https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cesku-loni-pribyly-dalsi-vice-nez-tri-hektary-skleniku-hlavne-s-rajcaty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Česku loni přibyly další více než tři hektary skleníků, hlavně s rajčaty

10.1.2023 15:52 | PRAHA (ČTK)
Pěstitelé zeleniny loni v Česku zprovoznili další více než tři hektary moderních skleníků, a jejich celková plocha tak vzrostla na 62,3 hektaru. Ve sklenících farmáři celoročně pěstují hlavně rajčata, na která připadá 80 procent kryté plochy. Loni ale pěstování rychlené zeleniny v krytých plochách poznamenal prudký růst cen energií. Někteří zelináři proto s příchodem zimy omezili pěstování ve sklenících, jelikož náklady na jejich vytápění a osvětlování byly pro ně už neúnosné. ČTK informaci získala ze Situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství a Zelinářské unie Čech a Moravy.
 

Poptávka v tuzemských obchodech po menších rajčatech pěstovaných ve sklenících vybavených pěstebními světly stále roste. Česko kvůli tomu v posledních letech zažívá rozmach jejich pěstování. Zatímco v roce 2017 rajčata ve sklenících zabírala plochu 13,4 hektaru, tak v roce 2021 to bylo 46,6 hektaru a loni bezmála 50 hektarů. Rozlehlé skleníky pro pěstování rajčat byly v uplynulých letech vybudovány například v Tvrdonicích na Břeclavsku, Haňovicích na Olomoucku, Mutěnicích u Hodonína, ve Smržicích nedaleko Prostějova, v Tušimicích na Chomutovsku či Kožichovicích na Třebíčsku. Plocha skleníků se salátovými okurkami loni zůstala na hodnotě 11,4 hektaru a sadba byla pěstována na jednom hektaru krytých ploch.

"Situaci v tomto rychle se rozvíjejícím sektoru produkce zeleniny komplikovala v roce 2022 energetická krize a růst nákladů," upozornilo ministerstvo zemědělství. Podle něj je tento obor značně závislý na cenách energií, které loni prudce vzrostly. Někteří pěstitelé proto v zimě utlumili produkci zeleniny nebo pěstování zcela přerušili. "Obdobná situace panuje i v hlavních skleníkových pěstitelských velmocích, jako je Nizozemsko, Belgie a Německo, kde rovněž plánují odstávku produkce v měsících s nejvyššími náklady na energie," stojí ve zprávě.

Omezení produkce rychlené zeleniny v zimních měsících má za následek růst spotřebitelských cen plodové zeleniny. Odborníci také upozornili na to, že letos na jaře kvůli souběžnému obnovení pěstování a kumulaci produkce hrozí kolaps trhu s plodovou zeleninou.

Do budování moderních krytých ploch farmáři v předchozích letech s pomocí dotací investovali stovky milionů korun. Například náklady na stavbu skleníků s rajčaty v Tušimicích o rozloze 7,5 hektaru přesáhly půl miliardy korun, s návratností se počítá zhruba do deseti let. Zemědělské družstvo v Haňovicích na Olomoucku nové skleníky, ve kterých může ročně sklidit 750 tun rajčat, zprovoznilo na podzim 2016. Do dvou skleníků s plochou bezmála tři hektary družstvo investovalo s pomocí dotací z Programu rozvoje venkova přes 150 milionů korun. Většina produkce hydroponicky pěstovaných rajčat je určena pro český trh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.1.2023 16:12
Jsem zvědavý kolik jich nakonec zbude po promítnutí ceny energií do produktů.
Na vyskakování to určitě nebude, na Olomoucku už ohlásili útlum pěstování přes zimu. Nemají na to!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.1.2023 17:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.1.2023 20:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
nějak mi to připomíná akce z reálného komunismu, poručíme větru dešti a když ne, tak si jej "vyrobíme" je to stejně bláhové, jako pěstovat Ananasy na severním pólu ale může se u toho tvářit hrozně vědecky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.1.2023 17:38
Pokud jsou závislí na plynu, elektrice, jako že jsou, tak se nic pěstovat nebude.
Čuba/Slušovice, chtěl budovat takové skleníky u elektráren, aby byly vytápěny odpadní teplou vodou z chladírenských věží.
Slušovice byly zlikvidovány.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.1.2023 19:13 Reaguje na smějící se bestie
Ono to není primitivní. U odběru tepla pro skleníky musí být jistota. Tedy musíte postavit poměrně drahý odběr energie z elektrárny, nebo topit velmi studenou vodou (chladící) v obrovském množství a ještě postavit záložní kotelnu. To jsou obrovské investice na počátku. To vlastní teplo je vždy zdarma. Stojí jen investice a doprava.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.1.2023 19:57 Reaguje na Slavomil Vinkler
?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.1.2023 08:46 Reaguje na smějící se bestie
No nevím na co se ptáte. Popsal jsem to, nejmenší investice je plynová kotelna s vysokými náklady na palivo. Nejdražší je topení chladící vodou (odpadní teplo zdarma), ale obrovské investice na zařízení a topné rozvody pro skleníky. Kdysi jsme řešili topení v Tvrdonicích, kde teplo 80/110 šlo z kompresní stanice. Stejně si pak postavili plynovou kotelnu kvůli spolehlivosti dodávek. Plynová turbína na pohon kompresoru nemůže jet kvůli topení.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.1.2023 20:38
Provozovatelům nezávidím, protože mít nastavené podnikání na cenu energie
násobně nižší a nyní při těch nových cenách splácet úvěry musí být hrozné.
Banky asi nepočkají a problémy nejsou pouze u nás. Ve Francii končí pekaři,
cukráři a jiné firmy se staletou tradicí. U nás sklárny, které přežily
i divokou privatizaci a vyjmenovat všechny, kteří fungují na doraz je
na hodiny. Zdejší Farma Bezdínek má teplo z EDĚ( elektrárna Dětmarovice) a taky nebude pěstovat v zimě, ale ne až tak kvůli teplu, ale osvětlení, u
kterého jim násobně narostly náklady. Čekají na delší jarní dny, kdy zase
rozjedou výrobu a nebudou muset tolik přisvěcovat jako v zimě. Ač se
bez jejich produkce obejdu, tak jim ale fandím kvůli tomu, kolik lidí tam
našlo práci. Bohužel ti s tím topením plynem na tom budou asi hůře ,
protože nemohou ani vysazovat do skleníků sazenice, aby jim nezmrzly.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist