https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chrudimi-zacal-odchyt-premnozenych-nutrii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Chrudimi začal odchyt přemnožených nutrií

31.3.2021 00:13 | CHRUDIM (ČTK)
Nutrie je nepůvodní druh, chová se pro maso a kožešinu. V české přírodě nemá přirozeného predátora.
Nutrie je nepůvodní druh, chová se pro maso a kožešinu. V české přírodě nemá přirozeného predátora.
Foto | fra298 / Flickr
V Chrudimi začal odchyt přemnožených nutrií. Hlodavci nemají v české přírodě přirozeného predátora, jejich populace velmi rychle narůstají a působí škody na tocích a břehové vegetaci. I když radnice vloni spustila kampaň zaměřenou zejména na to, aby lidé nutrie nekrmili, nakonec bylo nutné přikročit k jejich odlovu a likvidaci.
 

"V pondělí bylo odchyceno pět zvířat a v dalším týdnu to bude pokračovat. Cílem je počet nutrií minimalizovat," řekl ČTK místostarosta Aleš Nunvář (Piráti). Vloni na jaře průzkum objevil ve městě asi deset hlodavců, nyní jich je podle Nunváře už několik desítek.

S přemnoženými nutriemi bojovala v minulosti i Litomyšl. Ve městě jich žilo asi 50, ničily břeh řeky Loučné a okolní přírodu. Zvířata patrně unikla chovatelům nebo je tam někdo záměrně vypustil. V roce 2017 je radnice nechala pochytat.

Nutrie je nepůvodní druh, chová se pro maso a kožešinu. V české přírodě nemá přirozeného predátora, proto se rychle množí. Samičky mají mláďata několikrát do roka, v jednom vrhu pět až šest potomků. Pokud se množí nekontrolovaně, mohou vytlačit domácích druhy volně žijících živočichů.

Nutrie si vyhrabávají nory s dlouhými chodbami, což narušuje stabilitu břehů a poškozuje kořeny břehových porostů. Rychleji se tak sesouvají břehy a hrozí pád stromů.

Hlodavci také šíří nemoci, které jsou člověku nebezpečné, salmonelu, tularemii a leptospirózu, známou jako krysí horečku. Po krmení nutrií často zůstává na březích mnoho zbytků potravy, kterou pojídají potkani, kvůli dostatku jídla se mohou přemnožit. Nutrie mají i cizopasníky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

31.3.2021 07:43
Kdysi se zabité nutrie normálně prodávaly v obchodě. Kdyby se udělala pořádná osvěta s tím, že lidé si tu nutrii mohou klidně ulovit pro konzumaci, celý problém by během krátké doby zmizel.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

31.3.2021 10:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
ON to hlavně žádný problém vůbec není. Nutrie je neškodné zvíře spásající nepotřebnou trávu na březích. K žádnému sesouvání břehů ani pádu stromů samozřejmě nikdy nedošlo a ani to nehrozí. Nutnost boje proti "nepůvodním" druhům je jedním z nesmyslů dnešní doby....dogmatem, které si patrně vymysleli nepotřební, nadbyteční vědci a nikdo už nad tím logicky nepřemýšlí.... jestli se konkrétní druh může začlenit do naší přírody a být třeba i obohacením a přínosem. Rovnice "nepůvodní druh = zkáza a neštěstí" je už zakořeněna, a pánové, které tento pseudoproblém živí, tomu jen se smíchem tleskají.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.3.2021 12:04 Reaguje na Josef Mozek
V tomhle článku to zase tak neškodně nevypadá:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vykrmovane-nutrie-nici-brehy-rek-ve-mestech-propada-se-kvuli-nim-i-soutok-labe-a-orlice-65858
Odpovědět
MO

Milan Orkáč

31.3.2021 18:52 Reaguje na Josef Mozek
Tak to opravdu může vymyslet jedině Mozek! Měli bychom vypustit klokany, do řek piraně, želvy bahenní, raka amerického. Běžte k šípku!
Odpovědět
MO

Milan Orkáč

31.3.2021 18:54 Reaguje na Milan Orkáč
Chyba, želvu bahenní ano, želvu nádhernou nikoliv.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

31.3.2021 20:28 Reaguje na Josef Mozek
Vy jste znalec.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

31.3.2021 20:32 Reaguje na Josef Mozek
Vy jste znalec.
http://www.iucngisd.org/gisd/100_worst.php
- najdete ji po číslem 60.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

1.4.2021 13:18 Reaguje na Josef Mozek
Musím s Vámi konečně souhasit. A kecy o tom , kolik mají nemocí a cizopasníků ? To mají ondatry ( taky nepůvodní) i bobři taky a nic. Prostě nutrie vyleze z vody a ukousne pár kytek. Bobr shodí do řeky strom, to bude horší :-)
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.3.2021 10:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kdysi jsem měl řízek z nutrie.Výborný
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.3.2021 12:01 Reaguje na karel krasensky
Maso je lepší než od králíka. Není tak suché. Akorát ty zuby na stažené nutrii vypadají strašidelně.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

3.4.2021 22:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pečená na česneku, výborná.
Odpovědět

Jirka Černý

31.3.2021 13:34 Reaguje na karel krasensky
Asi kdo to jak umí udělat, mně to moc nevzalo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.3.2021 14:00 Reaguje na Jirka Černý
Pokud je na tom mase nějaký tuk, musí se odstranit. Pak bych to trošku osolil, opepřil a upekl s česnekem. Zkuste to takhle a pak dejte vědět.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.3.2021 14:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ještě dodatek. Pokud je to starší kus, naložil bych to přes noc do jogurtu s citrónem. To maso hezky zkřehne.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

1.4.2021 13:19 Reaguje na Jirka Černý
Pečená u myslivců - ňamka. Záleží na úpravě.
Odpovědět
JB

Jarmila Bělohlavová

31.3.2021 19:05
Maso nutrie má vysokou nutriční hodnotu. A také je velmichutné.
Odpovědět
ondřej štverák

ondřej štverák

1.4.2021 00:41
cože padesat nutrii na celou Litomyšl? a už sou přemnožený a musej se vybít? jediný, kdo je v litomyšli přemnožený potřeboval by vybít je člověk. a nejen tam. po celem světě. trochu nadsazka ale vybijet nekoho jen proto že ho je několik desitek kusu? jděte do prdele.... .strejda je taky pěstoval a vim jak chutnaji je to již noho let ale sakra. na co si tady kdo hraje? veškerej život se smrskl o 3/4tiny díky lidemtak mame aspon nutrije ne? a kdo je puvodní?Vydra ktera se likviduje aby nahodou rybařum nechybělo par ryb? bobr? kterej se likviduje aby nahodou nekde nechybělo par stromu a nevzniklo nenaplanovane jezirko? na co si kurva tady kdo hraje? musme žit s přirodou ne proti přirodě jinak je po nas za chvili. už prooto že tam kde přiroda umře se jeji ničitee zvednou a přijdou nam sem v oranžovejch vestach řikat že maji hlad. ...chovejme se lepe k nutriim i k ostatnim živým tvorům.. .- .-
Odpovědět
re

regis24

5.4.2021 16:47 Reaguje na ondřej štverák
Nevím jak v Litomyšli, ale v Chrudimi o které je článek jsou skutečně přemnožené. Na Chrudimce jsou přímo ve městě, ale hlavně na řece směrem dal k Labi. Ještě větší problém je na Novohradce okolo Hrochova Týnce až po soutok.
Napsat že nijak neškodí můžou pouze blbečkové kteří o tom nic neví. Běžte se tam podívat. Břehy jsou zlikvidovane a podhrabane, na řece se neudrží jiná zvířata a zvěř, protože je nutrie neustále ruší a napadají. A hlavně sežerou vše okolo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist