https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cartagene-zacali-porazet-900-krav-ktere-dva-mesice-cestovaly-po-mori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Cartageně začali porážet 900 krav, které dva měsíce cestovaly po moři

8.3.2021 01:26 | CARTAGENA (ČTK)
Dvaapůlměsíční odysea krav po Středomoří vyvolala kritiku ochránců zvířat na adresu španělských úřadů, které měly podle aktivistů okamžitě reagovat a situaci s dokumenty vyřešit. Ochránci zvířat vyzvali také španělskou vládu, aby zakázala vývoz živých zvířat mimo Evropskou unii. Ilustrační obrázek
Dvaapůlměsíční odysea krav po Středomoří vyvolala kritiku ochránců zvířat na adresu španělských úřadů, které měly podle aktivistů okamžitě reagovat a situaci s dokumenty vyřešit. Ochránci zvířat vyzvali také španělskou vládu, aby zakázala vývoz živých zvířat mimo Evropskou unii. Ilustrační obrázek
V jihošpanělském přístavu Cartagena začali v sobotu porážet téměř 900 krav, které kvůli byrokratickým překážkám a liknavosti úřadů strávily přes dva měsíce na cestě lodí po Středozemním moři. Do Cartageny se vrátila loď s nimi minulý měsíc, tři desítky krav během cesty uhynuly. Tento týden španělský soud rozhodl, že mají být utraceny. Informoval o tom deník El País.
 

Téměř devět set krav mělo být původně prodáno do Turecka, loď Karim Allah, kterou vlastní společnost se sídlem v Libanonu, s nimi vyplula z Cartageny loni v prosinci. Když plavidlo připlulo do tureckého přístavu Iskenderun, tamní úřady je odmítly. Zdůvodnily to tím, že z průvodních dokumentů není jasné, zda krávy nemají takzvanou nemoc modrého jazyka. Kapitán lodi nabídl turecké straně, aby zvířatům udělala krevní testy, což tamní úřady odmítly.

Kapitán se poté vydal z pokynu svých nadřízených do Libye, kde se měl pokusit krávy prodat. Ani tam se to ale nepodařilo. Loď posléze požádala o zakotvení v tuniském přístavu, aby mohla pro zvířata dokoupit potravu. Tamní úřady jim to ale nepovolily z obavy, že krávy jsou nemocné.

Krávy tak byly několik dní bez jídla, jen o vodě, než se podařilo posádce sehnat potravu pro ně na Sicílii. Loď Karim Allah se nakonec 22. února vrátila do španělské Cartageny, kde ale tamní úřady také odmítly nechat krávy vylodit. Nakonec tento týden soud rozhodl, že mají být utraceny, a to aniž by se zjistilo, zda nemoc nazývanou též katarální horečka mají.

Dvaapůlměsíční odysea krav po Středomoří vyvolala kritiku ochránců zvířat na adresu španělských úřadů, které měly podle aktivistů okamžitě reagovat a situaci s dokumenty vyřešit. Ochránci zvířat vyzvali také španělskou vládu, aby zakázala vývoz živých zvířat mimo Evropskou unii.

"Nerozumíme tomu, proč veterinární inspekce neudělala zvířatům testy, aby ověřila, zda jsou nemocná. Španělská vláda jednala velmi netransparentně, zbývá mnoho nezodpovězených otázek," citovala místní média Silvii Barquerovou, šéfku nadace Igualdad Animal. "Doufáme, že tento skandál pomůže alespoň k tomu, aby se zakázal export živých zvířat do zemí mimo EU," dodala Barquerová.

V podobné situaci se nyní podle španělské televize RTVE ocitlo i skoro 1800 krav na lodi Elbeik, která pluje pod vlajkou Toga a která před dvěma měsíci vyplula ze španělské Tarragony. Během cesty podle deníku El Mundo uhynulo už 50 krav. Loď byla rovněž odmítnuta v Turecku i Libyi z obav, že krávy jsou nemocné. V pátek nakoupila posádka krmivo pro skot v Aténách a nyní je na moři poblíž Kréty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

8.3.2021 06:38
Všichni tvorové a rostliny jsou pro nás jen položky v našem kusovníku světa a podle toho se k nim i chováme... z lidské sebestřednosti a bezohlednosti je mi na blití...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.3.2021 07:20
Nic jim neposílat, ať si poradí jak umí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.3.2021 07:36 Reaguje na Karel Zvářal
Nojo, když byznys je byznys. Tady Vám normují všechno, pomalu určují i jakou mají mít zvířata barvu korýtka na krmení. Ale to, že ty krávy do Turecka putují strašně dlouho a bez krmiva či vody a poté jsou poráženy trýznivým způsobem, to už nikdo vidět nechce.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.3.2021 07:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Proto bych je živé zakázal posílat, leda mražené. Nechcete?- nemusíte.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.3.2021 08:35 Reaguje na Karel Zvářal
Nojo, jenže to by odmítli, protože to není halal. Takže se zavřou obě oči a byznys jede dál.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.3.2021 07:32
Co čekat úřadů? Pokud se nejedná o migranty, mají všechnona háku.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.3.2021 07:32
Co čekat úřadů? Pokud se nejedná o migranty, mají všechno na háku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.3.2021 08:19
Něco podobného jsem zažil kdysi s ovcemi putujícími z Polska kamionem na dvě patra a v přívěsu na tři patra bez vody do Turecka. Kvůli chybným veterinárním dokladům byly vráceny z bulharské hranice a po dvou dnech a
nocích žíznivé a hladové doputovaly zpět na polskou hranici. Zde olizovaly
v noci z konstrukce kamionu rosu a mnohé už vysílením pouze ležely. Tyto
Převozy bývaly i u koní z Polska do Itálie a Řecka. Byla to zoufalost se
na to dívat, jak zvířata opravdu trpí zbytečně pouze kvůli přání si je
porazit sami a po svém. Když ty ovce tehdy viděl polský kolega v civilu
sedlák, tak řekl, že již nikdy neprodá zvířata na vývoz a raději je prodá
zabitá pod cenou komukoliv. Mimochodem v té době stálo kilo skopového
5O kč a vyčiněnou kůži mi přidal jako prezent k celé ovci.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

8.3.2021 12:43
Jsem pro zákaz vývozu ŽIVÝCH hospodářských zvířat z EU do zemí mimo Evropu. Převážená zvířata dlouhým cestováním trpí a na konci jsou zabíjena trýznivým způsobem. Viděla jsem video, jak v jedné africké zemi (nikoliv rozvojové) dovezeným býkům nebo volům běžně zaživa vydloubávali oči, aby je snáze odtáhli na místo porážky. V dnešní době.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.3.2021 16:07 Reaguje na Majka Kletečková
Oni si velmi zakládají kvůli své víře na tomto způsobu porážky, ale kdyby byla cena mraženého dovozu o poznání menší, část by takovým masem zřejmě nepohrdla (určitě ne křesťanská část). Jinak se divím, že úředníci to už dávno neutnuli, toto je do nebe volající zacházení, přitom doma pokutují chovatele za úplné ptákoviny.
Odpovědět

Jirka Černý

8.3.2021 19:50
Chudáci krávy, jestli pak z toho aparát EU vyvodí njaké důsledky, obvzlasť když se podle všeho nejedná o ojedinělý případ.
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

15.3.2021 13:01
Nějak se tu zapomíná na jednu zásadní věc, proč se do Turecka a obecně do zemí vyznávající zvrácenou ideologii jménem islám, vozí živé krávy? Je to proto, aby na ních mohli místní imámové spáchat zvěrstvo jménem halal porážka. Toto mučení živých tvorů před porážkou je ve většině civilizovaného světa zakázáno, jen u nás místní sluníčkáři schválili pro tento bezprecedentní sadismus vyjímku (kde jsou všichni ti hlasití ochránci zvířat?). Tak holt dobytek trpí, jednak při převozu z Evropy do Turecka a když převoz přežije začne do něj imám píchat nože, aby byl kus řádně vystresován a maso bylo halal.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist