rozhodnutí platit, aby si uvědomili, že na
jejich mzdy musel někdo něco vypěstovat, vytěžit a prodat. Oni si asi
myslí, že ty peníze rostou na těch stromech a stačí počkat, až spadnou
na podzim jako listí. Tož šup z kanceláří a sbírat ouřadové, protože
nebude brzy na ty vaše platy, když zakazujete hospodařit v HOSPODÁŘSKÝCH lesích! Co tak samoinvestování, jako ti iniciátoři z neziskovek ouřadové?
Odpovědět
Pe

Petr

10.8.2023 23:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Divná doba, kdy lidé jsou ochotní prodat všechno. Babičku, vlastní ledvinu, svět který potřebují k životu, vodu ve studni, budoucnost svých dětí, cokoliv.
Odpovědět
PB

Petr Brok

11.8.2023 00:08 Reaguje na Petr
Z čeho žiješ, když nic neprodáváš?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.8.2023 09:11 Reaguje na Petr Brok
On asi z dotací, na které musí ti ZLÍ vydělávat. Když čtu jeho aktivistická "moudra", tak mi je jasné, že rukama si asi maximálně utírá pozadí.
Takové chytráky "miluji", když nechávají v lese
hnít(a uvolňovat z nich CO2) celé kmeny stromů
a nevadí jim dovoz dřeva z tropických pralesů. Je
to prostě selektívní přístup k přírodě, kde jim
nevadí dovoz dřeva, protože tu chtějí mít z lesů
pralesy i za cenu kůrovcové kalamity a požárů.
Odpovědět
Pe

Petr

11.8.2023 19:21 Reaguje na Břetislav Machaček
Já zase nechápu lidi, co ochotně prodají úplně všechno. I židli na které sedí. Všechno zpeněžit, a co bude zítra je fuk. Hlavně když si nahrabu.
Odpovědět
PB

Petr Brok

12.8.2023 11:14 Reaguje na Petr
Za to nahrabání si koupím lepší židli, která mi nezpůsobí křivou páteř.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.8.2023 11:46 Reaguje na Petr
Chápete, že schvalujete de fakta znárodnění?
Pokud mě někdo omezuje při využívání majetku,
tak se dopouští KRÁDEŽE mého majetku a ohání
se vyššími cíli podobnými znárodnění po roce
1948. Co tak vás omezit v užívání bytu tím,
že vám tam ubytují nepřízpůsobivé, protože
to je VYŠŠÍ cíl, než vaše svoboda?
Odpovědět
VN

Vladimír Němec

13.8.2023 00:11 Reaguje na Petr
No, třeba plastovou židli od vás dneska nikdo nekoupí, ale taková "tonetka" z ohýbaného bukového dřeva, to je jiná. Tam věřím, že kdo má zrovna vysoko do žlabu, tak jí prodá a za slušnou cenu. Pokud tomu nevěříte, tak jste pravděpodobně sytý a jak všichni vědí, tak "sytý hladovému něvěří". :-)
Odpovědět
VN

Vladimír Němec

13.8.2023 00:05
Požadavek na zákaz kácení porostů starších 120 let je v naprostém rozporum se zásadami trvake udržitelného rozvoje. Les prostě NENÍ obrazová galerie, je to dynamický živý systém, kterému na názoru a estetickém cítění Greenpeace pramálo záleží. Pokud se takový les neobnovuje, tak dochází k jeho postupnému rozpadu a znepřístupnění. Dochází také k poklesu biodiverzity, protože se tam nikdo "nerýpe". Mám na mysli tzv. "vysoký hospodářský les", což je u nás v současné době nejčastější forma lesa. Další problém spočívá v tom, že některé dřeviny (buk, dub) mají ekonomické optimum obmýtí 140 let a více, podle místních podmínek. Kupodivu i smrk může mít v optimálních podmínkách optimální dobu ke kácení klidně 150-160 let. Následná obnova lesa se pochopitelně musí z něčeho zaplatit a to i v případě, že v lese hospodaříme podle filozofie Dauerwald. Zrovna nedávno jsem se ptal jednoho pana starosty, z čeho zaplatí obnovu lesa, když z dubových vývratů místo kvalitní kulatiny nechal nařezat palivové dříví. Obnova lesa totiž stojí na podobném průběžném principu, jako důchodový systém. Dnes kácíme v lese stromy jen díky lesníkům před 100 a více lety a zároveň sázíme nové stromy pro ty, co příjdou po nás. A teď si předtavte, že máte jako majitel lesa 115 let starý porost a váš lesník vám řekne, že není vhodná doba kácet, protože je špatná situace na trhu a ze 5 let za to dřevo dostanete víc. No a za těch 5 let vám tu těžbu někdo zakáže, protože si myslí, že ten les je krásný a nikdo ho proto nemá právo pokácet.S trochou nadsázky se začínám obávat chvíle, až někdo bude zakazovat zemědělcům sklízet pole s pšenicí, protože pole se zrající pšenicí je prostě nádherné. Jednoduše řešeno, v ideologii jakéhokoli druhu racionalitu nehledejme.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist