https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uzavrenim-obory-jelenice-na-opavsku-se-bude-zabyvat-krajsky-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uzavřením obory Jelenice na Opavsku se bude zabývat krajský soud

30.9.2020 11:58 | VÍTKOV (ČTK)
Podle Smolky je ale pro obyvatele Vítkova a dalších měst a obcí v okolí zachování průchodnosti frekventované trasy důležité. Pokud by žaloba neuspěla u krajského soudu, jsou zástupci obcí připraveni žalobu přesunout k vyšší soudní instanci. Ilustrační foto
Podle Smolky je ale pro obyvatele Vítkova a dalších měst a obcí v okolí zachování průchodnosti frekventované trasy důležité. Pokud by žaloba neuspěla u krajského soudu, jsou zástupci obcí připraveni žalobu přesunout k vyšší soudní instanci. Ilustrační foto
Uzavřením obory Jelenice na Opavsku pro veřejnost se bude zabývat Krajský soud v Ostravě. Společnou správní žalobou uzavření obory napadli starostové několika okolních obcí - Vítkova, Březové a Hradce nad Moravicí. Rozhodnutí chtějí zvrátit, podle nich má být obora pro veřejnost přístupná. Před 20 lety byla totiž zkolaudována s funkční cyklostezkou. ČTK to řekl starosta Vítkova Pavel Smolka (SNK). Podle něj byla součástí stavebního povolení k vybudování obory povinnost zachovat její průchodnost. Majitelé obory uvádějí, že uzavření obory je nutné kvůli ochraně a klidu zvěře.
 

Uzavření obory povolil před časem na žádost majitele a po doporučení krajského úřadu odbor výstavby, územního plánování a životního prostředí vítkovské radnice. Představitelům Vítkova, Hradce nad Moravicí a Březové se toto rozhodnutí nelíbí. "Soud už žalobu řeší. Minulý týden jsme rozeslali všem zúčastněným osobám kopii žaloby a vyjádření žalované strany. Nyní čekáme na jejich vyjádření," uvedla mluvčí soudu Klára Krystynová. Zatím podle ní není jasné, kdy soud žalobu projedná a zda jednání bude veřejné.

Spor o přístupnost obory vedou majitelé se zástupci okolních obcí od jara. Petici proti uzavření podepsalo od začátku března přes 1000 lidí. Oboru celoročně uzavřela společnost Opavská lesní, která v ní pořádá komerční lovy. "Jsme zásadně proti omezení průchodu oborou Jelenice. Obora v těchto místech vznikla v době, kdy tam vedla oficiální cyklostezka a chodili tam běžně turisté. Tehdy to nikomu nevadilo. Ani provozovateli společnosti Opavská lesní, která tam byla v nájmu. Takže 20 let zvěři lidé nevadili, tak nevidím důvod oboru dnes veřejnosti uzavírat," řekl ČTK starosta Vítkova Pavel Smolka (SNK). Podle něj je cílem žaloby zajistit opět přístup veřejnosti do obory a na stezku, která areálem prochází. Podle Smolky by obora nikdy nebyla povolena, pokud by to mělo znamenat zrušení trasy.

Oboru začala Opavská lesní stavět na pozemcích pronajatých od Lesů ČR. Zkolaudovala ji v roce 2001. V roce 2018 se majitelům podařilo pozemky směnit a stali se vlastníky obory. Úřady se záměrem privátní společnosti uzavřít veřejnosti téměř 300 hektarů lesních pozemků v údolí řeky Moravice zabývaly několikrát. Odbor výstavby, územního plánování a životního prostředí vítkovské radnice požadavek nejprve zamítl. Firma se odvolala ke krajskému úřadu a tamní úředníci uzavření schválili. Vítkovský úřad pak uzavření schválil.

Podle Smolky je ale pro obyvatele Vítkova a dalších měst a obcí v okolí zachování průchodnosti frekventované trasy důležité. Pokud by žaloba neuspěla u krajského soudu, jsou zástupci obcí připraveni žalobu přesunout k vyšší soudní instanci, uvedl Smolka.

Obora Jelenice byla vybudována na místech původní panské obory, která byla zrušena v roce 1898.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MH

Miroslav Hoření

30.9.2020 20:10
Ani trošičku s těmi zástupci dotyčných obcí nesouhlasím. Zvláště, když jsem si oboru prohlédl a zjistil, že není nic, co by je opravňovalo k jejich požadavku a bylo natolik nutné hnát vše hned k soudu. V tom budou spíše nějaké soukromé záměry a plány, je mi z nich zle a smutno.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.10.2020 09:36 Reaguje na Miroslav Hoření
Víte já chápu všechny, kteří si pamatují Údolí Moravice před tím
rozšířením obory až k řece. Pamatuji i okolní louky bez nynějších
ohrad s celoročně paseným dobytkem a spoustou dětských táborů na
těch loukách. Býval to ráj trempů, turistů, rybářů a i lidové
myslivosti. Dnes hájíte soukromou oboru, které znepřístupnila
několik kilometrů břehu řeky i s cestou, které měla zůstat původně
průjezdná a průchodná. Zainteresovaným obcím a úřadům vytýkám
pouhé rozhodnutí to vůbec tehdá povolit a pozdě už asi bycha
honit. Víte ono těch historických obor je u nás myslím dost
a obhajuji třeba vznik přezimovacích obor, ale vznik nových obor nepovažuji za nezbytně nutné. Každý plot v krajině je cizorodý prvek a jakákoliv koncentrace zvířat klade zvýšené nároky na veterinární a hygienické podmínky. Nemá to nic společného s přírodou jako takovou a je to pouze velkochov trofejní zvěře. Jinak klasickou myslivost hájím rzimních Sou a e si zříze
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.10.2020 09:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Omlouvám se za neukončený příspěvek, ale při psaní mi
naskakuje reklama a přerušila mi tak jeho ukončení.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.10.2020 14:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Já bych si dovolil trošku jiný úhel pohledu. Naše příroda je neskutečně přezvěřená a pokud bych byl vlastníkem lesa, určitě bych zvolil formu oplocené obory, kde je možnost stav zvěře kontrolovat a tím se vyvarovat nadměrné likvidace mladých stromků ohryzem. Nedávno jsem viděl video odkudsi od Plzně, kde přes cestu pochodovalo mnohasethlavé stádo jelenů sika. Je to nepůvodní druh v naší přírodě a celý tah tohoto stáda přes cestu trval několik minut. Co takové stádo udělá v neoploceném lese, to si domyslí i neznalý člověk. Přitom je v repulice registrováno asi 90 tisíc myslivců, ale redukce stavu zvěře je minimální. Na druhé straně tito ozbrojení brigádníci kritizují nárůst počtu velkých šelem v naší přírodě, byť tyto šelmy slouží jako zdravotní policie. Dalším nešvarem je velký nárůst cyklistů v souvislosti s elektrokoly. I fyzicky slabší jedinci se dostanou do míst, kam si dříve netroufli, čímž dokáží přírodě škodit. Kupříkladu správci přírodní rezervace Podyjí ročně evidují desítky přejetých hadů a ještěrek, které se po ránu vyhřívaly na cestě. Rozjetý cyklista se nestihne vyhnout a rozdrtí plazovi páteř, čímž jej odsoudí k pomalé smrti. Kromě toho si celá řada lidí plete lesy se skládkou a tak kromě drobnějšího odpadu lze v lese najít třeba cihly z bouračky nebo starý kuchyňský sporák. Proto chápu majitele dotyčného lesa, že si svůj majetek chrání oplocením. Pokud je určitá část lidské populace s odpuštěním dobytek, nezbývá nic jiného, než si majetek chránit oplocením.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.10.2020 14:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No, to je sice hezké a s mnohým se dá souhlasit, ale nejdřív tam byla ta cyklostezka, potom teprve obora, a její zachování bylo podmínkou pro to, aby bylo možno oboru vůbec zřídit.
Jinak je to taková klasika, dokud to nebylo jejich, tak byli v klidu, bo LČR by je poslaly někam, pak to vyhandlovali, je to už jejich a zkouší si z toho udělat ryze privátní plac. Výsledkem samozřejmě bude, že se posilují u veřejnosti nálady, že je vše zarazit hned na začátku, byť by to vypadalo sebevíce v pohodě a rozumně, protože jinak to dopadne jak s Jezinkama.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.10.2020 10:23 Reaguje na Miroslav Hoření
Ehm ... hnát vše hned k soudu ... a jak byste jinak jako chtěl zrušit rozhodnutí krajského úřadu, na jehož základě pak úřad ve Vítkově uzavření schválil. Přesněji řečeno byl nucen schválit poté, co je žádost nejprve zamítl? Napsal byste Ježíškovi?

Navíc ty soukromé zájmy mají podporu vedení tří obcí a 1000 lidí podepsalo petici proti uzavření. To zase na takový výkřik do tmy nevypadá ...

Samozřejmě vám ale nehodlám kecat do toho, z čeho vám má být zle a smutno.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.10.2020 11:26
Lidi z dotčených obcí chápu, mně by se něco takového také nelíbilo, kdybych tam žila. Součástí stavebního povolení k vybudování této nové obory byla povinnost zachovat její průchodnost a proto také tato nová obora byla před dvaceti lety zkolaudována s funkční cyklostezkou. Doufám, že dosavadní průchodnost oborou zvítězí nad komerčními lovy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist