https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-belgii-zrejme-vlk-unesl-chovaneho-klokana-dalsiho-pokousal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Belgii zřejmě vlk unesl chovaného klokana, dalšího pokousal

27.12.2019 00:19 (ČTK)
Jak nelítostná umí být příroda zjistili obyvatelé městečka Balen na severovýchodě Belgie. Patrně divoký vlk tam ze zahrady odnesl klokana, kterého rodina chovala jako domácího mazlíčka. / Ilustrační foto
Jak nelítostná umí být příroda zjistili obyvatelé městečka Balen na severovýchodě Belgie. Patrně divoký vlk tam ze zahrady odnesl klokana, kterého rodina chovala jako domácího mazlíčka. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Jak nelítostná umí být příroda zjistili obyvatelé městečka Balen na severovýchodě Belgie. Patrně divoký vlk tam ze zahrady odnesl klokana, kterého rodina chovala jako domácího mazlíčka. Dalšího vačnatce pokousal, uvádí ve zprávě o případu agentura AFP.
 

Zraněné zvíře má pokousané ucho, jinak je ale v dobrém stavu. Chybějící klokan je s největší pravděpodobností po smrti, vlkovi posloužil jako "vánoční večeře", odhaduje Jan Loos, ředitel centra Landschap, specializujícího se na volně žijící faunu.

Klokani byli napadeni v zahradě svých majitelů, kteří okamžitě zavolali odborníky. "Objevil jsem vlčí stopy, proto je téměř jisté, že je napadl vlk, ale stoprocentně jisti si nejsme," uvedl odborník. Vlci podle něj obvykle loví divočáky či jeleny, někdy ale zaútočí i na dobytek, který je pro ně snadným cílem.

Loos podezřívá vlka jménem August, kterého Belgičané vídají od poloviny roku 2018. Tato šelma se potuluje po celém regionu, často přechází i hranice s Německem.

Divocí vlci dříve žili téměř na celém území kontinentální Evropy, ale jejich počty během staletí zásadně snížila kultivace krajiny i lov. V poslední době se s nimi však Evropané znovu setkávají, a to čím dál tím častěji. V Belgii byl v loňském roce vlk spatřen poprvé po 100 letech.

Oproti tomu klokani, vačnatci endemičtí pro Austrálii, v Evropě obvykle mimo zoologické zahrady nežijí. Výjimku tvoří kolonie malých klokanů wallaby, kteří v roce v 70. letech unikli ze zoologické rezervace ve Francii a nyní žijí v části lesa Rambouillet východně od Paříže.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

27.12.2019 08:54
Opět jen ukázka toho, že vlci nemají v kulturní krajině civilizovaných zemí co dělat, a že je třeba je znovu, po vzoru našich předků, vyhubit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist