https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-byvale-porcelance-v-karlovych-varech-zacina-vyroba-katalyzatoru-vyuzitelnych-v-energetice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V bývalé porcelánce v Karlových Varech začíná výroba katalyzátorů využitelných v energetice

6.1.2024 00:24 | KARLOVY VARY (ČTK)
Katalyzátory díky své schopnosti urychlovat chemické reakce a snižovat energetickou náročnost procesů představují nástroj pro efektivní využívání zdrojů a snižování emisí škodlivých látek. Konkrétně se uplatňují například při přeměně skleníkových plynů, jako je CO2, na chemické produkty nebo alternativní paliva.
Katalyzátory díky své schopnosti urychlovat chemické reakce a snižovat energetickou náročnost procesů představují nástroj pro efektivní využívání zdrojů a snižování emisí škodlivých látek. Konkrétně se uplatňují například při přeměně skleníkových plynů, jako je CO2, na chemické produkty nebo alternativní paliva.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká firma KV Catalysts obnovuje provoz v areálu bývalé porcelánky Moritz Zdekauer v části Karlových Varů Staré Roli. Začíná tam vyrábět moderní katalyzátory, které se uplatňují například v energetice při výrobě ekologičtějších paliv. Noví majitelé zamýšlejí zkrachovalý areál opravit a nabídnout až 200 pracovních příležitostí.
 

Nyní KV Catalysts zahajuje provoz v jedné z továren starorolského areálu, kterou v roce 1995 odkoupila od známé porcelánky Moritz Zdekauer francouzská společnost KPCL a následně ji prodala francouzské nadnárodní firmě Imerys SA. Letos v červnu byla dokončena akvizice společnosti Imerys Tableware CR (dnes již KV Catalysts) a závod s technologií na výrobu porcelánového granulátu se tak po téměř 30 letech vrátil do českých rukou.

"Plánujeme areál zrekonstruovat a plně provozovat, mimo jiné uvažujeme o možnostech výroby zeleného vodíku a výstavbě vědecko-technického parku, který by zajišťoval transfer výrobních procesů z laboratoře do komerčního měřítka,” představil záměry jednatel a spolumajitel společnosti KV Catalysts Jakub Kukula.

Společnost již přijala některé bývalé zaměstnance zpět a počítá s vytvořením dalších pracovních míst. Nyní upravuje výrobní technologie a spouští výrobu heterogenních katalyzátorů ve spolupráci se společností Ranido, která se věnuje výzkumu a vývoji katalyzátorů skoro 20 let.

Katalyzátory díky své schopnosti urychlovat chemické reakce a snižovat energetickou náročnost procesů představují nástroj pro efektivní využívání zdrojů a snižování emisí škodlivých látek. Konkrétně se uplatňují například při přeměně skleníkových plynů, jako je CO2, na chemické produkty nebo alternativní paliva. Katalyzátory hrají také klíčovou roli v transformaci energetiky při procesech přeměny elektřiny na různé formy energie, jako jsou vodík, syntetické plyny nebo chemické sloučeniny, takzvané technologie Power-to-X.

“Věříme, že naše působení v dané lokalitě bude mít dlouhodobě velmi pozitivní vliv na její okolí, a to nejen díky renovaci a obnovení výrobního areálu, ale i vytvoření řady nových pracovních příležitostí,” dodal Kukula. Práci by mohlo najít až 200 lidí z regionu.

Záměr podpořila i primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). "Pokud by se podařilo využít tento v současné době opuštěný bronwfield k obnovení udržitelné výroby s rozumnou přidanou hodnotou, mělo by to pro město jednoznačně pozitivní přínos," uvedla.

Porcelán se ve Staré Roli vyráběl pod značkou Moritz Zdekauer od roku 1810. V roce 2018 firma poslala samu sebe do insolvence. Nevyplatila se jí přílišná orientace na ruský trh. O práci kvůli tomu přišlo přes 50 lidí. A i to byl už jen zlomek počtu, který v porcelánce pracoval v dobách její největší slávy. Areál porcelánky od té doby chátrá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

10.1.2024 18:24
kdyby tak někdo vymyslel katalyzátor na zisk energie ze dřeva bez produkce CO2!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

12.1.2024 15:15
Jak se snaží "ulovit" co nejvíc dotací! Prý výroba zeleného vodíku, výstavba vědeckotechnologického parku atd...
Katalyzátory jsou jinak dobrá věc, když se zvolí ty správné a správně se použijí, ale asi jim ta výroba ekonomicky moc nevychází.
A z CO2 toho moc nevyrobí ani s nějakým božím katalyzátorem. Energetická úroveň CO2 je nízká až úplně nejnižší. V podstatě při výrobě na jakýkoliv energetický produkt se musí ta energie v potřebném množství nejdřív z nějakých jiných zdrojů dodat, aby ta výroba fungovala. To jsou prostě fyzikální zákony, které nejdou obejít ani přehlasovat v našem zeleném evropském parlamentu. Teda přehlasovat jdou, ale příroda bude výsledek takového hlasování evropského parlamentu celosvětově globálně ignorovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist