https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chko-labske-piskovce-vyvedlo-mlade-5-paru-sokolu-a-jeden-par-capu-cernych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V CHKO Labské pískovce vyvedlo mladé 5 párů sokolů a jeden pár čápů černých

4.8.2015 01:04 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Početnost čápa černého v České republice se odhaduje na přibližně 300 - 400 hnízdních párů
Početnost čápa černého v České republice se odhaduje na přibližně 300 - 400 hnízdních párů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z hnízd v Labských pískovcích vylétlo do světa nejméně osm mladých sokolů stěhovavých a dva čápi černí. Vyplývá to z pravidelného monitoringu, který provádí AOPK ČR, Správa chráněné krajinné oblasti Labské pískovce ve spolupráci s dalšími odborníky.
 

„Místa, na kterých se tito vzácní ptáci chystali hnízdit, jsme dočasně uzavřeli pro horolezeckou veřejnost. S jejich označením a hlídáním nám aktivně pomáhali horolezci Českého horolezeckého svazu, za což jim patří velký dík,“ říká Miroslav Rybář ze Správy CHKO Labské pískovce. Právě díky spolupráci s horolezci mohou ochranáři efektivně předcházet možným střetům horolezecké veřejnosti s hnízdícími ptáky. „Dle naší zkušenosti se vyplatí včasné oznámení dočasných uzavírek, lidé je většinou s pochopením respektují,“ dodává Miroslav Rybář. Při hnízdění jsou totiž oba druhy ptáků velmi citlivé na rušení.

S ochranou sokolů stěhovavých a čápů černých mají v CHKO Labské pískovce dlouholeté zkušenosti. Poté, co z naší přírody úplně vymizeli, byli sokoli poprvé opětovně vypuštěni do volné přírody v nedalekém Saském Švýcarsku. V Labských pískovcích se začali objevovat zhruba před deseti let. Mláďat se každé léto objeví právě kolem osmi.

Právě Labské pískovce jsou pro hnízdění sokolů ideálním místem. "Nemusí si vlastně hnízda ani dělat, jen si vyberou vhodné stanoviště, kde je podkladem písek," říká Rybář.

V roce 2014 do volné přírody Labských pískovců vyletělo 8 sokolích mláďat a 3 čápi černí.

Sokol vymizel z území ČR kvůli používání insekticidu DDT. Znovu se začal objevovat začátkem 90. let. Nyní se odhaduje, že u nás hnízdí každý rok 80 párů. Kromě Labských pískovců hnízdí například na Broumovsku, v Jeseníkách, Českém ráji, Krkonoších či na Šumavě. Stále patří ke kriticky ohroženým druhům živočichů.

Početnost čápa černého v České republice se odhaduje na přibližně 300 - 400 hnízdních párů. Každoročně ornitologové sledují hnízdění na přibližně zejména v rozsáhlejších lesních komplexech dvě stovky známých hnízd, kontrolují jejich obsazenost a kroužkují mláďata.


reklama

 
Další informace |
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jana Hrdličková

4.8.2015 09:32
Myslím,že není vůbec dobré redakce Ekolistu,zmiňovat vždy přesně lokalitu,kde se nacházejí vzácná hnízdiště nebo kde se vyskytují vzácní a chránění živočichové.Pro takové šmejdy kteří je loví a vykrádají hnízda je to přímo navigace.Tento způsob uvěřejňování informací mi hodně vadí!
Odpovědět
JH

Jan Horník

19.8.2015 10:58
Nemyslím si, že když se uvede lokalizace Labské pískovce, že se to dá brát jako "navigace". Ti šmejdi, které zmiňujete určitě vědí, že v Labských pískovcích sokoli hnízdí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist