https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-boleticich-lide-nesmi-na-rozhlednu-na-knizecim-stolci-napadla-ji-houba
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Boleticích lidé nesmí na rozhlednu na Knížecím stolci, napadla ji houba

5.11.2023 00:54 (ČTK)
Rozhledna na Knížecím stolci v Boleticích.
Rozhledna na Knížecím stolci v Boleticích.
Foto | Jirijindra / Wikimeda Commons
Vojenské lesy a statky (VLS) zakázaly vstup na rozhlednu na vrcholu Knížecí stolec ve vojenském újezdu v Boleticích na Českokrumlovsku. Dřevěnou stavbu napadla houba. Kvůli tomu je rozhledna v havarijním stavu, informoval mluvčí VLS Jan Sotona.
 

"Vstup na rozhlednu je s okamžitou platností uzavřen. Důvodem je aktuální stav, kdy její dřevěná konstrukce byla podle zjištění revize napadena houbou. O dalším osudu rozhledny se bude jednat," uvedl ředitel divize Vojenských lesů a statků v Horní Plané Martin Honetschläger.

Knížecí stolec je s nadmořskou výškou 1236 metrů nejvyšším vrcholem vojenského újezdu Boletice. Šestimetrová rozhledna sloužila turistům od léta 2012. Vede k ní turistická trasa ze Záhvozdí, která byla dlouhé roky otevřena o všech víkendech a svátcích.

Kvůli vyššímu zájmu o vojenský výcvik však újezd musel od ledna omezit režim pro návštěvníky. Turisté letos mohli využít jen okruh od Záhvozdí na Knížecí stolec a zpět, a to navíc jen o státních svátcích a sobotách a nedělích během letních prázdnin. "Nejbližším termínem pro vstup na turistickou trasu je 17. listopad," uvedl Sotona. V ten den však už zájemci nebudou moci na vyhlídku na vrcholu Knížecího stolce, z níž je možné za dobré viditelnosti spatřit Alpy.

Vojenský újezd v Boleticích vznikl v roce 1947 na rozloze 220 kilometrů čtverečních. V roce 2016 se jeho část změnila v civilní lokalitu. Vznikla obec Polná na Šumavě s místní částí Květušín a osada Boletice, která spadá pod Kájov. Vojenský újezd, který je třetí největší v ČR, sahá od Českého Krumlova téměř až k nádrži Lipno a do podhůří Šumavy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

7.11.2023 07:48
To na tu rozhlednu nesmí ani houbaři?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.11.2023 17:29
Dřevo je nádherný stavební materiál, ale není bezúdržbové a na věky. Musí
být chráněno před všemi vlivy snižujícími jeho životnost a nebo ho na ty stavby raději nepoužívat. Někde to je hniloba, houba, či strakapoud, ale
společnými jmenovateli je nevhodnost dřeva na tu stavbu a absence údržby.
Naši předci to věděli a dřevěnku stavěli pro jednu generaci od svatby po
smrt, ale dnes lpíme na záchraně staveb, které nebyly na více let určeny. Kdysi jsem se o tom bavil s restaurátory lidových staveb na Oravě a ti
mi řekli, že cyklus staveb byl původně od nové dřevěnice pro novomanžele
po její stržení po jejich smrti a stavbě nové pro jejich vnuky. Nikdo se tehdy nepokoušel měnit jednotlivé poškozené kulatiny a nedělali tak pro ně zbytečnou práci. Dřevo bylo levné, snadno dostupné a po stržení posloužilo
ještě jako palivo. Na to by měli myslet i projektanti rozhleden, že stavějí z materiálu, který má omezenou životnost a jednou je budou muset strhnout.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist